Priručnik dr Jovanovića pridobio pažnju javnosti

0
1219

[heading]U Hotelu „Podgorica” obilježen Svjetski dan borbe protiv osteoporoze[/heading]

Povodom Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze, 19. oktobra, Udruženje domova zdravlja Crne Gore, uz podršku kompanija „Hoffmann La Roche LTD” i „MBS” organizovali su prezentaciju „Priručnika za osteoporozu” u Hotelu „Podgorica”. U toku prezentacije, predstavnici referentnih službi govorili su o ovoj ozbiljnoj bolesti, njenoj rasprostranjenosti ali i o načinima liječenja. Pored direktora Doma zdravlja – Podgorica dr Nebojše Kavarića, na prezentaciji su govorili i direktorica Doma zdravlja u Danilovgradu, Zorica Kovačević i priređivač priručnika dr Igor Jovanović.

Uvodnu riječ imao je dr Nebojša Karavić, koji je pred brojnom publikom podsjetio da se današnji svijet i savremena medicina nakon pobjede nad brojnim zaraznim oboljenjima suočavaju i sa nizom novih izazova. Hronične nezarazne bolesti postale su vodeći zdravstveni problem. Među njima značajno mjesto po broju oboljelih zauzima i osteoporoza, koja je u svijetu poprimila epidemijske razmjere. On je dodao da se procjenjuje da bolest zahvata 8 do 10 procenata svjetske populacije, a mi se uklapamo u taj procenat. Statistika upozorava, kaže on, da su svaka treća žena i svaki osmi muškarac tokom života izloženi riziku od nastanka osteoporoze.

Direktorica Doma zdravlja u Danilovgradu, Zorica Kovačević je istakla da će ova brošura podići nivo informisanosti u Crnoj Gori, ali i da će doprinijeti prevenciji i smanjenju broja oboljelih i da će smanjiti ogromne troškove liječenja.

Priređivač priručnika, dr Igor Jovanović ukazao je da će se njegov autorski rad primijeniti u radu ljekara opšte prakse, jer uveliko postoji nedostatak znanja o osteoporozi, a to je vrlo česta metabolička bolest kostiju čije su posljedice frakture koje iziskuju značajno socijalno i medicinsko angažovanje. Ova bolest se javlja kod oba pola, svih rasa i njena prevalencija raste sa staren­jem, kazao je on. Redovna fizička aktivnost i povećanje mišićne snage je ono što je dr Jovanović savjetovao mladima kako bi se smanjila mogućnost za dobijanje osteoporoze. Izbjegavanje pušenja cigareta i pretjeran unos alkoholnih pića, po njegovom mišljenju, jako je važno, kako bi se umanjio rizik za nastanak bolesti. Sve je veći izazov za ljekare da se bave ovim problemom koji je u svijetu ali i kod nas u velikoj mjeri prisutan. Ipak, zahvaljujući dijagnostici i terapiji može se uspješno preventivno liječiti, dodao je. Upravo zato je Priručnik o osteoporozi fokusiran na prevenciju, dijagnozu i liječenje ove bolesti.