Obilježena Svjetska nedjelja imunizacije

0
408

imunizacijaPovodom  Svjetske nedjelje imunizacije časopis MedicalCG organizovao je druženje predstavnika medija i zdravstvenih politika 24. aprila u hotelu Podgorica

U ime organozatora, učesnike skupa pozdravila je Slavica Pantelić.

Iz Ministarstva zdravlja o imunizacijama je govorio dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku šemu,  a iz Svjetske zdravstvene organizacije, šefica Kancelarije u Podgorici, Mina Brajović. Institut za javno zdravlje predstavljao je dr Senad Begić, epidemiolog, zamjenik direktora Instituta, a Agenciju za ljekove i medicinska sredstva Maja Stanković, dipl. ph spec. rukovoditeljka Odjeljenja za farmakovigilancu. Dom zdravlja Podgorica, odnosno njegov direktor doc. prim. dr Nebojša Kavarić, predstavio je praktična iskustva iz područja imunizacija.

U tekstu prenosimo izvode iz izjava medijima koje su dali navedeni učesnici skupa. Pitanja novinara nismo citirali s obzirom da se iz datih odgovora podrazumijevaju.

Dr Miro Knežević:

Ni jedna vakcina ne može da dođe na tržište dok prethodno nije ispitana. Konkretno laboratorija za provjeru vakcina ne postoji u Crnoj Gori kao ni u mnogo bogatijim zemljama od naše, ali sve vakcine se provjeravaju u zapadnim zemljama i za naše tržište. Kod nas se registruju samo ljekovi koji su namijenjeni evropskom tržištu, a nikako ljekovi namijenjeni zemljama drugog i trećeg reda. Znači da je svaki lijek koji namijenjen našem tržištu provjeren i bezbjedan za upotrebu.

MMR vakcina je povezivana sa zabludama odavno, od kada su britanski ljekari napravili vezu MMR vakcine i autizma. Lažirali su dokumentaciju za djecu oboljelu od autizma koja su nakon nastanka bolesti primala vakcinu. Oni su vraćali datum primljene vakcine prije obolijevanja, da bi je doveli u vezu sa autizmom. Ti ljekari nakon suđenja obavljenog u Velikoj Britaniji, i dokazanog lažiranja rezultata, su zauvijek izgubili licencu za rad.

Na jednom od sastanaka u Budvi, prije dvije godine, gdje je bilo preko 180 stručnjaka iz 56 zemalja, jedan od britanskih ljekara, stručnjak za imunizaciju, izvinio se u ime kolega koji su doveli u zabludu i povezali MMR vakcinu sa autizmom.

Roditelji nemaju razloga za strah, ono što radi zdravstveni sistem je na naučno dokazanim činjenicama koje ne mogu da se pobiju, za razliku od antivakcinalnog lobija, koji radi na emocionalnom planu bez ijedne utemeljene činjenice. Vakcine su bezbjedne i najbolji vid prevencije zaraznih bolesti. One  su dovele do najvećeg smanjenja obolijevanja i smrti od zaraznih bolesti.

Unazad desetak godina stepen imunizacije je bio na zadovoljavajućem nivou, čak 95%  i više. Neke generacije su zaboravile šta su zarazne bolesti i nisu se sretale sa tim.

Ukoliko nam padne obuhvat i ne zaštitimo djecu imunizacijama mi ćemo se ponovo sresti sa različitim zaraznim bolestima i epidemijama.

Mina Brajović:

U 21 vijeku, u eri znanja i tehnologija suočeni smo sa paradoksom. MMR vakcina plaća cijenu svog uspjeha i imamo situaciju da  i djeca i odrasli umiru od bolesti koja može da se spriječi sa dvije doze vaccine, pod uslovom da se ispoštuje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da obuhvat bude 95%.

Ono što vidimo u velikom broju zemalja jeste da obuhvat drastično pada. Razlozi za to su višestruki. U jednom dijelu svijeta razlozi su siromaštvo i konflikti, a u drugom dijelu svijeta, tu mislim na zemlje srednjeg i visokog nivoa razvoja, variraju i grupišu se u tri cjeline. Jedan od njih je oklijevanje roditelja da vakcinišu svoje dijete zbog netačnih informacija i mitova koji se plasiraju. Ono što potencira nauka i što je naučno stanovište jeste da je MMR vakcina bezbjeda i efikasna, da djeluje i spašava živote. U prilog tome urađena je nedavno i velika studija u Danskoj na uzorku od 600 hiljada djece, koja je potvrdila da je MMR vakcina bezbjedana i efikasna.

Preporuka SZO je da se ulaže u imunizaciju i u primarnu zdravstvenu zaštitu jer je to zapravo put i način da zdravlje donesemo do svakog doma, porodice i to je put održivosti zdravstvenog sistema. Takođe su rađene studije na Johns Hopkins Univerzitetu (Maryland – SAD) koje su dokazale da kada se ulaže u imunizaciju benefiti su dvostruki. Osim toga što se čuvaju životi I zdravlje, sa druge strane imamo značajne ekonomske benefite. Ta studija je pokazala da jedan dolar koji je uložen u program imunizacije donosi i obezbjeđuje 16 dolara u smislu uštede kroz smanjivanje zdravstvene potrošnje i kroz smanjivanje i djelovanje na smanjenu produktivnost upravo zbog obolijevanja.