Roche i Multiple skleroza

0
549

roche msFarmaceutska kompanija Hoffmann La Roche je krajem aprila organizovala prvi sastanak sa neurolozima u Crnoj Gori, sa temom MSpedia – medicinska edukacija o multiploj sklerozi (MS). Kao jedan od motiva za ovaj sastanak, pored osnovnog značenja pedia, misli se na Wikipedia-u, poznatu globalnu besplatnu internet riznicu znanja i informacija.

Roche je inovativna farmaceutska kompanija koja, pored onkološkog portfolija i ljekova za terapiju reumatoidnog artritisa, razvija i ljekove za neurološka oboljenja. Ulaskom u segment liječenja multiple skleroze, inicijativa kompanije je da formira partnerski odnos sa zdravstvenim radnicima, kao i da u isto vrijeme omogući pacijentima kvalitetno liječenje koje mijenja tok bolesti. Kao dio ovakve inicijative Roche je podržao kampanju Brain health – time matters, Moždano zdravlje – vrijeme je važno, koja pomaže unapređenje dosadašnjih shvatanja u vezi sa procjenom bolesti i sa izborom i ishodom liječenja.

Tom prilikom je direktor za Crnu Goru dr Miloš Ičević, predstavljajući ovu kompaniju, istakao rezultate i ciljeve u oblasti inovativnih ljekova.

Podsjećajući da je Roche globalni lider u farmaceutskoj industriji, dr Ičević je napomenuo da je Roche osnovan 1896. godine sa sjedištem u Bazalu, u Švajcarskoj. Roche je osnovala porodica Holffmann La Roche sa današnjih 51% dionica u vlasništvu, te je i po tome Roche jedinstven u korporativnom svijetu. Zapošljava preko 95 hiljada ljudi u 150 zemalja. Podijeljen je u dvije divizije, farmaceutsku koja se bavi ljekovima i dijagnostičku koja se bavi proizvodnjom dijagnostičkih sredstava i testova. Takođe, Roche je vlasnik američke kompanije Genentech 100% i japanske kompanije Chugai gdje im se nalaze dvije najveće laboratorije, pored laboratorije u Švajcarskoj gdje se proizvode inovativni ljekovi.

– Roche je farmaceutska kompanija koja se nalazi u top deset kompanija u svijetu po prodaji, koja se bavi proizvodnjom originalnih inovativnih ljekova. Znači, Roche nikad ne proizvodi ljekove koje nije patentirao. Broj jedan je u svijetu po broju i prodaji bioloških ljekova.

Mi smo isključivo inovativna kompanija i u kompaniji jako njegujemo priču o inovaciji, a svaka inovacija dolazi iz intenzivnog istraživanja i razvoja. Roche je farmaceutska industrija prva po procentu ulaganja, prije kompjuterske i softverske industrije – istakao je dr Ičević.

Njemačka grupa autora koja se bavi ekonomijom medicinske inovacije istraživala je šta je doprinijelo produžetku životnog vijeka od 2000-2009. godine. Ovu istraživačku grupu vodio je prof. dr Liter Beg. U tom periodu životni vijek se produžio za 1,74 godine i 3/4 produžetka života se duguje ljekovima za hronične bolesti kao što su onkološke, ali i druge nezarazne bolesti koje se sve uspješnije liječe.

Dr Ičević je ukazao da je prof. Liter Beg uradio analizu koliko su inovativni ljekovi od 1990. godine do sada donijeli radne produktivnosti, i taj model pokazuje da je skoro šest triliona zarade donio produžetak života zahvaljujući inovativnim ljekovima, a to je mjereno i u sačuvanim godinama života, što iznosi oko 60 miliona godina.

Jedan primjer pokazuje da je prije dvije godine ta brojka bila 55 miliona, što znači da je samo za dvije godine 10% porastao broj sačuvanih godina života.

Globalna lista  sto inovatora, nezavisno od industrije, pokazuje da se šest farmaceutskih kompanija nalazi na listi globalnih 100 inovatora u 2017. godini. Ova lista postoji od 2011. godine. Roche je jedina farmaceutska kompanija koja se svih 7 godina našla na listi globalnih inovatora.

– Kad se gledaju apsolutne brojke, Roche ima prodaju od 50 milijardi švajcarskih franaka, a od toga više od 1/5, odnosno, 11,4 % se ulaže u razvoj novih molekula. Mi trenutno imamo oko 140 kliničkih studija koje su u kasnijim fazama razvoja. To su faze dva i tri, a od toga 40 u neurologiji, a ostatak je u onkologiji i imunološkim bolestima – kazao je na kraju izlaganja dr Ičević.

Mr ph Marija Vukotić iz kompanije Roche, govorila je o neuro nauci i istorijatu razvoja ljekova koji se koriste za poremećaj nervnog sistema. Istakla je da je kompanija Roche preko 100 godina prisutna na tržištu u oblasti neurologije, a osim terapija za nervni sistem, Roche ima terapije koje su registrovane i dostupne za infektivne, onkološke i reumatološke bolesti.

Dr Jevto Eraković, spec. neurologije iz Kliničkog centra Crne Gore, u uvodnom dijelu izlaganja je istakao koliko dugo pacijenti sa MS čekaju na magnetnu rezonancu, koliko pacijenata uradi magnetnu rezonancu u primarnoj zdravstvenoj ustanovi i da li EDSS skor odražava realno stanje pacijenata.