Štetnost igračaka

0
836

igrackeDilema koja je ovih dana prisutna u svijetu, pa i kod nas, je da li su gumice u boji za pravljenje narukvica, štetne po zdravlje djece. Odgovori su različiti. Proizvođači tvrde da nijesu.

Britanska firma „Entertejner“, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je, navodno, otkriveno da sadrže 40 odsto ftalata, materije koje, po propisima EU, može u proizvodu da bude najviše 0,1 odsto.

RAPEX  i RASFF su agencije brze dojave podataka o štetnosti svih proizvoda, pa i dječjih igračaka, na tržištu Evropske unije. Na žalost, kod nas nema takvih sistema, tako da se kod nas na tržištu mogu naći „Eva slagalice“ od sunđera, „happy toys“ kockice sa brojevima, drveni satovi- slagalice porijeklom iz Kine, na kojima je stavljen znak upozorenja od hemijskog trovanja i čija je prodaja zabranjena u zemljama EU. Kada je riječ o samim gumicama, informaciju da sadrži kancerogene hemikalije još nije potvrdila RAPEX, nadležno tijelo za hitno obavještavanje u EU, i zbog toga se ova informacija još uvijek uzima sa rezervom.

Svi smo vrlo često u prilici da poklanjamo igračke, bilo svojoj ili tuđoj djeci, sa namjerom da ih obradujemo, ne razmišljajući o njihovoj eventualnoj štetnosti.

Igračke biramo po različitim kriterijumima – po edukativnoj vrijednsoti, po trenutnoj aktuelnosti, po sopstvenoj kupovnoj moći, ali malo ko od nas obraća pažnju na toksikološku ispravnost igračaka. Ovo je veoma bitna stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom izbora igračaka.

U okviru genetike postoji naučna disciplina genotoksikologija, koja ukazuje na opasne, mutagene supstance koje postoje u našem okruženju.

Sa napretkom čovječanstva povećava se i broj različitih bioloških, hemijskih i fizičkih supstanci koje mogu oštetiti DNK, nasljednu osnovu svakog organizma. Većina takvih promjena biva ispravljena od strane same ćelije, ali se nekada dešavaju trajne promjene, koje zovemo mutacije, koje su najčešće neprimjetne. Te mutacije mogu dovesti do različitih bolesti, kao što su karcinomi, ateroskleroza i mnoge druge. Ako se ove mutacije prenesu potomstvu,  mogu da dovedu do oštećenja ploda, genetskih bolesti, a nekada i do prenatalne smrti.

Takvi štetni agensi nalaze se svuda oko nas, pa i u dječijim igračkama. Iako je zakonom propisana maksimalna dozvoljena koncentracija štetnih materija, na tržištu se mogu naći igračke koje sadrže prekomjerene količine toksičnih i kancerogenih supsatnci, a tu bi pomenuli ftalate, teške metale (olovo, aresen, hrom), fortmaldehid i azo boje.

            Ftalati se najčešće dodaju plastičnoj masi, a njihov je zadatak da igračku učine mekšom i savitljivijom. Najčešće ih nalazimo u onim igračkama koje su namijenjene najmlađoj populaciji, kao što su zvečke, lutkice, gumene patkice, pa čak i u glodalicama za zube i plastičnom priboru za jelo.

Evropska unija je 1999. godine donijela privremenu zabranu ftalata u dječijim igračkama, a od 2004. godine trajno je zabranjena njihova upotreba u proizvodnji igračaka.

Često ne možemo odoljeti kupovini poklona za naše najmilije. Djeca s nestrpljenjem očekuju igračke, a roditelji prilikom kupovine treba dobro da razmisle o tome koje su igračke svojom kvalitetom sigurne i prihvatljive.

Šta učiniti?

  •    Ne kupovati igračke bez deklaracije na kojoj treba da stoji PVC free, non toxic ili nešto slično.
  •    Ukoliko na igračkama ništa ne piše, kupujte proizvode poznatih marki.
  •  Uvijek obično stoji i oznaka “tested” da je proizvod odobren od strane agencija za provjeru kvaliteta. To znači da je igračka testirana i da je provjereno sadrži li bilo kakve štetne hemikalije.
  • CE oznaka pokazuje da igračka zadovoljava sve bitne zahtjeve sigurnosti i zdravlja djece. Stavljanjem CE oznake na proizvod proizvođač garantuje da je igračka zadovoljila na testiranjima sve propisane postupke dokazivanja ispravnosti u za to ovlašćenim laboratorijama
  • Boje i krede su netoksične ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236. To znači da je proizvod toksikološki provjeren.

Po zdravlje je važno odlučiti se za kvalitet, a ne za kvantitet. Radije kupite jednu igračku ili dvije manje, ali s etiketama ispravnosti, nego mnoštvo igračaka sumnjivog kvaliteta.  Na taj način čuvate zdravlje djeteta, a i igračke će sigurno duže trajati.

Evropska unija ima sistem za brzo upozoravanje na sve opasne proizvode široke potrošnje, a rezultati se mogu vidjeti na sajtu RAPEX-a. Podaci se od 2004. godine ažuriraju svakog petka. Zadnjih par mejseci sa tržišta je povučeno 30 igračaka, koje su uglavnom proizvedene u Kini.

Na kraju, kakvu god igračku izabrali, znajte da ona predstavlja otvoren poziv za igru, pa zajedno sa djetetom maštajte, stvarajte i igrajte se, jer pokolonjena igračka bez vas neće imati pravu vrijednost.

 

 Piše: Prim. mr sci dr med. Slobodan Vranješ

PZU „Milmedika“, Podgorica