Obilježena Evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice

0
670

ijzPovodom Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, koja se ove godine obilježila se od 21. do 27. januara, Institut za javno zdravlje organizovao je okrugli sto na temu Značaj sprovođenja skrining programa u Crnoj Gori u cilju prevencije karcinoma grlića materice, nakon čega je uslijedila panel diskusija o dosadašnjim iskustvima u sprovođenju, predlozima i mjerama za unapređenje skrining programa u Crnoj Gori.

Ljekari povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice pozivaju žene na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa jednom godišnje, jer je karcinom grlića materice maligna promjena. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom onkogenim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa, koji se svrstavaju u grupu seksualno prenosivih infekcija. Podsjećaju da je važno da se žene obavezno odazovu, jer kada se otkriju na vrijeme, 4 od 5 karcinoma materice su potpuno izlječivi. Pregledom koji traje samo desetak minuta može se spriječiti rak grlića materice. Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda.

Većina žena odaziva se na pozive za ginekološki pregled. Međutim, značajan broj je nedostupan jer su im mobilni telefoni van fukcije. Sve žene, a naročito mlade djevojke, koje imaju redovne seksualne odnose, a još uvijek nijesu izabrale svog ginekologa, treba da ga izaberu i da se registruju u domu zdravlja na teritoriji svoje opštine.

Kako ne postoje upozoravajući znaci da je rak grlića materice u razvoju, ljekarski pregled u sklopu takozvanog skrining programa predstavlja jedinu mogućnost ranog identifikovanja početnih promjena koje ukazuju na karcinom grlića materice, što omogućava preduzimanje adekvatnih terapijskih mjera.

U većini slučajeva organizam će se izboriti sa HPV infekcijom, ali često ponavljane i uporne HPV infekcije imaju osobinu da dovodu do razvoja pre-malignih, a zatim i malignih promjena, odnosno raka grlića materice. Infekcije koje traju duže od dvije godine označavaju se kao stalne i pretpostavlja se da su one kancerogenog karaktera. Drugi faktori rizika koji utiču na razvijanje karcinoma grlića materice, kako je na skupu navedeno, odnose se uglavnom na nebezbjedno seksualno ponašanje, rano stupanje u seksualne odnose, čestu promjenu seksualnih partnera, smanjenu otpornost i oslabljen imunitet organizma, najčešće kod hroničnih bolesti, kao i prekomjerna upotreba duvana, alkohola i droga.

Otkrivanje ove opake bolesti u ranoj fazi omogućava rano započinjanje terapijskih procedura, čime su šanse za izlječenje značajno bolje.

Na ovom sastanku predstavnici zdravstvenih institucija razmjenili su iskustva, što za cilj ima rano otkrivanje raka grlića materice, te sprječavanje komplikacija sprovođenjem skrining programa i redovnih ginekoloških pregleda. Od menadžmenta zdravstvenih ustanova će se u kontinuitetu zahtijevati da daju svoj doprinos u savladavanju ovog problema i kroz redovno dostavljanje plana i realizaciju aktivnosti skrininga što će, između ostalog, poslužiti Ministarstvu zdravlja da planira buduće aktivnosti.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, ukazujući da je savremeni svijet izložen mnogim zdravstvenim prijetnjama, a jedna od njih je svakako karcinom grlića materice. U svijetu od ove bolesti sve češće obolijevaju mlade žene, iako je ta bolest potpuno izlječena ako se otkrije na vrijeme.

– Koristim priliku da povodom obilježavanja nedjelje prevencije grlića materice pozovem žene na redovne preglede kod izabranih ginekologa. Transrodne osobe koje imaju cervikalni dio materice su takođe u riziku i treba da se jave svom ljekaru – kazao je dr Knežević.

Ministarstvo zdravlja, poštujući i slijedeći rad međunarodnih institucija kao što je Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, po riječima dr Kneževića, postavilo je strateške ciljeve u ovoj oblasti, te ukazalo na potrebu intenziviranja korišćenja mjera prevencije, kako skrininga tako i uvođenja vakcina protiv HPV virusa, koja će ući u kalendar imunizacije za ovu godinu.

– Kombinacijom ove dvije mjere prevencije vakcinacije i skrininga obezbijedićemo najučinkovitije sprečavanje obolijevanja od karcinoma grlića materice. Podsjećam da je pilot projekat za ovaj skrining počeo 2016. godine, kao pilot projekat u Podgorici, a da se od februara prošle godine radi na čitavoj teritoriji Crne Gore. Prema podacima za prošlu godinu, kako je iznio Institut za javno zdravlje, pozvano je 60% žena, od kojih se 70 % odazvalo. Ipak naš cilj je da se ovim programom pozovu sve, i da se odazove svaka žena – apelovao je dr Knežević.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje prof. dr Agima Ljaljević, naglasila je da je karcinom grlića materice preventabilnog karaktera, što znači da pravovremene i adekvatne aktivnosti mogu da spriječe njegovu pojavu i pojavu komplikacija, a istraživanja kažu čak i za 8 %. Međutim, iako je preventivnog karaktera, još uvijek se nalazi na vodećem mjestu na listama morbiditeta i mortaliteta u svijetu, a i u Crnoj Gori. Prema podacima sa kojima se raspolaže, kaže se da je jako veliki broj žena koje obolijevaju od ove bolesti, odnosno da je to jaka zavisnost socio-ekonomskih karakteristika zemlje, koja ukazuje na postojanje nejednakosti u zdravlju.