Dvije decenije kontinuiranog razvoja

0
527

[heading size=”7”]Intervju: Zoran Radonjić, regionalni menadžer Hemofarma za Crnu Goru [/heading]

hemofarmNajveći dio proizvodnje, 85-90%, od deset miliona pakovanja proizvedenih godišnje, Hemomont izvozi na inostrana tržišta, pa su već godinama prisutni u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji, Ukrajini i Albaniji  

Crnogorska farmaceutska fabrika Hemomont je u 2014. godini odabrana da proizvodi sterilne nazalne sprejove za njemačku STADA Grupu, u obimu od 17 do 44 miliona pakovanja namijenjenih tržištima Rusije i Evropske unije, čime će samo u prvoj godini ostvariti rast proizvodnje od najmanje 170%, kazao je u intervjuu Glasniku regionalni menadžer Hemofarma za Crnu Goru Zoran Radonjić, predsjednik Udruženja proizvođača tekstila, hemijskih i farmaceutskih proizvoda Privredne komore Crne Gore.

U razgovoru za naš list, Radonjić govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ove kompanije koja slavi jubilej – 20 godina uspješnog rada.

Glasnik: Hemomont, crnogorska farmaceutska fabrika, koja je u sastavu vršačkog Hemofarma, ove godine obilježava dvije decenije rada. Po čemu ćete, gospodine Radonjiću, pamtiti ovaj period? Da li su u razvoju kompanije prevladavali uzlazni trendovi?

Z. Radonjić: Kompanija Hemomont u Podgorici počela je rad 1994. godine kao prva farbika za proizvodnju farmaceutskih proizvoda i u novembru mjesecu obilježićemo dvije decenije postojanja. Iz današnje perspektive, smatram da prethodni period najbolje odlikuje kontinuirani razvoj, zato što se Hemomont razvijao i rastao u veoma izazovnim i promjenljivim okolnostima, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Zahvaljujući menadžmentu matične kuće Hemofarm i podgoričkog Hemomonta, uspeli smo da se uspešno prilagođavamo čestim promjenama okolnosti. Kao rezultat naših poslovnih odluka, od kompanije koja je u prvoj godini poslovanja, sa tridesetak zaposlenih, proizvodila infuzione rastvore za potrebe zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, danas govorimo o kompaniji koja najveći dio proizvodnje, 85-90%, od deset miliona pakovanja proizvedenih godišnje, izveze iz Crne Gore.

Glasnik: Koliko je to što ste poslovna cjelina Hemofarma prednost, a koliko izazov, naročito kada se zna da je Hemofarm član njemačke STADA Grupe?

Z. Radonjić: Kada je osnovana, kompanija Hemomont je bila jedanaesta zavisna firma u sastavu Hemofarm grupe. Hemofarm je, i tada i danas, bio i ostao lider na farmaceutskom tržištu Srbije, proizvođač lijekova sa ogromnim, višedecenijskim iskustvom, uvijek najveći ili među najvećim

izvoznicima u Srbiji. Kad imate nekog sa takvim renomeom, iskustvom, kvalitetom i poslovnom vizijom, sa bezrezervnom podrškom svake vrste onda vam je mnogo lakše da se borite sa onim čestim promjenama i nestabilnošću koje sam spomenuo.

Ulazak Hemofarma u njemačku STADA grupu je doneo samo dodatni kvalitet, koji je doveo do prilagođavanja visokim njemačkim, evropskim standardima ne samo u proizvodnji nego u cjelokupnom poslovanju. STADA grupa je jedan od najvećih proizvodjača generičkih lijekova u svijetu i posluje na pet kontinenata. Tako je odgovor na Vaše pitanje, pripadnost Hemofarmu i STADA grupi je za Hemomont istovremeno velika prednost i veliki izazov.

Glasnik: Molim Vas da predstavite Hemomont, sa proizvodnog, aspekta plasmana, tehnologije, kadrova… Odnosno, da li ste svaki segment izgradili, na nivou visokih standarda koji važe za farmaceutsku industiju?

Z. Radonjić: Proizvodni portfolio kompanije Hemomont danas obuhvata različite farmaceutske forme, od infuzionih rastvora, preko kapi kao otalmoloških preparata za dijagnostiku i liječenje bolesti oka do sirupa i kapsula – cefalosporinskih antibiotika.

Pravila, standardi i uslovi rada u farmaceutskoj industriji važe za najstrožije i najzahtjevnije u svim vrstama proizvodnih procesa. Propisani su osim nacionalnim i normama Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije i sumirani su u vodiču o dobroj proizvodjačkoj praksi (GMP – Good Manufacturing Practice). Strogi zahtevi ove prakse podrazumevaju odvijanje proizvodnje i testiranja na način kojim se obezbeđuje odgovarajući kvalitet proizvoda, a kao kompanija čiji je imperativ vrhunski kvalitet proizvoda, Hemomont ih dosledno primenjuje i poštuje u celom ciklusu nastajanja i trajanja svakog proizvoda.

Glasnik: Koliko ljekova plasirate u Crnoj Gori, a koliko izvozite na inostrana tržišta?

Z. Radonjić: Kao što sam spomenuo, najveći dio proizvodnje, 85-90%, od deset miliona pakovanja proizvedenih  godišnje, izvozimo na inostrana tržišta. Proizvodi Hemomonta se već godinama prisutni na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rusije, Ukrajine i Albanije.

Glasnik: I još jedno pitanje u vezi sa prethodnim. „Kvalitet se ne može kontrolisati u proizvodu, već se u njega mora ugraditi” postulat je koji se prvenstveno odnosi na farmaceutsku industriju. S tim u vezi, budite ljubazni prokomentarišite nedavno dobijanje GMP sertifikata?