Omaglica i vrtoglavica

0
17697

Bolesnici koji se žale da im se „zamrači pred očima” ili im se „zavrti u glavi”, ne razlikuju omlaglicu od vrtoglavice. Vrtoglavica i omlaglica česta je žalba bolesnika, ali im ni bolesnik ni ljekar ne pridaju ozbiljnu pažnju, smatrajući da to nije znak opasnosti po život. Ove pojave treba znalački analizirati, a to se može strpljivom analizom, dobrim znan­jem i analizom EKG snimka srca, čime se izbjegavaju složene procedure i upućivanje specijalistima na razna snimanja. Prvo što ljekar treba da na osnovu strpljive anamneze ustanovi jeste da li bolesnik ima omaglicu ili vrtoglavicu.

Za omaglicu je karakteristično da bolesnik kaže da mu se ponekad zamrači pred očima, padne mu mrak na oči, hoće da se onesvijesti. To mu se obično dešava kod naglog ustajanja iz sjedećeg položaja ili kod ustajanja iz kreveta. Razlog omaglici, nesvjestici jeste smanjen protok krvi kroz mozak. Mozak je izuzetno osjetljiv ako mu i za trenutak nedostaje krvi koja ga u prvom redu snabdijeva šećerom. U održavanju normalnog protoka krvi i normalnog krvnog pritiska tri su osnovna elementa:

1. Količina krvi koju srce kao motor cirkulacije iz­bacuje.

2. Periferni otpor u krvnim žilama, koji zavisi od toga da li su žile stegnute ili su opuštene, proširene.

3. Količina krvi u žilama u organizmu.

Česti razlog omaglici jeste slaba procjena visine krvnog pritiska. Preporučljivo je da se on mjeri u miru, bar tri puta u toku istog časa, jer je kod prvog mjerenja njegov nivo obično povišen. Isto tako je važno ponovljeno snimanje EKG-a, jer će EKG snimak pokazati da li je uzrok omaglici usporen ili ubrzan rad srca. Noviji ljekovi za sniženje krvnog pritiska sadrže i kompo­nentu za izmokravanje (diuretik). Njihova primjena dovodi do gubitka tečnosti iz organizma. Čak i jako proširene vene na nogama snizuju pritisak, što iziskuje nošenje elastičnih čarapa.

Vrtoglavica, ili vertigo, je osjećaj da se okolina okreće oko bolesnika ili bolesnik ima osjećaj padanja na lijevu ili desnu stranu, unaprijed ili unazad. U nekim slučajevima on ima osjećaj da se okolina ljulja ili se on sam ljulja. Napad vrtoglavice može biti praćen bljedilom, znojenjem, promjenom pulsa ili sniženjem pritiska, mučninom, povraćanjem ili pak i prolivom. Vrtoglavica ima više uzroka. Najčešće je posljedica oštećenja centra za ravnotežu. Ponekad je prvi simptom multipleskleroze. Ovo je česta pojava kod osoba starosti između 40 i 50 godina, mada se u posljednje vrijeme javlja i kod osoba mlađe životne dobi, zbog okoštavanja (spondiloze) vratne kičme. To pogotovu može biti slučaj kada je spondiloza prisutna u dijelu između trećeg i sedmog vratnog pršljena. U takvim prilikama vrtoglavicu prati i glavobolja različitog karaktera i pojava bolova uz vrat, sa trnjenjem ruku. Kod izraženog oblika vrtoglavice, timski treba izvršiti ispitivanje njenog uzroka. Tu se podrazumijeva pregled od strane otorinolar­ingologa, pregled očnog ljekara, neurologa i ortopeda radiologa, jer se u zavisnosti od njihovih nalaza određuje način liječenja.

 

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković