Varičela kod djece

0
2616

varicelaŠta sve treba da znate o varičeli?

Varičela spada u red osipnih groznica. U narodu je poznata kao „ovčje boginje”. Jedno je od najzaraznijih dječijih oboljenja. Uzočnik je varičela – zoster virus.

Putevi prenošenja: Prenosi se putem disajnih organa. To je „kapljična infekcija”, pa se virus lako prenosi sa djeteta na dijete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu djecu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi i izuzetno je zara­zan.

Inkubacija (vrijeme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri sedmice. Maksimalni period inkubacije traje 28 dana.

Koliko dugo je dijete zarazno?

Oboljelo dijete je zarazno dva dana PRIJE izbijanja ospe i dok se sve promjene na koži ne osuše.

Može li virus da napadne odrasle?

Nažalost, da!

Odrasli koji nisu „preležali” varičelu, sigurno će se razbo­ljeti. Što je osoba starija, bolest se teže podnosi. Ipak, i pored nepri­jatnosti, kod ogromne većine odraslih varičela prođe bez komp­likacija!

Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičelu ne dođe u kontakt sa bolesnim djetetom. Varičela može da ošteti plod i dovede do ozbiljnih problema nakon rođenja.

Kako prepoznati varičele?

Prije izbijanja tipične ospe, dijete je nekoliko dana neraspoloženo, neka djeca imaju povišenu tjelesnu temperaturu (ali ne previsoku), dok neki mališani prođu ovu fazu bolesti bez visokog nivoa temperature. Pojedina djeca nemaju ovaj „uvod” u ospu, pa se kod njih jave kožne manifestacije bolesti „iz punog zdravlja”.

– Boginje su veoma tipične, tako da se dijagnoza bolesti lako postavlja kod ogromne većine djece. Prvo se pojavi bubuljičica koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to je vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti i izgleda žućkasto – kao gnojanica (ova promjena naziva se pustula). Onda pustula „pukne”, pa se formira „krasta” (krusta), koja se poslije nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promjene razbacane po koži bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mjestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom polju kože obično se vide različite faze boginja (takozvana multiformna ospa).

– Promjene mogu da se pojave i na sluzokoži – na primjer, u ustima ili grlu, i tada su prilično bolne i neprijatne. Kara­kteristično je što se redovno pojavljuju na koži poglavine.

– Pošto ih sve strašno svrbi, djeca se češu i tako pogor­šavaju stanje, jer može da dođe do infekcije „boginje”. Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože dospijevaju u njene dublje slojeve (kroz „otvorena vrata” – češanjem kožnih promjena) i izazivaju infekciju koja može da ostavi ružne ožiljke.

Koliko traje varičela?

Obično postoji nekoliko „naleta” ospe, koji najčešće traju sedam do deset dana. Potom se promjene na koži suše, a kraste otpadaju još oko nedjelju dana. To podrazumijeva bar dvije sedmice „bolovanja”, mada bi bilo dobro da se dijete odmori još jednu sedmicu, kako bi ojačalo prije nego što se vrati redovnim aktivnostima.

Kako se liječi?

Da li bolest može da se spriječi?

U svijetu postoji vakcina protiv varičele!

U SAD-u djeca se već desetak godina vakcinišu, a rezul­tati su odlični! Nadamo se da će u skorijoj budućnosti ova vakcina da stigne i kod nas – na radost djece ali i roditelja, jer varičela ipak nije obična bolest, kao prehlada ili infekcija grla.

Srećom, kod najvećeg broja djece varičela prođe bez komplikacija, tako da nema mjesta za preveliku zabrinutost roditelja.

Šta je sa kupanjem?

Podijeljena su mišljenja pedijatara. U posljednje vrijeme se propagira stav da se djeca sa varičelom kupaju zbog sekundarne (bakterijske) infekcije boginja, koja bespotrebno komplikuje bolest. Ako do infekcije kožnih promjena ipak dođe, pred spavanje treba „tanko namazati” promjene antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide). U suprotnom, treba redovno prati ruke, rezati nokte i djelimično praviti toaletu. Sve to da bi se brže sasušile kraste i da bi ostajali što manji oži­ljci.

Uglavnom se daje takozvana simptomatska terapija.

Obara se povišena tjelesna temperatura (ako je ima), a boginje posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom (ovih preparata ima u skoro svim apotekama).

Protiv svraba nema pravog lijeka (iako postoji sirup koji može da ublaži svrab pred spavanje), ali je neophodno da se djetetu podrežu nokti, kako se ne bi češalo tokom sna.

Pojedina djeca, zbog teške ili dugotrajne bolesti, imaju značajno oštećen imunološki sistem (ili dobijaju ljekove koji imaju neželjeni efekat – značajno smanjenje imunog odgovora). Pošto ovi mališani imaju imunodeficijenciju, za njih je varičela izuzetno opasna. Njima se daje antivirusni lijek koji, kada se sa terapijom počne na vrijeme, značajno ubrzava izlječenje i smanjuje mogućnost nastanka teških komp­likacija (koje su veoma opasne za ovu dječicu).

Komplikacije

Ovaj virus značajno smanjuje djetetovu otpornost (imunološki sistem), pa su moguće komplikacije. One se obično dešavaju na disajnim organima (upala uha, sinusa, bronhija i pluća), a izuzetno rijetko javlja se blaga forma zapaljenja mozga (malog mozga) ili druge neurološke komplikacije.

Većina komplikacija lako se uo­čava, jer, umjesto da se dijete lijepo opor­avi, ono ponovo dobije visoku tempera­turu, kašlje i izgleda loše. Pošto i roditelji znaju za moguće komplikacije, obično na vrijeme odvedu dijete kod pedijatra, koji odmah započinje primjenu odgovarajuće terapije.

 

Piše: dr Edita Bašović, pedijatar