Ne pitaj se, proveri!

0
661

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju. U slučaju mnogih bolesti, kada su simptomi već očigledni, progresija se ne može zaustaviti, pa se lije­čenje svodi na produžetak i poboljšanje kvaliteta života.

HEALTH CARE paleta testova omogućava vam da u privatnosti i komforu svog doma, za samo nekoliko minuta, provjerite da li su simptomi koje imate povezani s određenim izazivačima bolesti i zdravstvenim proble­mima.

COLON HEALTH CARE TEST

Krv u stolici, crna stolica, neredovne i rijetke stolice, nadutost trbuha, smjenjivanja zatvora i proliva, kao i osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva, su znak da uradite ovaj test koji otkriva prisustvo krvi u stolici. Zašto je važna rana dijagnoza?

Ukupno 95% svih slučajeva kolorektalnog karci­noma (rak debelog crijeva) rezultat su benignih promjena u početnom stadijumu koje nazivamo polipima. Ukoliko se polipi otkriju i uklone na vrijeme, razvoj karcinoma debe­log crijeva može biti zaustavljen. Polipi u debelom crijevu obično prolaze bez simptoma, te mogu ostati neotkriveni niz godina. Zbog toga je rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma veoma važno jer su šanse za preživljavanjem za 90% veće.

HELICOBACTER HEALTH CARE TEST

Infekcija uzrokovana bakterijom Helicobacter pylori u velikom broju slučajeva ne pokazuje simptome, ali ukoliko imate simptome kao što su bol u gornjim djelo-vima trbuha, gorušica, mučnina, nadutost, otežano varenje, nekada i povraćanje, uradite ovaj test koji otkriva prisustvo bakterije Helicobacter pylori. Zašto je važna rana dijagnoza?

Skoro polovina svjetske populacije ima problema s bakterijom Helicobacter pylori. Sumnja se da je uzročnik čira i tumora želuca. Ukoliko se otkrije na vrijeme, može se izliječiti antibiotskom terapijom koju ljekar propiše.

CHLAMYDIA HEALTH CARE TEST

Prisustvo bakterije Chlamydia trachomatis u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih simptoma, ali može i da se javi peckanje pri mokrenju, pojačan

vaginalni sekret, vaginalno krvarenje između ciklusa, bol u donjem dijelu leđa ili bol pri seksualnom odnosu. U tom slučaju preporučujemo test koji otkriva prisustvo ove bakterije.

Zašto je važna rana dijagnoza?

Test se preporučuje ženskoj populaciji koja je seksualno aktivna, jer se u 95% slučajeva ova bakterija prenosi polnim putem. Neliječena infekcija može dovesti do ozbiljnih poremećaja – disfunkcije polnih organa, muškog i ženskog steriliteta, povećanog rizika za vanma-teričnu trudnoću, kao i prijevremenog porođaja. Liječe­nje je veoma važno u toku trudnoće zato što oko 50% zaraženih majki infekciju, u toku porođaja, prenese na novorođenče, pri čemu može doći i do pojave mnogih komplikacija.

MENOPAUSE HEALTH CARE TEST

Ukoliko imate simptome kao što su neredovan menstrualni ciklus ili njegov izostanak, valunzi, lupanje srca, poremećaj sna i uznemirenost, preporučujemo vam ovaj test koji otkriva da li ste ušli u menopauzu.

Zašto je važna rana dijagnoza?

Žene u menopauzu obično ulaze oko 50-te godine, ali je moguće da se to dogodi i ranije i kasnije. Test detektuje povećano prisustvo FSH (folikulo-stimulirajući hormon) koji se javlja čim nastupi menopauza. Nivo ovog hormona ostaje konstantno povišen i nakon tri do pet godina od pojave posljednje menstruacije. Ukoliko su rezultati pozitivni, posjetite svog ljekara kako bi vam propisao terapiju kojom će se ublažiti simptomi menopauze ili preve-nirati oboljenja kao što su osteoporoza i kardio-vaskularne bolesti.

URINARY INFECTION HEALTH CARE TEST

Hronične upale urinarnog trakta, svaka vrsta zapaljenskog žarišta ili bakterijska infekcija mogu od skoro da se provjere i u kućnim uslovima u privatnosti svoga doma. Test je visoko osjetljiv i ukoliko postoji i najmanja količina leukocita, nitrita ili proteina u mokraći, test traka će to pokazati. Pečenje pri mokrenju, promjena boje urina, bolovi u gornjim partijama urinarnog sistema su ozbiljan znak da trebate da uradite ovaj test.

Svi ovi testovi dostupni su u bolje snabdjevenim apotekama.