Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani

0
555

[heading]BEČIĆI – PODGORICA: 25-28. MAJA[/heading] Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani svečano su započeti 25, a okončani 28. maja. Održani su u Bečićima – u Ho­telu „Splendid” – i Podgorici, u Kliničkom centru Crne Gore.

Tokom ceremonije otvaranja skupa goste su pozdravili Njena ekselencija Dominik Gazi, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, doc. dr Miodrag Radunović, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, prof. dr Filip Herman, direktor Otorinolaringološke klinike Bolnice Laribuazje iz Pariza, i dr Milan Mijović, direktor Kliničkog centra Crne Gore. Ovaj stručni sastanak rezultat je saradnje bolnice Laribuazje iz Pariza i Kliničkog centra Crne Gore i realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore. Cilj sastanka, kako je navedeno u saopštenju jednog od organizatora, Kliničkog centra Crne Gore, bio je da se razmatraju novine u dijagnostici i terapiji pacije­nata sa oboljenjima uha, grla i nosa.

Izražavajući zadovoljstvo zbog organizacije Prvih crnogorsko-francuskih otorinolaringoloških dana, ministar zdrav­lja doc. dr Miodrag Radunović istakao je da je prvi skup francuskih i crnogorskih medicinara održan 10. oktobra 2008. godine. Tom prilikom je obavljen sastanak neurologa, što, kako je rekao, jasno ukazuje da viševjekovna tradicija i crnogorsko-francusko prijateljstvo rade i na podizanju nivoa medicinske struke u Crnoj Gori. Ovaj vid saradnje istakli su i ostali učesnici svečanog dijela skupa, navodeći da su pionirski koraci u tom smislu učinjeni još polovinom 19. vijeka.

U SVIJETU INOVACIJA I PRAKTIČNOG PODUHVATA

Tokom stručnog dijela crnogorsko-francuskog otorino­laringološkog skupa vršena je razmjena znanja i iskustava između učesnika iz Francuske i njihovih kolega iz Crne Gore i zemalja regiona. U Crnu Goru je ovom prilikom doputovalo oko 140 francuskih profesionalaca iz ove oblasti.

Poseban sadržaj i kvalitet skupa činila je endoskopska operacija nosa i sinusa koju je izvršio ljekarski tim vođen prof. dr Filipom Hermanom, zaslužnim za inicijaciju cijelog skupa, uz asistenciju dr sc. med. Elvira Zvrka i dr Ognjena Jovićevića, mr sc. med. Tok operacije sinusne polipektomije putem video linka vođenog iz operacione sale Kliničkog centra Crne Gore pratili su učesnici Budvanskog skupa okupljeni u Konferencijskoj sali Hotela „Splendid”. – Funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa je danas zlatni standard u liječenju oboljenja nosa i paranazalnih sinusa. Epidemiološki podaci pokazuju da u Americi svaka osma osoba ima problema sa nosem, nosnom sluznicom i sinusima. U Crnoj Gori oko 80 hiljada osoba pati od ovih zdravst­venih tegoba, a od njih, za operaciju je godišnje 80 do 120 pacije­nata, što ukazuje na opravdanost primjene funkcionalne endoskopske hirurgije sinusa na našim prostorima – navedeno je u ocjeni značaja ovog događaja od strane ministra zdravlja Crne Gore. Ovom prilikom operacioni zahvat uspješno je izvršen kod pedesettrogodišnjeg Podgoričanina. U francuskoj klinici Laribuazje endoskopska operacija sinusa u praksi je već oko 20 godina. – Operacija je bila dosta zahtjevna, ali je, zahvaljujući izuzetno dobrom timu sa kojim sam radio, protekla dobro. Pacijent je imao hroničnu upalu nosa i paranazalnih šupljina, sinusa, koja je značajno remetila kvalitet njegovog života, a nakon ovog zahvata više neće imati sličnih problema – kazao je nakon operacije prof. Herman u intervjuu za Dnevni list „Pobjeda”.

U okviru naučnog dijela skupa prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa aktuelnim trendovima otorinolaringologije, koje su prikazali prof. Korin Iznar-Bagnis, sa Univerziteta Pjer i Marija Kiri u Parizu, prof. Tjeri van den Abel, iz Bolnice „Robert Debre” u Parizu, dr Mirko Popović, iz Kliničkog centra Crne Gore, dr Miroljub Todorović, sa Otološkog odjeljenja Bolnice „Danilo I” u Cetinju, i dr Elvir Zvrko, iz Kliničkog centra Crne Gore. Bilo je riječi o kohlearnoj implantaciji kod pedijatrijskih pacijenata, indikacijama za primjenu testa urina kod mladih pacijenata, -produkujućim ćelijama hroničnog tonzilitisa kao faktorima tumorske nekroze, influenci bakterija nazalne mukoze djece, te o novim prognostičkim parametrima laringalnog kancera. U dijelu diskusija podsticajna je bila uloga moderatora – dr Filipa Hermana i dr Elvira Zvrka.

Ocjenjujući značaj ovog skupa otorinolaringologa, jedan od organizatora događaja dr Elvir Zvrko, otorinolaringolog Kliničkog centra u Podgorici, izjavio je da je opšti utisak da svi učesnici skupa odlaze zadovoljni i da su Prvi francusko-crnogorski otorinolaringološki dani ispunili očekivanja i po broju učesnika i po kvalitetnom stručnom programu. On je ovom prilikom posebno istakao edukativni značaj korišćenja metode tehničkog prenosa operacije iz Kliničkog centra.