Organska hrana u službi zdravlja

0
998

Pojam organska proizvodnja / organski proizvod kod potrošača sa našeg tržišta još uvijek nije dovoljno prepoznatljiv.  I prije predstavljanja gotovog organskog proizvoda, potrebno je znati koji se principi u organskoj proizvodnji moraju poštovati. Prednost organskog divljeg ljekovitog bilja u odnosu na konvencionalne proizvode sastoji se u samom načinu tretiranja bilja od trenutka njegovog nastanka. Da bi se dobio gotov organski proizvod čaj / zdrav napitak (za razliku od gaziranih pića, kafe i alkohola) potrebno je ostvariti sledeće:

1. Sertifikovati teren gdje će se vršiti berba (ovakav teren . mora da bude udaljen 30-50 km od izvora bilo koje vrste zagađenja, udaljen od puteva, od voćnjaka i njiva koje se prskaju) tako da su planine 1700-2200 m nadmorske visine veliko prirodno bogatstvo ljekovitog bilja.

2. Edukovati berače koji će obavljati berbu prema zahtje­vima otkupljivača sa kojima imaju sklopljen ugovor. Oni moraju voditi računa kako se bilje bere, u koje vrijeme i koji dio bilja ‘(list, cvijet, herba, korijen). Berba se odvija isključivo na sertifikovanim terenima, a ostavlja se neubrano 30% količine određene 5 biljne vrste. Tako se obezbjeđuje obnavljanje i umnožavanje biljnih vrsta (održivost)

3. Transportovanje ubranog organskog bilja do otkupnog mjesta, gdje nadzornik i kontrolor pregledaju primljeno bilje i odlažu ga na sušenje, na stalaže u hladu, na promaji. Otkupno mjesto – objekat je zaštićen od štetočina i insekata. Osušeno organsko bilje pakuje se u papirne džakove, sa evidencionim listama sa sledećim podacima: berač, teren branja, ime biljke, datum branja.

4. Ovako ubrano, osušeno bilje se transportuje vozilom  do mjesta prerade gdje se melje, sije, pakuje kao gotov proizvod i lageruje za dalju prodaju kao gotov organski proizvod, čisti čaj, mješavina ili derivat organskog ljekovitog bilja. Svaki organski proizvod mora imati svoj lot-broj, preko kojeg se prati tok proiz­voda od nastanka do potrošača.

5. Svi organski proizvodi podliježu zdravstvenoj i mi­krobiološkoj kontroli kod Ekotoksikološkog zavoda Crne Gore. Ovako obrađeno divlje organsko bilje, zadržalo je sva svoja najbitnija biohemijska, mineralna svojstva bitna za ljudsko zdravlja (npr. kopriva – gvožđe, rastavić – kalcijum, silicijum…). Ove či­njenice i podaci najbolje prikazuju prednost organskog bilja u odnosu na konvencionalno.

Usko povezano sa proizvodnjom organskih čajeva stoji i proizvodnja organskog meda – organsko pčelarstvo. Za dobijanje organskih pčelinjih proizvoda potrebno je poštovati sledeće U principe: I

1. Organski pčelinjak mora biti postavljen na terenu, planini koja je organski sertifikovana.

2. Zaštita pčelinjaka se obavlja uz primjenu prirodnih zaštitnih sredstava, kao što je mravlja kisjelina, bijeli pelin…

3. Pčele se dohranjuju svojim medom, a ne šećerom.

4. Ako se ne počinje organsko pčelarstvo od starta, prelazni period za već postojeći pčelinjak na organski traje mini­malno 3 godine.

5. Kontrolišu se prostorije za preradu meda i zaštita od štetočina i insekata.

6. Kontoliše se pakovanje meda, transport i plasiranje krajnjem potrošaču.

7. Radi se kontrola zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda (meda, polena, propolisa, matičnog mliječa). Organski med je visoko hranljiva, biološki vrijedna hrana, dodatak ishrani pun vitamina i minerala, zdrav za sve uzraste, od najmlađih do najstarijih. Kašika organskog meda može da zamijeni kolač, parče torte… Zdrav način da se zasladimo.

Firma DOO „In Spe Bar”, kao prvi organski proizvođač u Crnoj Gori i nosilac HACCP standarda, napravila je organske proizvode hranljive, biohemijski, vitaminsko-mineralno vrijedne, prilagođene različitim uzrastima. Inženjer prehrambene tehno­logije visoko tehničko-tehnoloških nauka Srđan Orlandić, ocje­njivač HACCP ISOO 9001, rukovodilac je proizvodnog pogona DOO In Spe i on kaže da je kombinacija divljeg organskog bilja i pčelinjih proizvoda u liniji „Ekomontenegro” učinila da ovi or­ganski proizvodi dobiju na svom kvalitetu i još bolje pomažu očuvanju i poboljšavanju zdravlja kako najmlađih tako i najstari­jih. Dobijanje velikog broja inostranih nagrada potvrdilo je kvalitet ovih naših organskih proizvoda. Boravak na svježem vazduhu, izička aktivnost, ako ne vježbanje, tada brza šetnja, zdrava ishrana (bez gaziranih pića, alkohola, nikotina, brze hrane…), upotreba organske hrane, mogu mnogo da pomognu u očuvanju i poboljšanju zdravlja.

Čajevi i pčelinji proizvodi jesu proizvodi koji se dopu­njuju i obogaćuju našu svakodnevnu ishranu. Umjesto jutarnje kafe i cigarete za buđenje, što je vrlo česta navika, uz izreku: „Ne mogu se rasaniti ako to ne popijem”, za naše zdravlje i zdrav početak novog dana učinićemo dobro ako se ujutru popije mješavina organskog čaja Ekoimuno, ukusnog i osvježavajućeg I napitka.U sastavu ove organske mješavine zdravlju pomažu:

sjeme koprive (biostimulator) iva (jačanje organizma) ljubičica (prehlade, virusi), bijela rada (kao ljubičica) žalija ili majčina dušica. Uz šolju ove organske mješavine, za naš organizam odličan1 je pčelinji proizvod Imunoenergetik (med, polen, propolis, matični mliječ). On je pun vitamina i minerala, veoma hranljiv, pomaže jačanju našeg organizma i čuvanju otpornosti.

1 kafena kašičica imunoenergetika ujutru, uz šolju Ekoimuno čaja i 15-20 kapi Candisepta (propolisne biljne kapi)’ učiniće da dan počnemo zdravo, osvježeni. Za razliku od kafe,i cigarete, gaziranog soka i sličnih jutarnjih nezdravih navika, pomoći ćemo svom organizmu da lakše sačuva i popravi svoj imunitet, nezavisno od toga da li je u pitanju dijete ili odrasla osoba. Čajevi i pčelinji proizvodi ne postoje samo da bi se pili kada smo bolesni. Postoji izreka: Nisam bolestan da pijem čaj. Njihova najveća uloga je u svakodnevnoj upotrebi. Organski vo­ćni čaj naše linije Ekomontenegro, veoma je pitak, može se piti kao topao i hladan, pun je vitamina i minerala, a posebno vitamina C, a sušeni plodovi iz čaja jedu se poslije pijenja čaja. U sastavu ovog organskog čaja Firme In Spe nalaze se: divlja jabuka, boro­vnica, divlja kruška, šipurak, kleka, trnjina, drenjina. Ovim čajem sa voćnim plodovima nadoknađujemo vitamine i minerale po­trebne tokom dana. Uz zdraviji način života i korišćenje organskih proizvoda, možemo mnogo učiniti za naš organizam, za svoje zdravlje, i bar tako se možemo zaštititi od ishrane pune aditiva, konzervansa i emulgatora.

 

Piše: Vesna Orlandić, predsjednica Nacionalnog udruženja organskih proizvođača Crne Gore „Organic Montenegro”