PMS poremećaji i primjena ulja žutog noćurka u njihovoj sanaciji

0
2460

pmsPremenstrualni sindrom (PMS) je poremaćaj koji osjećaju mnoge žene. Javlja se u periodu 1-2 sedmice prije menstruacije. Dijapazon simptoma je ogroman. To su pojave na­petosti i nadutosti u donjem dijelu stomaka, napetosti grudi, bolova u leđima, akni, drugih promjena na koži, nervoze, depresije, glavobolje, umora, pojačanog zadržavanja tečnosti i promjena raspoloženja. Iako nema egzaktnih statističkih podataka, pretpostavlja se da oko 70-75 % svih žena s vremena na vrijeme osjeti neku od ovih tegoba. 30-40% žena ima tegobe tako jake da 2-3 dana mijenjaju uobičajeni ritam, a 5% žena je potpuno ones­posobljeno za normalni ritam života.

Nekada su ovi simptomi rezultirali uspostavljanjem dijag­noze psihološke prirode. Danas se zna da je riječ o simptomu fizičke prirode koji je rezultat hormonalne neravnoteže – pojačan nivo estrogena i progesterona i njihov nagli pad u posljednjoj sedmici prije menstruacije. Ova neravnoteža dovodi do pojačanog zadržavanja tečnosti, što opet remeti cirkulaciju i dovodi do sman­jene ishrane polnih organa i mozga krvlju. To dovodi do sma­njenog lučenja nekih hormona, npr. melatonina i serotonina i drugih endorfina, što pogoduje razvoju lošeg raspoloženja i depresiji.

Ljekari smatraju da se ishrana žene u PMS periodu treba potpuno izmijeniti. Izbjegavati crveno meso, zasićene kisjeline i mliječne proizvode. Usljed nedostatka estrogena u tom periodu, smatra se da soja treba da bude intenzivno zastupljena u ishrani, zbog jako bogatog sadržaja fitoestrogena, koje naš organizam prepoznaje kao prirodne estrogene. Potom se smatra da taj period mora biti nadoknađen gama-linolenskom kisjelinom, koja utiče na produkciju prostaglandina i regulacije funkcije žlijezda u organizmu. Savjetuje se i intenzivna upotreba kalcijuma, magnezi-juma, uz vitamin D. Važna je i upotreba vitamina E, koji utiče na otklanjanje napetosti i nervoze. Upotreba vitamina B grupe takođe je poželjna. To obuhvata sve nerafinisane žitarice i pivski kvasac. Pojačana tjelesna aktivnost i jaka oksigenacija neophodne su u ovom periodu.

Nejasan uzrok ovog sindroma i postojanje niza simptoma otežava sanaciju.

Terapijski postupci uključuju:

– Simptomatsko liječenje – lijekovi protiv bolova (anal­getici), lijekovi za izmokravanje (diuretici), te antihistaminici

– Hormonsko liječenje, koje sprečava ovulaciju i uzrokuje prestanak javljanja ciklusa

– Dijetetsko liječenje – multivitaminski preparati s velikim količinama vitamina, osobito B6 i magnezijuma

– Ostale mogućnosti – antibiotici, imunološka terapija, masaže.

Da ne bismo uvijek pribjegavali sintetskim lijekovima, postoji mogućnost upotrebe nekih alternativnih fitopreparata, čija primjena i ljekoviti uticaj na zdravlje nikako nijesu zanemar-ljivi.

Jedna od biljaka koja je pokazala izuzetnu ljekovitu primjenu, naročito u otklanjanju PMS simptoma, jeste žuti noćurak.

Noćurak dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod otklanjanja neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi, kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu). Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koji su se javljali iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno po dvije kapsule ulja noćurka, 57% pacijentkinja potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelimično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.

Ipak, ona svojim bogatim sadržajem ima i druga ljekovita svojstva i moguću terapijsku, tj. preventivnu primjenu. Alfa-linolenska kisjelina hrani mozak. Povoljno djeluje na nerve, štiti od bolesti srca i krvnih sudova. Gama-linolenska jača imuni sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona, štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izv­orom ove kisjeline i bio­loški aktivnog vitamina F. S obzirom na to da je ishrana „modernog doba” izuzetno osiromašena ovim masnim kisjelinama, svakako se unos kisjelina putem kapsula žutog noćurka, toplo savjetuje. Nezasićene masne kisjeline posebno su osjetljive na djelovanje slobodnih radikala i u tom procesu mogu i same da postanu štetne. Stoga se onima koji u većim količinama konzumiraju ovo ulje preporučuje da unose što više antioksidanata.

Još davno je ustanovljeno da manjak esencijalnih masnih kisjelina dovodi do upalnih promjena na koži, i kod životinja i kod ljudi. Stoga noćurak pomaže u saniranju hroničnih upalnih bolesti i tegoba kože, poput psorijaze, raznih ekcema, lišaja, neuro-dermitisa, gnojnih upala kože, čireva i rana, gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kisjeline.

Žuti noćurak značajno utiče na izgled kože. Čini je baršunastom, revitalizuje je, hidrira i ishranjuje. Savjetuje se čak direktno nanošenje ulja iz želatinoznih kapsula na kožu. Nakon samo nekoliko dana nanošenja, rezulatati postaju i te kako vidljivi.

Pored značajnog uticaja na izgled i zdravlje kože, ulje žutog noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola, poboljšava cirku­laciju, sprečava zgrušavanje krvi i upale vena.