Med i njegova ljekovita svojstva

0
1757

Med… asocijacija na djetinstvo, na razdragane dane, na smijeh, kućnu atmosferu, domaću kuhinju, na kuću pored potoka, tetkove košnice pčela, propolis kapi koje je s ljubavlju spravljao i učio nas kako je korisno da ih uvijek stavljamo u čaj… Med budi u meni ono najskrivenije, najintimnije i najnježnije. Asocira me na divno djetinjstvo koje sam imala…

Med je proizvod jedinstvenog sastava, koji nam je priroda podarila. Čist proizvod, bez dodatka bilo koje druge supstance. Sadrži gotovo sve supstance koje ulaze u sastav ljudskog orga­nizma. Sa sadržajem bogatim mineralima (gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, mangan, hrom, selen…), amino-kisjelinskim sastavom i enzimskim, med je proizvod koji se može koristiti u razne svrhe. Za jačanje imunog sistema, u tretmanu liječenja mnogih bolesti, kao zaslađivač, u ishrani i dr.

Med datira još od davnina. U starom Egiptu se koristio prilikom balzamovanja, u antičkoj Grčkoj kao medovina – sveto piće Olimpa, u Evropi najčešće za ishranu, pravljenje maltera i napitaka i kao ljekovito sredstvo.

Kako prepoznati pravi med ? Obično se svi vodimo time da pravi med kristališe. Potom, pravi proizvod moguće je razliko­vati na osnovu konzistencije. Kada kašiku umočimo u med, on treba da curi u vidu neprekidne niti. Jako je bitno da prilikom upotrebe meda u zaslađivačke svrhe, koristimo isključivo prohlađen napitak kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva.

Med je mješavina više od 70-ak raznovrsnih komponenti. 70% meda čine ugljeni hidrati – invertni šećer (voćni i grožđani), do 20 % je zastupljena voda, oko 5 % saharoza, maltoza, oligosaharidi, inulin, organska kisjelina, minerali, bjelančevine. Kada govorimo 0 nutritivnim svojstvima meda bitno je naglasiti da je energetska vrijednost meda 300 kcal/1270 kJ.

Danas se najčešće koristi miješani med. Dobija se miješanjem dvije ili više vrsta različitog meda. On se masovno koristi u ljekovite svrhe u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ljekovita svojstva meda jako su značajna i širokog su opsega. Koristi se za podizanje otpornosti organizma, jer povećava broj bijelih krvnih zrnaca. Med se često kombinuje sa cimetom i kao takav se koristi za suprimiranje prehlada, kao lijek u tretmanu snižavanja holesterola, infekcija mokraćnih puteva, protiv umora, za poboljšanje sluha, za mršavljenje, protiv zubobolje, protiv ćelavosti.

Odličan recept za tretman akni: Umiješati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na aknoznu kožu svako veče prije spavanja.

Recept protiv ćelavosti: U vruće maslinovo ulje umiješati veliku kašiku meda i malu kašiku cimeta. Ova smješa se utrlja u korijen kose i ostavi da djeluje 15 min. Smatra se da su rezultati vidljivi poslije nekoliko dana svakodnevne i pravilne upotrebe.

Savjet za liječenje lumbaga: Lumbalni dio kičme premaze se medom i pospe mljevenim biberom. Prekrije se ugrijanom pamučnom tkaninom i ostavi da prenoći.

Med je odličan lijek za bolove u grlu, odlično sredstvo za suzbijanje neprijatnog zadaha iz usta i bolova u očima (preporučljivo je i svakodnevno ispiranje usne duplje mješavinom meda i svježih višanja). Bagremov med u čaju od kamilice dobar je za liječenje vrtoglavice, nesanice, klimakteričnih tegoba. Lipov med u šolji toplog mlijeka ublažiće posljedice nazeba. Med u čaju od šipurka odličan je za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Za liječenje opstipacije koristi se med rastvoren isključivo u hladnoj vodi.

Za poboljšanje opšteg stanja organizma preporučuje se konzumacija meda, i to svakog jutra, na prazan stomak. U tom slučaju poželjno je duže zadržavanje meda u ustima, kako bi se bolje iskoristile ljekovite materije. Za liječenje srčanih tegoba uzima se livadski med rastvoren u čaši vode, uz dodatak limuno­vog soka.

Med nema štetnih dejstava, sem što se ne preporučuje za konzumaciju od strane dijabetičara, ali i kod osoba koje su ispoljile bilo kakvu alergijsku reakciju pri konzumaciji meda.

Propolis nastaje miješanjem biljnih materija (koje pče­le skupljaju), sa probavnim enzimima i voskom. Sadrži bar 200 različitih sastojaka, kao što su cvjetni prah, vosak, smola, esenci­jalna ulja, oligoelementi, vitamini. Odlično je sredstvo za liječenje raznih bolesti, i to virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, te se smatra prirodnim antibiotikom i antimikotikom. Dobre efekte pokazao je i u tretmanu liječenja disajnih organa, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, hemoroida, zapaljenja sluznice usne šupljine.

Savjet: U odnosu 1 : 8 izmiješati propolis prah sa puterom, do želatinozne konzistencije. Smjesa se zagrijava na slaboj vatri (nad svijećom) ili na vodenoj pari, dok se ne homogenizuje. Kada se smjesa prohladi do sobne temperature, treba je ostaviti u frižider. Preporučuje se konzumacija dvije-šest kašičica ovog proizvoda dnevno, između obroka. Ovaj ekstrakt je odličan za poboljšanje opšteg stanja organizma.

Matična mliječ je bogata vitaminima A, B, C, amino-kisjelinama i bjelančevinama, pa je zbog toga veoma koristan prirodni lijek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, loše koncen­tracije i senilnosti, nesanice, nervoze, psihičkih oboljenja, srčanih oboljenja, loše cirkulacije, prevremenog starenja. Kombinacija meda i matičnog mliječa vraća organizmu energiju i vitalnost. Pri upotrebi mliječa treba koristiti drvene ili plastične kašike, a nikako metalne. Kako naš narod kaže za nekoga kome u životu dobro ide: njemu teče med i mlijeko. Da bi nam život bio kao med i mlijeko, iskoristimo prirodne dobrobiti, učinimo naše zdravlje bogatim, odbranimo se od svih štetnih uticaja na vrijeme, dajmo sebi najbolje od života, od prirode. Ona je tu za nas, budi­mo i mi tu za nju. Upoznajmo je na pravi način, dajmo da bi nam davala.

 

Piše: mr ph. Ivana Gojković