Održan prvi Adrijatc forum u okviru četvrtog Kongresa urologa

0
571

uroloziU organizaciji Udruženja urologa Crne Gore 25. septembra u hotelu Mediteran u Bečićima organizovan je prvi Adrijatic urološki forum a u sklopu četvrtog kongresa Udruženja urologa.

Skupu su prisustvovali direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, dr Alma Hajdarpašić Drešević, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore, mnogi direktori uroloških Klinika iz regiona, kao i predsjednici svih nacionalnih udruženja, takođe i dr Ilija Ašanin, direktor bolnice Nikšić i dr Ivan Ilić, direktor bolnice Kotor i mnogi urolozi iz Crne Gore i zemalja regiona.

Udruženje urologa Crne Gore, iako je po broju urologa mala organizacija, već dvije decenije uspješno organizuje reprezentatine urološke sastanke. Naredne godine Crna Gora obilježava značajan jubilej – 60 godina od osnivanja urologije i 50 godina od osnivanja Urološkog odjeljenja u Pogorici, preteče Urološke klinike. Prof. dr Dragoljub Perović, Predsjednik udruženja urologa Crne Gore pozdravljajući prisutne naglasio je da ovo nije četvrti niti prvi susret urologa kako bi se iz najave moglo zaključiti već se ovakvi sastanci organizuju više od dvije decenije na kojima učestvuju urolozi iz svih zemalja regiona i zbog toga je osnovan Adriatic urološki Forum.

– Činjenica da ovom skupu prisustvuje 280 urologa iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Kosova i normlno iz Crne Gore, kao i gosti iz Velike Britanije, Austrije, Italije i Turske, dokaz je da smo posatli ne samo tradicionalan, već veoma ozbiljan Kongres. Tokom sledeća dva dana, biće prikazan veliki broj radova i organizovani tematski okrugli stolovi. Posebno bih izdvojio sesiju o karcinomu prostate za koju sam siguran da je jedna od najreferentnijih koja je poslednjih godina organizovana u širem regionu, kako po rejtingu predavača, tako i po najavljenim temama – naglasio je dr Perović zahvaljujući se svima koji su podržali ovaj skup.

Dr Alma Hajdarpašić Drešević pozdravila je prisutne u ime Ministarstva zdravlja Crne Gore ukazujući da jo po prvi put, ovaj značajni stručni skup dobio i regionalnu formu koji je dobio podršku Evropske urološke asocijacije. – Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike uvijek je bilo i biće u potpunosti otvoreno za usvajanje novih znanja, razmjenu iskustava stečenih u stručnom kliničkom radu i prezentaciju naučnih istraživanja, koja doprinose unapređenju prevencije, dijagnostike i liječenja čestih i teških uroloških oboljenja. Zajedno sa institucijama zdravstvenog sistema, Ministarstvo zdravlja razvija regionalnu saradnju u oblasti zdravstva kroz brojne značajne programe, kao što je transplantacioni program, razne dijagnostičke i terapijske procedure koje se sprovode u mnogim regionalnim centrima, kao i kroz aktivno učešće kolega ljekara iz okruženja u našem sistemu – podsjetila je dr Drešević.

Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na izradi nacionalnih programa za borbu protiv malignih bolesti i ulaže velike napore i raspoložive kapacitete za prevenciju i rano otkrivanje malignih oboljenja.

– Poslednjih deset godina, upornom kampanjom uspjeli smo da dijagnostikujemo preko 30% malignih tumora u početnom stadijumu, što podrazumijeva izlječenje. Pacijentima oboljelim od karcinoma prostate dostune su sve metode liječenja i savremena terapija. Prije godinu dana urađena je i prva laparaskopska radikalna prostatektomija kod pacijenta sa početnim karcinomom prostate i od tada se ova procedura redovno obavlja, čime je zaokruženo liječenje ovog malignog oboljenja u svim stadijumima. Uvaženi gosti, Crna Gora je svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema. Iako smo relativno mali zdravstveni sistem, zajedničkim naporima i poštujući multisektorski pristup, stvorili smo uslove da se ova složena procedura uvrsti u našu medicinsku svakodnevnicu. Ovo je prilika da podsjetim da je prva transplantacija bubrega sa živog davaoca urađena 25. septembra 2012. godine u KCCG u Podgorici, u saradnji sa transplantacionim timom KBC Rebro iz Zagreba. Ono na čemu moramo svi da radimo je podizanje svijesti građana o značaju doniranja organa, jer da bi naši građani kojima je potrebna transplantacija dobili organ, mi isto tako moramo da dajemo organe. Transplantacija je jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj deci i unucima. Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija. Očekujem da će to biti i jedna od poruka ovog skupa – istakla je dr Drešević.

Dominantna tema ovogodišnjeg skupa je bila uroonkologija, sa posebnim akcentom na karcinom prostate, sesija o karcinomu prostate koja je bila jedna od najreprezentativnijih održanih posljednjih godina u regionu i po učesnicima i po novitetima koji su prezentirani.