Strahovi budućih očeva i sindrom “trudnog muškarca”

0
223

Prof. dr sci. Artur Bjelica, specijalista ginekolog-akušer

Supspecijalista endokrinologije, psiholog, doktor psiholoških nauka

Bolnica Codra, Podgorica

 

Poznata je činjenica da trudnice, uz neizbježne fizičke simptome, doživljavaju i  razne emotivne i životne promjene. Ali i većina budućih očeva ima određene strahove kada saznaju za trudnoću svoje partnerke.

Nije neuobičajen osjećaj šoka, uspaničenosti, uplašenosti ili kao da jednostavno niste spremni. Kao i svaka velika promjena, i  za trudnoću partnerke će biti potrebno veliko prilagođavanje. Dodatno,  ako trudnoća nije bila planirana – a polovina svih trudnoća  u momentu nastanka nije – možda ove emocije mogu biti još intenzivnije.

Evo nekoliko briga koje mogu da muče buduće očeve:

Da li ću biti sposoban da se brinem o bebi?

Niko se ne rađa znajući ove stvari, čak ni vaša trudna partnerka – zato i treba da postoije škole roditeljstva u koju su uključena oba partnera.

Hoću li biti dobar tata?

Uloga oca je sličnna učenju  ostalih novih uloga koje se moraju naučiti i preuzeti u životu. Ako ste u braku, ne znači da se automatski  zna kako biti dobar suprug. To se uči.  Ponekad razgovor sa bliskim prijateljima ili rođacima koji su već postali roditelji može da bude vrlo učinkovit.

Da li ću moći finansijski da obezbijedim porodicu?

Hranjenje, odjeća i obrazovanje djeteta  odnese dio sredstava  koji se sada troši na druge stvari – o tome nema sumnje. Ali možete smanjiti stres zbog finansija traženjen drugih izvora prihoda ili kasnije, formiranjem namjenske štednje za obrazovanje djeteta.

Da li je ovo kraj moje nezavisnosti?

Očinstvo ne mora značiti kraj “zabavnog” perioda života. Istina, možda neće biti dovoljno sna ili vremena za sebe tokom prvih nekoliko mjeseci dok beba ne počne da spava tokom noći. Ali kada beba više spava, oba partnera će imati više vremena za stvari u kojima uživaju, zajedno i pojedinačno. Iako se plaše  gubitka slobodnog vremena, većina mama i tata otkrivaju da jednom kada se njihovo dijete rodi veoma cijene i uživaju u vremenu provedenim sa bebom.

Kako će ovo promijeniti emotivnu vezu sa mojom partnerkom vezu i seksualni život?

Trudnice doživljavaju velike fizičke, hormonalne i emocionalne promjene, istovremeno se boreći sa istim životnim promjenama kao i budući očevi. Kako trudnoća napreduje, to može uticati na oba partnera na  emocionalnom planu. Ako se ne osjećate stabilno ili dobro u vezi, pokušajte da riješite probleme što je prije moguće. Mnogi parovi pogrešno misle da će ih beba ujediniti.  Ali, beba ne može da popravi problematičnu vezu – to je zadatak koji moraju da riješe životni partneri. Što prije se nađe način za zajedničko rješavanje tekučih problema, tim će se oba partnera osjećati prijatnije i sigurnije po pitanju predstojećeg roditeljstva.

Možete uživati u seksualnim kontaktima tokom trudnoće sve dok se trudnoća smatra niskim rizikom od komplikacija pobačaja ili prijevremenog porođaja. O tome treba razgovarati sa ljekarom koji vodi trudnoću partnerke. Naravno, samo zato što su seksualni odnosi  mogući  tokom trudnoće ne znači da će partneri željeti da ga imaju. Mnogi parovi otkrivaju da njihov seksualni nagon – i nivo udobnosti – variraju tokom različitih stadijuma trudnoće, pošto se oboje naviknu na sve promjene. Iz tih razloga je ključna komunikacija između partnera.

Kako mogu da pomognem svojoj partnerki?

Ovaj problem se prevazilazi zajedničkim posjetama ljekaru tokom kontrole trudnoće, kada se mogu postavljati pitanja, prikupiti informacije, čuti otkucaje srca djeteta i vidjeti sliku bebe na ultrazvučnom pregledu. Dalje, možete da počnete da pripremate svoj dom za bebu tako što ćete izvršiti sva potrebna poboljšanja ili renoviranja kuće.

Sasvim je uobičajeno da se više ne govori samo o trudnici već o trudničkom paru jer je trudnoća, pogotovo prva, zajednički doživljaj za oba partnera. U ovakvoj postavci stvari oba partnera imaju svoje određene uloge i prolaze kroz sve faze trudnoće, porođaja i postporođajnog perioda. Mnogi muškarci tokom trudnoće ispoljavaju sindrom “trudnog muškarca” ili kuvejd (couvade) sindrom.

Znate li šta je kuvejd sindrom?

Kuvejd sindrom je stanje u kojem muški  partneri trudnica imaju iste ili slične simptome trudnoće koje osjeća žena tokom trdnoće. Drugi naziv za ovaj sindrom je sindrom trudnog oca. Ipak, ovaj sindrom nije zvanična bolest ili psihološko stanje, uprkos istraživanjima koja sugerišu da je to relativno čest fenomen i nije klasifikovan kao medicinsko, odnosno mentalno stanje. Primećeno je da  je naročito izražen kod muškaraca koji će po prvi put postati očevi. Javlja se u oko 30% svih trudnoća, dakle svaki treći muški partner može iskusiti neki od simptoma. Ovaj sindrom prvi put je opisao  antropolog Edvard Burnet Tilor 1865. godine. Tilor je posmatrao i opisao muškarce u primitivnim zajednicama koji su imitirali bol svog partnera tokom porođaja ili saučestvovali u ritualu dojenja nakon rođenja.

Koji su simptomi kuvejd sindroma?

Simptomi se mogu podijeliti u zavisnosti od toga da li su psihološke ili fizičke prirode. Psihološki simptomi uključuju: anksioznost, depresivna stanja, probleme sa spavanjem, nemir, smanjena želja za seksom, dok se kao fizički simptomi mogu pojaviti:  mučnina, povraćanje i žgaravica,  bol ili nadimanje u stomaku, promjene apetita, grčevi u nogama, bol u leđima,  iritacija genitalija ili mokraće, promjena apetita sa posljedičnim gojenjem ili mršavljenjem.

Šta uzrokuje kuvejd sindrom?

Iako je dato nekoliko teorija o razvoju kuvejd sindroma, stručnjaci još uvijek nisu sigurni zašto se on javlja kod nekih muškaraca, a ne kod drugih. Teorije se najčešće baziraju na:

  • osjećaju privrženosti – buduči očevi dok uče o svom nerođenom djetetu podložniji su sindromu,
  • psihološkim uzrocima – smatra se da muškarci koji su saosjećajniji podložniji su za nastanak ovog sindroma. Drugim riječima, muškarci koji saosjećaju sa simptomima svoje partnerke tokom trudnoće imaju veću šansu da razviju kuvejd sindrom. Takođe, biti otac prvi put je jedna specifična psihološka situacija koja zauzvrat može doprinijeti povećanom nivou stresa.
  • promjeni u nivou hormona – kako se sindrom razvija, nivoi hormona prolaktina i estrogena se povećavaju tokom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće, dok se nivo testosterona i hormona stresa – kortizola smanjuje; sve ove hormonalne promjene se bilježe kod osoba koje razvijaju ovaj sindrom.

Koliko je česta ova pojava?

Iako većina muškaraca ne govori otvoreno i direktno o ovim simptomima, ova pojava je, ipak, dosta česta, i vrlo rasprostranjena uz određene  geografske i kulturološke varijacije. Istraživanja u SAD pokazuju njegovu učestalost u  preko 50% dok se u nekim evropskim zemljama bilježi i učestalost do 70%.

Ima li potrebe liječiti kuvejd sindrom?

Budući da je kuvejd sindrom privremen, ne preporučuju se posebni tretmani. Međutim, postoji nekoliko strateških pristupa za ublažavanje simptoma. Za neke muškarce meditacija i joga imaju blagotvorno dejstvo, naročito za one muškarce koji doživljavaju anksio-depresivna stanja ili ekstremni stres kao dio sindroma. Treba imati na umu da je anksioznost u vezi sa trudnoćom i roditeljstvom slična anksioznosti koja se može osjetiti zbog bilo čega. Kao i za druge uzroke ankisoznosti,  mogu se koristiti strategije za ublažavanje stresa  – možda vježbanje ili uživanje u filmovima, knjigama, muzici ili sportu. Razgovor muškaraca koji imaju simptome kuvejd sindroma  sa svojom partnerkom i bliskim osobama o ovoj problematici je, takođe,  jednostavan i uvek blagotvoran “lijek”.