Oko milion i po eura za godinu i po investirano u Opštu bolnicu Bar

0
36

Jedino jačanjem svih karika zdravstvenog sistema, možemo jačati zdravstvo u Crnoj Gori. To je na svečanosti organizovanoj povodom dodjele zahvalnica brojnim donatorima, poručio direktor Opšte bolnice Bar dr Igor Karišik.

– Donacije su od izuzetnog značaja, s obzirom da naša Bolnica pokriva veliki region – jug Crne Gore. Ove godine obavljeno 40.555 specijalističkih pregleda i plus 19.433 hitna pregleda u prijemnoj ambulanti. Obavljeno je i 386 porođaja, 886 operacija (u opštoj ili regionalnoj anesteziji), 1.175 operacija u maloj sali. Što se tiče rentgena, bilo je 20.800 snimaka, skenera 4.900 (inače bi ovaj broj bio veći, ali smo instalirali novi skener), 9.228 ultrazvučnih pregleda, 2.500 doplera, 410 memografija, 993.000 laboratorijskih analiza, zaposlili su i pet ljekara specijalista, dva doktora medicine, desetak medicinskih sestara, dodijelili specijalizacije za sedam specijalizanata… – naveo je dr Karišik, uz nadu da će u budućnosti riješiti i nedostatak kadra, jer, kako je podvukao “vole da imaju kvalitetne ljude“.

Među odličnim rezultatima ove ustanove, direktor je podsjetio i na dva uspješno realizovana IPA projekta – LAB-OP, sistem vazdušne pošte, koji obezbjeđuje povezanost svakog odjeljenja sa laboratorijom, a drugi je ON TIME projekat, koji podrazumijeva ranu dijagnostiku karcinoma debelog crijeva i želuca, kao i ostalih bolesti tih organa.

– Dobili smo izuzetno vrijedan stub za endoskopiju. Zaista je impresivan podatak da smo uradili 447 gastroskopskih pregleda, 294 kolonoskopije, 17 polipektomija… Našim vozilima, koja su za godinu prešla 212.200 kilometara, transportovano je 950 pacijenata do Podgorice, Risna, Brezovika, Beograda… U lokalu su vozila barske Bolnice prešla 80.860 km – kazao je dr Igor Karišik.

Zahvaljujući donacijama, u funkciju je stavljen novi skener vrijednosti preko 400 hiljada eura, a od ove godine Opšta bolnica Bar raspolaže i savremenim aparatima za anesteziju, ultra-zvučnim aparatom, setom instrumenata za ginekologiju i porodilište, vakuum-ekstraktorom (koji se koristi kod porođaja), sa osam kreveta za pacijente sa dijalize, EKG aparatima, televizorima…, tako da su u značajnoj mjeri „zaokružili“ uslugu kada su u pitanju tretmani nekih od najtežih bolesti.

– Nabavili smo i dva CTG-a kardio-tokografa koji se koristi u porodilištu, potom motorni sistem za ortopediju, cistoskop koji se koristi u urologiji, a iz bolničkih sredstava kupili smo opremu za vešeraj. Uložili smo i u aparat za sječenje gipsa, gaze… U planu je renoviranje kuhinje, a iako se završetak tog projekta malo odužio, mogu najaviti da ćemo tokom sljedeće godine instalirati profesionalnu opremu za kuhinju – rekao je dr Karišik.

Nije propustio da istakne ponos i radost što Park maslina u dvorištu Bolnice, koji broji oko 150 stabala plemenitog drveta, izvanredno napreduje, a dokaz za to je i što je od tih plodova napravljeno ulje koje je na svjetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku osvojilo drugu nagradu.

Posebnu zahvalnost direktor Bolnice je iskazao predsjedniku Opštine Bar, Dušanu Raičeviću, jer su u dogovoru sa njim uradili projekat za parking kod odjeljenja Hemodijalize i nadstrešnicu, kako bi najteži bolesnici imali bolje uslove. Očekuje da će tokom naredne godine i on biti realizovan.

– Opština je odvojila sredstva, pa vjerujem da će barski sigurno biti jedan od ljepših bolničkih krugova u Crnoj Gori. Osim toga, Opšta bolnica je konkurisala za još jedan kapitalni projekat koji podrazumijeva obnovu operacionog bloka. Sredstva u vrijednostu 250.000 eura smo već dobili, a očekujemo i aparat za magnetnu rezonancu, u vrijednosti oko 750.000 eura – najavio je dr Karišik i naglasio da ovo nijesu jedine donacije.

– Realizacija nekih je u toku, a neke treba očekivati tokom naredne godine – zaključio je čelni čovjek barske Bolnice.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević je čestitao menadžentu na nizu uspješno realizovanih projekata u ovoj i ambicioznim planovima zacrtanim za narednu godinu.

– Raduje me svijest o potrebi da se kvalitet pružanja usluga u ovoj ustanovi u kontinuitetu unaprjeđuje, da se ta potreba prepoznaje i sa nivoa države. Posebno srećnim nas čini činjenica da mnogi privrednici iz Bara i Ulcinja daju nesebičnu podršku. Značajan je i broj humanitarnih organzacija koje pomažu da kvalitet pružanja usluga bude na većem nivou. Ovo su prilike kada još intenzivnije počnemo da razmišljamo na koji način da stvorimo jasne pretpostavke da donacije koje pojedinci ili kompanije upućuju prema zdravstvenom sistemu, konkretno prema barskoj Bolnici, budu oslobođene od dodatnog nameta plaćanja PDV-a. To je u uređenim sistemima jasno definisano, a kod nas dosta često zna da predstavlja problem. Donatori teško mogu da razumiju kako za neku donaciju obezbijediti i dodatna sredstva za plaćanje nameta prema državi. Treba da uputimo apel prema donosiocima odluka da se sve donacije prema zdravstvenom sistemu trajno oslobode plaćanja obaveze PDV-a – kategoričan je predsjednik Opštine Bar.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Barjaktari je snažnu donatorsku podršku Barana Bolnici nazvao „pravim patriotizmom“.

– Čast mi je da se danas mogu obratiti ovim lijepim povodom. Realizacija ovih ambicioznih projekata biće zajednički uspjeh i građana Ulcinja i građana Bara, jer među donatorima ima i mojih sugrađana, a izuzetan je doprinos i dijaspore – istakao je Barjaktari.

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Veselin Joketić, koji je tri decenije bio zaposlen u Opštoj bolnici, prijatno je iznenadio bivše kolege – donirao je audio-knjige iz biblioteke organizacije i CD plejer, kako bi pacijenti koji se nalaze na liječenju lakše provodili dane tokom hospitalizacije.

– Kao neko ko je decenijama radio u ovoj ustanovi, ali i bio pacijent, znam koje su njene potrebe. Dolazim iz organizacije kojoj se pomaže, a nadam se da će joj se pomagati i u narednom periodu. Mi ne želimo samo da se nama upućuje pomoć, već i mi želimo da uzvratimo. Upravo to je i cilj mog današnjeg dolaska – želimo da olakšamo pacijentima koji su na liječenju – kazao je Joketić, uz poruku da „pomažući Opštu bolnicu Bar pomažemo i sebi, jer smo svi u prilici da nekada budemo ili pacijenti ili asistenti članovima svojih porodica“.

Direktor Opšte bolnice Bar je uručio zahvalnice i flašu maslinovog ulja napravljenog iz bolničkog maslinjaka, donatorima: „Trojet tona“, „Hemosan“ doo Bar, “Kalamper“ doo Bar, „Osmi red“ doo Podgorica, dr Marku Stoiljkovu, „LaBar pilot&tugboat“, Juliji Đenčić, „Farmont“ doo Danilovgrad, „Inpharm“ doo Podgorica, Milijani Lekić, „Ina“ CG, „LB Hotels menagment“ doo Tivat, „Ženama Bara“, „Ferostil“ doo Bar, „Glosarij“, „Meridian“, „Rotary Club“, Miću Orlandiću, „Zenšped Group“, Crvenom krstu Bar, Projektnom birou „MMK Control“ doo Bar, Daliborki Seferović, „Jasmil Montenegro“ doo, Mrđanu Kovačeviću, LJE „Radio Bar“, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj.