Prvi speleoterapijski objekat u Crnoj Gori

0
411

Terapija solju, speleoterapija, jedan je od novijih trendova pomoćnih medicinskih terapija. Efikasnost terapije potvrđena je kod osoba koje pate od neke iz velikog spektra bolesti: oboljenja gornjih disajnih puteva (rinitis, sinusitis, laringitis, faringitis, tonzitis, hrkanje); bolesti donjih disajnih puteva (astma, traheitis, bronhitis, pušački kašalj); kožnih problema (alergijski dermatitis, ekcem, psorijaza, seboreja); upornih bakterijskih infekcija; oboljenja koštano-zglobno-mišićnog sistema; stresa; ne­sanice; predmenopauze i srčanih (vaskularnih problema). U Nikšiću je, od juna 2010, ovaj oblik terapije dostupan u jednom veoma komfornom obliku, u vidu boravka u prostorijama Salt caffe & relax-a, specijalizovanog obje­kta ove namjene. Razgovarali smo sa vlasnikom tog objekta g. Duškom Šćepanovićem.

Salt kafe je prvi ugostiteljski objekat u Nikšiću koji primjenom speleoterapije promoviše prihvatanje zdravog stila življenja. Kako ste došli na ideju da pokrenete ovaj projekat?

Na ideju da otvorimo objekat koji promoviše zdrav stil življenja, došli smo zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije i zagađenju životne sredine. Zagađenja proiz­vode veliku količinu pozitivnih jona koje naš organizam apsorbuje. Nastaje deicit negativnih jona, zbog kojeg dolazi do pada imuniteta organizma. Opšte je poznato da tako nastaje veliki broj bolesti.

Svjesni te činjenice, a vođeni iskustvom iz našeg okruženja, kao što su Srbija i Hrvatska, došli smo na ideju da otvorimo jedinstven objekat na našem prostoru. Iskoris­tili smo ljekovita svojstva soli i stvorili oazu mira i spokoja koja nastaje usljed prisustva velike količine negativnih jona. Tako je na dan 24. juna 2010. god. u Nikšiću otvoren za sada prvi i jedinstveni objekat tipa slani kafić / slana soba, u kom se primjenjuje metoda speleoterapije.

Koje su mogućnosti koje Salt kafe nudi posjetiocima a koje ga izdvajaju iz klasičnog ugostiteljskog koncepta?

Ovo nije klasičan ugostiteljski objekat. Sastoji se iz dva dijela. Prvi je kafićni dio – njegovi zidovi obloženi su kamenom solju pa se osjeća miris soli koji utiče na pozi­tivno raspoloženje posjetilaca. U tom dijelu zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkoholnih pića.

U drugom dijelu objekta nalazi se specijalno opremljena prostorija, tzv. slana soba. U njoj se sprovodi metoda speleoterapije. Zidovi i pod prekriveni su ka­menom, morskom i himalajskom soli. U ovom prostoru stvara se mikroklima koja podsjeća na klimu u slanim pećinama iz kojih se vadila so. Takav vazduh mora da ima određenu temperaturu i vlažnost, zato se koriste specijalni odvlaživač i klima-uređaj sa jonizatorom. Predviđeni bora­vak posjetilaca kreće se u intervalu od 45 min, za odrasle, i 20 min, za djecu. Relaks opuštanje i disanje za vrijeme ovog vremenskog intervala zamjenjuje 3 dana boravka na moru. Tretmani se odvijaju 7-10 puta, jer po svim istraživanjima koja su izveli mnogi stručnjaci, iz raznih oblasti medicine, to predstavlja minimum da bi se organizam oporavio i popravio imunosistem, a samim tim i da bi se uz postojeću medikamentoznu terapiju skratilo vrijeme oporavka.

Da li namjeravate da unesete još neke inovacije u koncept pomoćne terapije koju nudite?

Speleoterapija je prvi korak naše djelatnosti. Naš sljedeći korak nosiće naziv haloterapija! Željeli smo da našim posjetiocima pokažemo kako na organizam utiče prirodno okruženje bilo koje vrste soli. Haloterapijom ćemo postići jači efekat i veću koncentraciju natrijum-hlorida, joda i ostalih navedenih elemenata koje sadrži prisutna aeroso. Haloterapija se odvija uz pomoć halogeneratora koji mrvi so do najsitnijih mikročestica i uduvava ih u prostor slane sobe. Samim tim, prisustvo negatvnih jona biće još veće a oporavak organizma još brži.

U kojoj mjeri Nikšićani pokazuju zainteresovanost za boravak u „slanoj sobi” ?

Zadovoljni smo našim dosadašnjim radom. Nijesmo htjeli da budemo agresivni u vidu reklame, već smo se vodili činjenicom da je lično iskustvo naših posjetilaca najbolja reklama. Bilo je i radoznalih posjetilaca, njihov broj nije veliki, tako da smo u suštini zadovoljni.

Kakve su bile prve reakcije Vaših sugrađana na postojanje jednog ovakvog objekta?

Komentari onih koji su ispoštovali tretmane su pozitivni. Nema veće sreće, taj se osjećaj ne može opisati, kada roditelj nekog djeteta kaže da mu posle boravka u slanoj sobi dijete bolje spava, jede, manje kašlje … Što se tiče starijih posjetilaca, njihovi komentari su da su rasterećeniji, raspoloženiji, bolje spavaju, kostobolja se svela na mini­mum, da primjećuju poboljšanje cirkulacije krvi itd.

Kakve su reakcije pušača na postojanje zone bez dima?

Po našem mišljenju, posjećenost kafićnog dijela bila bi mnogo bolja da je dozvoljeno pušenje, ali nas to neće spriječiti da istrajemo u borbi za zdrav način življenja.

Da li Vam je poznato u kojoj mjeri je prihvaćen speleoterapijski koncept koji Vi podržavate u ostalim gradovima Crne Gore?

Nije lako biti nov i jedinstven. Postoji stara izreka: prvi uvijek lomi led, a ostali piju vodu. Iskreno se nadamo da će svaki grad u Crnoj Gori imati objekat ovakve vrste, pa će i nama biti mnogo lakše. Ovakvu oazu pozitivne energije treba da ima svaki grad.

Kako glasi novogodišnja poruka Salt kafea?

Svim čitaocima, Medikala poželjeli bi da u 2011. god. prvenstveno budu zdravi. Da i dalje čitaju Medikal, jer uz njega će biti u trendu bilo kojeg aspekta medicine. Što se tiče nas, poručili bismo: – Otkrijte čar prirodne soli u prvom slanom kafeu i relaks sobi u Crnoj Gori – „Salt caffeu”.