Zaštita uha u ljetnjem periodu

0
867

Polako počinju pripreme za ljetovanje i svakod­nevna pitanja pacijenata koje preparate ponijeti na put. Ukoliko Vaši pacijenti kreću na godišnji odmor, naročito sa malom djecom, treba ih adekvatno savjetovati šta spakovati u svoje putne apoteke. Sprej za uho je jedan od preparata bez kojeg ne bi trebalo da kreću, pogotovo ako ljetuju na moru.

„Plivačko uho” je upala spoljašnjeg ušnog kanala, koja najčešće nastaje zbog zaostatka vode nakon kupanja i plivanja, stvarajući vlažnu sredinu koja je povoljna za rast bakterija i gljivica. Češće se javlja ljeti, naročito kod djece i može biti vrlo neugodna i bolna. Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao preventivnu mjeru, iako su stavovi stručnjaka po ovom pitanju oprečni. Takođe, ove mjere nisu baš popularne kod roditelja, obzirom da djeci remete komfor i kvare zabavu na bazenu ili moru. Danas na tržištu postoje sprejevi za uho koji su vrlo efikasni u prevenciji „plivačkog uha” i spadaju u obavezan dio putne apoteke.

UPALA UHA – „MUKA” U LJETNJEM PERIODU

Upala spoljašnjeg ušnog kanala najčešće se javlja ljeti, kako kod djece tako i kod odraslih, kao posledica dugot­rajnog zadržavanja u vodi. Nastaje zbog iritacije kože u spoljašnjem ušnom kanalu, a javlja se kada voda ostane zarobljena u uhu. Voda se obično zadržava iza nakupljenog cerumena, pa je onemogućeno njeno potpuno izbacivanje.

Ova upala, zvana još i „plivačko uho”, ima vrlo neugodne simptome. U početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol koji može biti vrlo jak i proširiti se na cijelu ušnu školjku. Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osjećaj zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, tjemenu ili vratu.

SAVJET – PAŽLJIVO SA ŠTAPIĆIMA ZA UŠI!

Cerumen (ušni vosak) je proizvod prirodnog lučenja našeg organizma, pa ga ne treba stalno uklanjati iz slušnog kanala. Cerumen ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Ima ulogu sredstva za zaštitu od zadržavanja vode u ušnom kanalu, koja može uzrokovati upalu spoljašnjeg ušnog kanala. Cerumen nastaje lučenjem sitnih žlijezda smještenih u prolazu između spoljašnjeg i unutrašnjeg uha. Ove žlijezde se zovu ceruminalne žlijezde i spadaju u grupu znojnih žlijezda. One luče cerumen koji stvara zaštitni sloj na unutrašnjoj strani ušnog kanala. Cerumen zadržava prašinu i druge sitne čestice i onemogućava njihov ulaz u osjetljivo područje unutrašnjeg uha.

U normalnim količinama, cerumen pomaže samočišćenje uha i ne treba ga uklanjati mehanički, higijens­kim štapićima, jer se na taj način uklanja prirodna zaštita i koža postaje podložna infekcijama. Higijenski štapići mogu dublje potisnuti stvoreni cerumen, i izazvati stvaranje ceruminalnog čepa, pa je pacijente neophodno stalno na to podsjećati.

U poslednje vreme, umjesto toga, sve češće se savjetuje upotreba sprejeva koji potpomažu prirodni proces samočišćenja ušnih kanala, a ne remete dragocjene zaštitne mehanizme uha.

KAKO SPRIJEČITI UPALU SPOLJAŠNJEG UHA NA LJETOVANJU?

Kada je u pitanju njega i zaštita uha, danas na tržištu postoje proizvodi na bazi maslinovog ulja koje je specijalnim farmaceutskim metodama obrađeno i pre­čišćeno i na taj način prilagođeno za primjenu u uhu. Sprejevi za uho na bazi maslinovog ulja vrlo su efikasni u prevenciji upala spoljašnjeg uha koje nastaju ljeti i obavezan su dio putne apoteke. Maslinovo ulje sadrži prirodan vitamin E i polifenole koji imaju snažna antioksidativna i antibakteri­jska dejstva. Vitamin E smanjuje gubitak vode putem kože, povećava fleksibilnost epiderma i sprečava iritaciju. Pored toga, maslinovo ulje formira tanak lipofilan film i sprečava zadržavanje vode u uhu.

 

Piše: doc. dr Miroljub Todorović