Skijanje – Zdravo sjedinjenje s prirodom

0
663

[heading] Skijanje je izuzetan sport, koji na poseban način sjedinjuje čovjeka sa prirodom, a uživanje nasniježnim padinama svakako doprinosi i unapređenju zdravlja. Ski-centar „ Vučje”, nedaleko od Nikšića, i ove zime prepun je zaljubljenika u zimske čarolije. Uređene i dobro opremljene stazedužine 1.250 metara idealne su za rekreativno skijanje, postoje i staze za najmlađe, a novina je Snowboard park za ljubitelje ekstremnijih aktivnosti na snijegu. [/heading]

skijneKaže se da kada se osoba jednom zarazi virusom skijanja, obično se nikada ne može riješiti snažne želje za ponovnim uživanjem na sniježnim padinama. Moglo bi se reći da se radi o svojevrsnoj zavisnosti, koja je, kako objašnjavaju strastveni skijaši, proistekla iz sasvim specifičnog i autentičnog  načina sjedinjenja čovjeka sa prirodom. Danas je kod jednog broja ljudi skijanje stvar pomodarstva, ali velika većina ipak odlazi na staze zbog opuštanja i uživanja koje taj sport donosi.

Priroda je ovdje bila darežljiva, pa je Crna Gora prepuna izuzetnih terena za skijanje i rekreaciju na snijegu. Jedno od takvih mjesta je i Vučje, nadomak Nikšića, koje je ove zime prepuno skijaša i rekreativaca, ne samo iz grada pod Trebjesom i Crne Gore, već i iz gradova okruženja – poput Dubrovnika.

PAZITI SE POVREDA

Pri skijanju, kao i kod vožnje snouborda, pojavljuju se specifična opterećenja koja su vrlo kompleksna i razlikuju se od opterećenja kod ostalih vrsta sportova. Skijanje obuhvata dinamične pokrete čitavog tijela. Dolazi do izlaganja organizma uticaju velikih sila zbog promjena smjera i prilikom kočenja.

Jedna od najčešćih povreda na skijanju može da bude povreda meniskusa, koji ublažavaju taj jaki pritisak usljed naglih pokreta i kontrolišu trenje između kostiju u koljenu. Povrede meniskusa manje su fatalne od ostalih mogućih povreda na skijanju, ali su bolne i neugodne.

Meniskusi su građeni u obliku slova C i nalaze se sa spoljašnje (kolateralni) i unutrašnje strane koljena (medijalni). Funkcije meniskusa su da obezbijede stabilnost, podmazivanje i čuvanje kostiju, budući da djeluju kao svojevrsni odjeljivači između femora i tibie, sprečavaju trenje i oštećenja između te dvije kosti tako što omogućuju difuziju zglobne tečnosti. Funkcija im je i da apsorbuju i amortizuju udarce, jer sprečavaju djelovanje jakih sila direktno na zglobnu hrskavicu.

Povrede meniskusa najčešće nastupaju pri jakom i naglom zavrtanju koljena, posebno kad je težina cijelog tijela baš na jednoj nozi, odnosno na koljenu koje se okreće ili savija. Tada se tibija i femor zakreću po vertikalnoj osi, u suprotnim smjerovima, pa se meniskus može naći između te dvije kosti, a to dovodi do njegovog oštećenja ili pucanja.

Ukratko skiciran primjer jedne od mogućih povreda na skijanju pokazuje da se na stazu mora otići tek nakon dobre pripreme, a ukoliko nijeste vični skijanju, neophodno je potražiti pomoć kvalifikovanih instruktora. Zato je najbolje ići na uređene staze, odnosno skijališta gdje su organizovane sve vrste usluga i nadzor od strane stručnih lica. Takvo je Vučje – uređeno skijalište u sred netaknute prirode!

VUČJE – JEDNA OD NAJATRAKTIVNIJIH DESTINACIJA

Vučje je udaljeno od Nikšića svega 20 km i nalazi se na planinama visoravni Krnovo, na nadmorskoj visini od 1300 m. Sa gradom je povezano odličnim asfaltnim putem koji je potpuno rekonstruisan i redovno se održava u zimskom periodu.

Veliki broj posjetilaca redovni su gosti ovog ski-centra dugi niz godina, što je dovoljna potvrda popularnosti i kvaliteta u pružanju usluga. U zimskom periodu centar je spreman da dočeka sve ljubitelje zimskih sportova. Kad god stignete na planinu uvijek ćete pronaći dobro pripremljene staze i kvalitetnu ski-opremu. Rekreativna staza dugačka je 1.250 metara, postoje dvije takmičarske staze od 400 metara i staza Ciciban, 120 metara dužine, namijenjena najmlađim posjetiocima. Rekonstruisani ski-liftovi mogu da prenose do 900 skijaša dnevno.

Vučje je mjesto gdje možete naučiti skijanje za samo pet dana, uz pomoć profesionalnih instruktora, i u potpunosti uživati u zimskim čarolijama. Dio rekreativnog ski-centra čini i Planin­ski dom, koji nudi potpuno novu atmos­feru i prijatan boravak.

Već dvije godine na Vučju se krajem februara i početkom marta održava i Snowboard festival, sa atraktivnim trkama, a uz njega i skup hip-hop muzičara, tako da program uključuje raznovrsne sadržaje uz koje se posjetioci mogu dobro zabaviti i rekreirati na snijegu.

SKIJANJE KAO ZAHTJEVAN SPORT

Skijanje je veoma zahtjevan sport. Nije ni lagan ni bezopasan kao što možda izgleda, te bi zato rekreativci prije izlaska na snijeg trebalo da se fizički dobro pripreme. Najbolje je redovno se baviti rekreacijom, jer će se tako steći potrebna fizička spremnost za skijanje u zimskim mjesecima. Ipak, ukoliko je to nemoguće, onda pripreme, kako savjetuju stručnjaci, treba započeti mjesec dana prije početka skijaške sezone. Treba krenuti sa laganim trčanjem, koje u početku može biti isprekidano, desetak minuta trčanja pa minut-dva brzog hoda. Tijelo se na taj način neće preforsirati na samom početku priprema. Prije i poslije treninga obavezno treba raditi vježbe istezanja.