Parodontopatija

0
465

parodontopatijaJednog  jutra ste se probudili, počeli da perete zube i primijetili ste manju količinu krvi pri pranju. I zanemarili ste to što ste vidjeli. Primijetli ste i da su Vam desni crvene, otečene i blago bolno osjetljive na dodir. I to ste, takođe zanemarili… Dani su prolazili, količina krvi pri pranju zuba se postepeno povećavala, ali ni to vas nije natjeralao da učinite nešto po tom pitanju. Poslije izvjesnog vremena, kada se javio intenzivan bol koji Vam je remetio kvalitet života, kad ste primijetili da su Vam usta pri pranju zuba puna krvi, a da se pritom zubi i klate, javili ste se stomatologu koji Vam je saopštio da ste u terminalnom stadijumu parodontopatije. I da je jedino rješenje za Vas hiruška intervencija koja, ma koliko bila spretno izvedena, ne može Vam stoprocentno garantovati da nećete izgubiti jedan ili više zuba.

Neka ovaj uvod bude samo jedno upozorenje i vratimo se u sadašnjost. Još uvijek nemate maloprije navedene simptome, i osvrnimo se  na problem parodontopatije, uz karijes, najučestalijeg oboljenja  zuba i usne duplje uopšte. Kako je prevenirati i ukoliko već pokaže prve simptome, kako je maksimalno usporiti i spriječiti gubitak zuba?

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba, a uzrokuju  je bakterije iz dentalnog plaka. Nastaje kao posljedica neadekvatne oralne higijene, bilo da je ona neredovna ili se ne održava na pravilan način. Dakle, cilj nije prati zube već oprati ih!

Parodontopatija, uslovno rečeno, započinje upalom desni, gingivitisom. Desni su u ovom stadijumu blago crvene, blago krvare na dodir i pri pranju zuba, ali još uvijek nema bolne senzacije. Vremenom, kako proces napreduje,  dolazi do povlačenja desni i ogolićavanja vratova zuba, uz to se javlja atrofija vilične kosti, pa dolazi do pojave parodontalnih džepova (prostor između zapaljenih desni i korijena zuba). Upravo je prisustvo parodontalnih džepova, uz krvarenje, glavni simptom parodontopatije. Pojava parodontalnih džepova označava početak stadijuma bolesti u kome zubi postaju osjetljivi na mehaničke i termičke nadražaje.  Zanemraivanje i ovih simptoma daje mogućnost destruktivnim procesima u alveolarnoj kosti da se dalje šire i dovedu do stvaranja parodontalnih apcesa, i u krajnjim stadijumima do klaćenja i ispadanja zuba.

Činjenica je, i to ne treba kriti, da je parodontopatija bolest koja se ne može izliječiti, već se samo može usporiti. Baš zbog toga, veliku pažnju treba obratiti na prevenciju i sve dostupne preventivne metode. To podrazumijeva redovne kontrolne posjete stomatologu, na svakih 6 mjeseci, ali i druge mjere. Stomatolog će uraditi svoj deo posla, pregledati nas i dati savjete, ali i pacijent mora da „odigra svoju ulogu“, a to je redovno i kvalitetno održavanje oralne higijene.

Kako pacijent može pomoći sebi?

Neophodno je prati zube poslije svakog obroka, ukloniti dentalni plak pun bakterija. Prevenciji parodontopatije umnogome pomaže i edukacija pacijenta o važnosti korišćenja medicinskih pasti za zube, koje svojim aktivnim sastojcima (po kojima se medicinske paste za zube i razlikuju od običnih kozmetičkih pasti) štite zubno tkivo od bakterija iz zubnog plaka. Jedna od takvih medicinskih pasti za zube je Lacalut. Sastojci Lacalut medicinskih pasti za zube su, prije svega, oralni antiseptik chlorhexidine digluconate koji ima ulogu da blokira glikoproteine pljuvačke i onemogući njihovu adsorpciju na površinu gleđi zuba. Zatim, tu je aluminium fluorid čije je antikarijesno svojstvo odavno poznato, naime, deponovanje fluora dovodi do remineralizacije i jačanja gleđi zuba.

Međutim, uloga medicinskih pasti za zube, čiji je tipičan predstavnik  Lacalut, nije isključivo u prevenciji nastanka parodontopatije. Redovno korišćenje jedne ovakve paste za zube može maksimalno usporiti već nastalu parodontopatiju u njenom početnom stadijumu, to jest, može efikasno uticati na krvarenje i parodontalne džepove, koje smo označili kao glavne pratioce kliničke slike parodontopatije. Lacalut medicinske paste za zube, svoje efikasno djelovanje na ove siptome duguju aluminium lactatu u svom stastavu. Aluminium lactat djeluje hemostatski, dakle, zaustavlja krvarenje, ali pored toga ima i adsrtigentni efekat, površinski zateže tkivo na mjestu djelovanja, što je od bitnog značaja za uticaj na smanjivanje dubine parodontalnog džepa.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni antinflamatorni efekat alantoina i bisabolola, aktivnih sastojaka biljaka kamilica i gavez, koje su takođe prisutne u Lacalut medicinskim pastama za zube.

Kao što se vidi, svi pobrojani sastojci medicinskih pasti za zube imaju svoju ulogu, dakle, nema manje i više bitnih, jer samo zajedničko dejstvo, samo jedna sinergija, obezbjeđuje kako dobru prevenciju, tako i efikasnost u smirivanju simptoma početnih stadijuma oboljenja parodoncijuma. Na kraju krajeva, aktivno djelovanje tih sastojaka je nešto što razlikuje medicinske paste za zube (Lacalut) od običnih, kozmetičkih pasti.

 

Dr Marko Kovačević