Omaž neumornom pedijatru i rekreativcu

0
474

[heading]Savez za sportsku rekreaciju „Veterani” organizovao 9. susrete, na kojima su učestvovali rekreativci iz desetak crnogorskih gradova. Od ove godine susreti će se održavati u znak sjećanja na osnivača Saveza rekreativaca, pokojnog prof dr Vojina Nikolića[/heading]

Deveti susreti veterana rekreativaca iz desetak crnogor­skih gradova održani su sredinom jula u Nikšiću, a na njima se družilo više desetina učesnika. Briga o zdravlju motivisala je ove ljude da se okupe i nadmeću u stonom tenisu, košarci, šutiranju na go, pikadu i nabacivanju obručeva. Ove godine susrete su posvetili osnivaču rekreativnog pokreta u Crnoj Gori, pokojnom prof. dr Vojinu Nikoliću. Ubuduće će susreti biti memorijal u njegovu čast.

Predsjednik Organizacionog odbora prof. dr Duško Bjelica, podsjetio je na pedagoški rad pokojnog profesora Nikolića i na njegove zasluge za rekreativni pokret u Crnoj Gori.

– Profesor Nikolić bio je prvi doktor nauka iz oblasti fizičke kulture. Doktorat je stekao u Zagrebu, a prije toga i magis­tratura u Beogradu. Na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu bio je najbolji student i prvi diplomac. U mladosti se bavio sa više sportova, a posebno je uspješan bio u plivanju, odbojci i sportskoj gimnastici. Deset godina je radio u Učiteljskoj školi u Nikšiću, a onda je svoje bogato iskustvo prenosio studentima izičkog vaspitanja i studentima Smjera za sportsku rekreaciju i fudbal na Pedagoškoj akademiji, a kasnije Učiteljskom i Filozof­skom fakultetu u Nikšiću. Predavao je preko deset disciplina, a najduže Istoriju, Atletiku, Sportsku gimnastiku i Teoriju fizičke kulture. Predavao je i na postdiplomskim studijama na Fakultetu fuzičke kulture u Novom Sadu – kazao je Bjelica, prisjećajući se Nikolićevih uspjeha u obučavanju studenata u skijanju i plivanju, a naročito u sportskoj rekreaciji.

Rekreacija jača imunitet

– Za svako doba u toku čovječijeg života i te kako je važan psiho-fizički razvoj, psihički na osnovu fizičkog. Fizički razvoj u godinama kad je pokret praktično sve, znači u stvari da se održava vitalnost i funkcionisanje. Pokre­tom ljudi dozvoljavaju sebi da produžavaju radni i životni vijek, jer na taj način sprečavaju bolesti, pospješuju aktivnost organa, jačaju organizam i imunitet, ostaju u mentalnoj kondiciji. Ovi susreti prije svega imaju značaj jer se veterani druže, ne daju sebi da ostaraju i takmičenjima održavaju takmičarski duh – kazao je prof. Bjelica, objašnjavajući značaj susreta rekreativaca.

Nikšićani dobri domaćini

Susrete veterana otvorio je gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić, koji je učesnicima poželio lijepo druženje. – Nikšić je uvijek bio dobar domaćin i želim vam da se ovdje sportski nadmećete i najbolji da pobijede – kazao je Radojičić, poželivši veteranima dug život i dobro zdravlje.

Podsjećajući na brojne dužnosti koje je profesor Nikolić obavljao na matičnom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore, Bjelica je istakao da je on bio naučnik sa referencama koje su bile cijenjene i van naših granica.

– Dao je svoj puni stvaralački doprinos uspostavljanju organizacionih, programskih, kadrovskih i stručnih preduslova da bi se područje fizičke kulture bolje razvijalo i osavremenjavalo. Kao autor i koautor objavio je 28 knjiga i priručnika i blizu 200 stručnih i naučnih radova. Bio je najbolji protagonista naše struke, čovjek koji joj je gradio prave i čvrste temelje. I posljednje atome života utrošio je interesujući se za struku i rad fakulteta, kojem je poklonio ono što je čitavog života pisao – kazao je Bjelica.

Na susretima su učestvovali ve­terani iz Nikšića, Žabljaka, Berana, Kolašina, Plava i Gusinja, Podgorice, Rožaja, Tivta, Herceg Novog i Cetinja. Prvo mjesto u stonom tenisu u katergoriji žena osvoji­la je Branka Drobnjak iz Nikšića, a od muškaraca Branko Popović sa Cetinja. U košarci – šutiranju trojki – najbolja je bila takmičarka iz Nikšića Bosiljka Perović, a od muškaraca Zoran Taušan iz Podgorice. Bosiljka Perović je bila najbolja i u šutiranju lopte na go, a Veljko Tomić iz Udruženja vojnih veterana – Podgorica, osvojio je pr­vo mjesto u konkurenciji muškaraca. U gađanju pikadom najbolji su bili Dragica Popović iz Nikšića i Zoran Taušan iz Podgorice. U posljednjoj disciplini, nabaci­vanju obručeva, među muškarcima najbolji je bio Nikšićanin Mišo Jokić, a među žena­ma Radmila Mirković sa Cetinja.

U ukupnoj konkurenciji najbolji su bili Nikšićani, kojima je uručen pehar. Svi učesnici dobili su plakete za učešće, a najbolji zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Oprezno i uz stalnu kontrolu od strane ljekara

Primarijus dr Radovan Mijanović, internista, objašnjava da je rekreacija za ljude starije životne dobi izuzetno korisna, ali da mora biti pod strogom kontrolom. – U tim godinama nije dobro niti dozvoljeno sam određivati intenzitet i trajanje nekog vida rekreacije, već to mora biti pod kontrolom stručnjaka za rekreaciju i ljekara. Intenzitet rekreacije zavisi od zdravstvenog stanja svake osobe pojedinačno i uslova pod kojima se ona obavlja. Današnja nauka odredila je koliko se takva aktivnost može sprovoditi u određenoj dobi. Svaki organizam je specifičan i potrebno je uzeti u obzir da li neko ima kakvo hronično oboljenje, dijabetes, kardio­vaskularne smetnje ili gojaznost, koja može biti izuzetno opasna. Ako se pretjera u fizičkim aktivnostima najčešće komplikacije su kardiovaskularnog sistema, koje u najgorem slučaju mogu da se fatalno završe – upozorava dr Mijanović.

Prema njegovim riječima, igre poput ovih susreta veterana treba da budu dozirane, bez velikih opterećenja. Predviđene su ne samo za jednu generaciju, već za različite dobi. Samo druženje je izuzetno dobro, jer učesnike opušta i dobro dođe mentalnom zdravlju.