Održan VII Sajam medicine u Podgorici

0
439

sajam VIINa skupu održanom 27-29. septembra u Podgorici učešća uzelo više od 50 predavača iz raznih oblasti medicine. Javnosti ponuđeno i više od 50 štandovskih izložbi

Sada već manifestacija sa nezanemarljivom tradicijom, Sedmi sajam medicine ove godine je održan u podgoričkom hotelu „Hilton”, 27-29. septembra. Pokrovitelj događaja bilo je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a organizator medicinski časopis „Medical”. Predsjednica Naučnog odbora Sajma bila je prof. dr Vesna Miranović, iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, a članovi tog tijela bili su prof. dr Agima Ljaljević, prof. dr Filip Vukmirović, doc. dr Majda Šahman Zaimović, doc. dr Zorica Potpara i doc. dr Nebojša Kavarić.

Poziv na nastavak  uspješne saradnje

Poželjevši srdačnu dobrodošlicu učesnicima Sedmog sajma medicine, Slavica Pantelić, predstavnica časopisa „Medical”, uputila je na najznačajnije sadržaje ove manifestacije. Ona je saopštila da je predviđeno da se prezentuje više od 50 stručnih radova iz oblasti medicine i farmacije. Putem štandovskih prezentacija predstavljeno je više od 50 učesnika: zdravstvene institucije, zdravstvene ustanove, farmaceutske kompanije i veledrogerije, udruženja ljekara i udruženja pacijenata, kao i zdravstvene grupacije iz Srbije i Turske.

Izražavajući posebno zadovoljstvo zbog učešća, po prvi put, beogradske zdravstvene grupacije Medigroup, kao i zahvalnost Ministarstvu zdravlja, pokrovitelju Sajma, i Naučnom odboru Sajma, ona je zahvalila svima koji su prepoznali Sajam medicine kao skup od opšteg društvenog značaja.  — Koristim priliku da se u ime kolektiva zahvalim Ljekarskoj komori koja je prepoznala značaj časopis Medical kao jedinstven nacionalni projekat, te odobrila bodovanje autorskih tekstova u časopisu — navela je dalje.

Svečano najavljujući da će naredne godine u maju „Medical” obilježiti 10 godina postojanja, Pantelić je pozvala sve koji prepoznaju kvalitet časopisa da se pridruže u daljem stvaranju i jačanju ovog projekta.

 Grupa velikog srca i velikog entuzijazma

U ime Naučnog odbora Sajma, prisutnima na otvaranju manifestacije obratio se prof. dr Filip Vukmirović. — Pozitivni komentari i impresije sa prošlogodišnjeg sajma medicine bili su podstrek da i ove godine organizujemo sličnu manifestaciju — naveo je on. Ističući da više od  50 predavanja koja će biti prezentovana obuhvataju gotovo sve oblasti medicine i domove zdravlja, opšte bolnice, Institut javnog zdravlja, Zavod za transfuziju, kao i aktere iz okruženja, izrazio je zahvalnost predavačima, uz napomenu da je koncepcija Sajma prilagođena tome da sve njegove sadržaje, štandovske izložbe i predavanja, može pratiti ne samo stručna, već i laička javnost Crne Gore.

Komentarišući doprinos „Medicala”, prof. dr Vukmirović je istakao da nije u pitanju mala grupa angažovanih, već velika grupa, velikog srca i velikog entuzijazma. — Iznijeti časopis kakav je Medikal, koji uskoro slavi 10 godina postojanja, a organizuje već Sedmi sajam medicine, sa ovolikim brojem prisutnih i učesnika u trajanju od 3 dana, je za svaku pohvalu, i ja u ime Naučnog odbora čestitam — naveo je na kraju svog izlaganja.

 Doprinos razvoju medicinske struke i nauke

U ime pokrovitelja Sajma, sekretar Ministartstva zdravlja Nikola Antović, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća i svečano otvorio Sedmi sajam medicine. Ističući da Ministarstvo zdravlja  kontinuirano sprovodi politiku Vlade Crne Gore na unapređenju i obezbeđivanju kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite, jer su potrebe građana njegov glavni zadatak, naveo je niz realizovanih aktivnosti i onih čija je realizacija u toku. On je podsjetio da je donesena nova lista ljekova koja obuhvata savremenu terapiju. — Vodili smo računa da pacijentima sa dijabetesom, kancerom, kardiovaskularnim, neurološkim bolestima, pacijentima oboljelim od zaraznih bolesti, pacijentima sa rijetkim bolestima, uz veliku pažnju prema djeci i starima, kao i drugim ranjivim grupama, omogućimo liječenje terapijom koja se primjenjuje u razvijenim državama svijeta. Stvorili smo dobru osnovu za tretman djece sa autizmom kroz otvaranje Centra. Uložili smo velika sredstva u opremanje i renoviranje zdravstvenih ustanova, kako na sjeveru tako i u centralnom i južnom dijelu Crne Gore — naveo je on.

Vlada je za potrebe nabavke medicinske opreme, kako je rekao Antović, opredijelila 11,8 mil. evra. Do sad je ugovorena nabavka 9,2 mil. evra vrijedne opreme.  Otpočeta je druga faza projekta energetske efikasnosti u vrijednosti od 6 miliona evra, kao i realizacija projekta telemedicine, na koji su način trenutno umrežene 3 zdravstvene ustanove sa sjevera Crne Gore i KCCG. Postoji mogućnost i regionalnog povezivanja. — U toku je informatizacija i povezivanje kompletnog sistema zdravstva u Crnoj Gori, kroz projekat integralnog zdravstvenog informacionog sistema. Možemo reći da elektronsko zakazivanje daje svoje rezultate. Elektronski recept je olakšao pacijentu put do lijeka. Koristeći savremenu tehniku unapređujemo i kvalitet zdravstvene zaštite — rekao je Antović.