Pravilan izbor školske torbe

0
665

torbPolaskom u školu đake prvake očekuje nošenje teške školske torbe i dugotrajno sjedenje u školskoj klupi. Sljedećih trinaest godina, ukoliko se ne izvrši pravilan izbor školske torbe i ne steknu pravilne navike vezano za nošenje i pakovanje školskog pribora, vrlo često dolazi do deformiteta kičmenog stuba, bolova u leđima, deformiteta stopala i glavobolje.

U osnovnim školama težina prosječne školske torbe, sa neophodnim sadržajem, iznosi 4,5-6,5 kg. Ova težina se tokom godina ne mijenja mnogo, tako da su đaci prvaci najugroženiji jer su najmanji. Oni teže od 18-30 kg, a djeca i do 40 kg, pa samim tim mogu da ponesu različitu težinu torbe. Većina djece ovog uzrasta još nema dovoljno zrele mišiće, pa to doprinosi nastanku deformiteta.

Roditelji moraju voditi računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svesti je na minimum neophodnog. Ranac se pokazao kao odličan izbor jer ga djeca nose na leđima. To dovodi do rasterećenja kičmenog stuba. Postoje i ranci sa točkićima, koji su veoma praktični i maksimalno rasterećuju našu djecu. Ima ih i kod nas na tržištu.

U kupovinu obavezno pođite sa djetetom, jer veličina ranca treba da odgovara njegovoj konstituciji. Nikako ne kupujte veću torbu. Dno ranca ne smije da ide ispod struka, a vrh mora da ide ispod linije ramena. Dozvoljena težina koju dijete smije da nosi iznosi 10 do 15% njegove tjelesne težine. Na leđnoj strani torbe treba da postoji ojačanje, naramenice treba da budu široke i mekane KAKO SE NE BI USIJECALE U RAMENA. Kod usijecanja ranca u ramena koje nastaje zbog njegove prekomjerne težine, može da dođe do usporavanja normalnog protoka krvi ka mozgu. To ima za posljedicu glavobolju, lošiju koncentraciju, a sve to može da bude uzrok lošeg uspjeha u školi. Dobro bi bilo da postoji i kaiš oko struka i da se tako dobije još jedna tačka oslonca.

RANAC OBAVEZNO NOSITI NA OBA RAMENA, NIKAKO PREKO JEDNOG ILI U RUCI.

Pri pakovanju, na leđnu stranu treba staviti knige koje su većeg formata i teže, a naprijed one koje su manjeg formata i lakše. Povremeno provjerite sadržaj ranca. Vidite da li Vaše dijete nosi stvari koje su neophodne ili dodaje i nepotrebno. Svakog dana provjerite da li je dijete izvadilo nepotrebne stvari iz torbe!!!

Napravite svom djetetu prijatan kutak za učenje i rad. Po mogućnosti, radni sto postavite ispred ili pored prozora, da ima dovojjno svjetlosti. Sto treba da bude prilagođen visini djeteta:

• Treba da ima slobodnu površinu, kako bi dijete moglo da raširi neophodne sveske, knjige i pribor.

• Ne treba da bude preglomazan, da se ne bi osjećalo neprijatno.

Stolica:

• Treba da bude prilagođena visini djeteta i podesiva po visini.

• Obavezno treba da ima tapacirano sjedište i naslon zaleđa.

• Treba da ima mogućnost rotacije oko postolja.

 

 

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić