Srčani udar – 7 znakova

0
418

Evo jednog interesantnog članka o istraživanju stručnjaka sa Kolumbija univerziteta o razlikama u simptomatologiji srčanog udara kod žena i muškaraca

Simptomi srčanog udara razlikuju se kod muškaraca i žena. „Ono što mislimo da je karakterističan bol za srčani udar – kao da nam je slon sjeo na grudi – uglavnom ne važi za žene”, kaže dr Marianne Legato sa Kolumbija univerziteta. Činjenica je da 43% žena uopšte ne osjeti bol. Zbog toga što su kod žena znaci manje očigledni, žene duže čekaju u Urgentnom centru nego muškarci. To može biti fatalno: Vaše šanse za preživljavanje povećavaju se za 23% ako dobijete terapiju u roku od 3h, ili za 50% u roku od 1h. Evo 7 upozoravajućih znakova koje ćete najvjerovatnije ignorisati. Ako ste osjetili neki od njih ili više njih, djelujte ODMAH – ne odlažite, bolje je obrukati se nego biti mrtav, kaže dr Legato.

1. Ekstremni zamor – U danima ili čak sedmi­cama prije srčanog udara više od 70% žena ima osjećaj ekstremnog zamora, u smislu da je osoba previše umorna da skuva ručak ili

čak da podigne laptop.

2. Blagi bol – Bol nije jak i ne mora da bude u predjelu srca, već može biti samo osjećaj pritiska u gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu, vilici.

3. Znojenje – Jako znojenje bez ikakvog razloga, promjena boje lica u bijelo ili pepeljasto.

4. Mučnina ili vrtoglavica.

5. Osjećaj da ostajete bez daha – Javlja se kod 50% žena.

6. Nesanica – Polovina ukupnog broja žena ne može da zaspi ili se budi noću – po nekoliko sedmica prije srčanog udara.

7. Anksioznost – Mnoge žene doživljavaju osjećaj nado­lazeće propasti ili straha. Iako nije jasno zašto, pretpostavka je da Vaše tijelo želi da Vam kaže da obratite pažnju.

Vjerujte svojim instinktima.

 

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg