Prvi dani s bebom u vašem domu

0
284

Može se zaključiti da nisu sve bebe kandidati za peroralnu primjenu vitamina K (prijevremeno rođene bebe, bebe sa urođenim bolestima jetre, bebe koje isključivo doje a kojih je po procjenama svega 12-13% u populaciji…).

Preporučena dnevna doza vitamina D3 za bebe i malu djecu je 400 IJ što sadrži Colief Vitamin D3 u 5 kapi!

Sem nadoknade vitaminom  D, u prvim danima sa bebom mogu se pojaviti i crijevni grčevi kao razlog roditeljske brige, neispavanosti, nedoumice.

Sve bebe plaču, ali one koje neutješno  plaču duže od tri sata, a pri tome su zdrave, uhranjene, dobro napreduju, pomislimo  da  imaju crijevne grčeve ili infantilne kolike. Crijevni grčevi  su bezazleno i prolazno  stanje, koje se javlja  kod  svake pete bebe bez obzira na pol, da li beba doji ili se hrani mliječnom formulom. Nešto su češći kod prvorođene i prijevremeno rođene djece. Obično počinju kad beba napuni dvije-tri nedjelje i mogu trajati do kraja četvrtog mjeseca.

Osnovni simptom crijevnih grčeva je konstantan, bezrazložan  plač,  najizraženiji u kasnim popodnevnim satima. Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju koljena prema trbuhu, crvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove. Grčevi se pogoršavaju nakon hranjenja, mogu se javiti i u toku hranjenja, pa beba prekida obrok. Grčevi mogu prouzrokovati i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja.

Tačan uzrok nastanka crijevnih  grčeva i nakon 40 godina istraživanja  nije precizno definisan i ni jedna od hipoteza ne daje pouzdano i  kompletno objašnjenje uzroka nastanka crijevnih grčeva.

Usled nezrelosti digestivnog trakta bebe u prvim nedjeljama života, postoji  lošija tolerancija laktoze (mliječni šećer) koji se nalazi u majčinom mlijeku, mliječnoj formuli i mliječnim proizvodima  praćena fermentacijom i oslobađanjem gasova u kolonu.

Enzim laktaza se sintetiše u organizmu bebe i odrasle osobe. Neophodan je u procesu razgradnje laktoze (mliječnog šećera) u jednostavne šećere (glukozu i galaktozu) koji se apsorbuju u daljem procesu varenja. Nesvarena i nerazgrađena laktoza (mliječni šećer) dospijeva do debelog crijeva, gdje posredstvom crijevnih bakterija dolazi do sekundarne fermentacije (razgradnje) laktoze, oslobađanja CO2 i H2 i nastanka gasova i grčeva.

Colief Infant Drops, kapi za bebe sa enzimom laktaza olakšavaju varenje mlijeka i djeluju na uzrok nastanka crijevnih grčeva kod beba. Samo 4 kapi u majčino mlijeko i/ili mliječnu formulu prije svakog podoja, i beba će mirno spavati.

Dr Simonida Mitić