Proslavljeno 25 godina Medicinskog fakulteta

0
53

Proslava 25 godina Medicinskog fakulteta, dodjela diploma svršenim studentima studijskih programa Medicina, Stomatologija i Farmacija, kao i dodjela nagrada najboljim studentima, održana je 23.decembra u amfiteatru Medicinskog fakulteta uz prisustvo velikog broja gostiju.

Diplome i nagrade uručili su dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović i prodekanka za nastavu prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić.

– Danas kad sat otkucava 25 godina postojanja Medicinskog fakulteta, predstavlja mi čast i zadovoljstvo da Vas pozdravim u ime studenata, nastavnika i saradnika i u svoje ime. Odgovarajući na izazove vremena, Medicinski fakultet je u četvrtvjekovnom trajanju, baštinio savremene modalitete obrazovanja, ostvarivši krucijalnu ulogu u razvoju zdravstvene misli u CG. Zadovoljstvo je biti u prilici da podijelimo sa vama ovaj svečani trenutak – kazao je prof. Radunović.

8. oktobra 1997. godine prof. dr Zvonko Đorđević je održao prvo predavanje iz anatomije na Medicinskom fakultetu. Tada je počeo studentski čas i on još traje.

– Dragi diplomci, danas je za vas veliki dan. Za vas i za nas. Vaš boravak na Medicinskom fakultetu učinio je život raznovrsnijim, bogatijim sadržajima koji će trasirati put u Vašu budućnost. Vaša kreativnost i intelekt, posvećenost i odricanja, usmjerenja na nova naučna dostignuća, bili su temelj na kojem ste izgradili sebe, svoju profesiju na kojoj gradite svoju budućnost. Za to vam je bilo potrebno vrijeme, sistematičnost i odricanja.

Zajednička nit vašeg putovanja kroz medicinsku nauku je vaše saznanje i bavljenje pitanjem života i smrti. Sve nevolje, nedaće, pandemije i potresi nijesu mogli zaustaviti misiju obrazovanja i sticanja znanja, gradeći samosvijest o humanoj misiji svakog svršenog diplomca. Istoriju stvaraju oni koji urade velika djela. Vi ste krenuli putem velikih djela. Nastavljate putem humanosti i altruizma. Znam, da vas čeka neizvjesnost, hladan i nesiguran svijet, stran onom u kojem ste živjeli ovih šest godina. Ali vi ste lučonoše i nosioci promjena na bolje, vaša nezaustavljiva energija i znanje će mijenjati tokove na viši i bolji nivo u sistemu zdravstvene zaštite i društva u cjelini. Od danas ste spremni preuzeti postulate i obaveze medicinske struke. Pomagaćete bolesnima, kad oni podju od vas, bice zdraviji i srećniji ljudi.

Najveća zaloga društva je u obrazovanju. Naša budućnost zavisi od obrazovanja u sadašnjosti. I bez dileme, obrazovanje je vaša opcija. Zato hrabro naprijed! – kazao je dekan prof. Radunović.

Na kraju svečanosti doktori medicine i stomatologije položili su Hipokratovu zakletvu.