Stria distensae (striae atrophicans, engl. Strech marks)

0
414

(nastavak iz prošlog broja) Kliničke studije prijavljuju dobre rezultate kod primjene profesionalnih hemijskih pilinga voćnim kisjelinama ili mehaničkih pilinga mikrodermoabrazijom, ali i kombinacije terapeutskih postupaka hemijskog ili mehaničkog pilinga, što je uočljivo primjenom ultrazvučne terapije jačine 1 MHz, LED ili laseroterapije!

Tretman pulsnim kolor laserom ( 585 nm ) sa malim energetskim protocima ( 2-4J/cm2) smatra se djelotvornim! Preporučuje se više tretmana u intervalima od 4 do 6 sedmica. Ovakav tretman redukuje stepen eritema kod striae rubra, ali je, iako utiče na povećanje neokolageneze kod striae alba, uglavnom neefikasan u ovom stadijumu. Treba biti oprezan pri laseroterapiji kod pacije­nata sa fototipom kože V i VI, po Ficpatriku i Pataku. Još je eikasnija upotreba kombinovanog tretmana od 585 nm pulsnog kolor lasera sa radiotalasima.

Postoji studija koja daju podatke o sjajnim rezulta­tima u liječenju strija u 55 % slučajeva 1064 nm dugopulsnim Nd:YAG laserom. Takođe, nova frakcionisana tehnologija Er:YAG laserom treba da daje odlične rezultate. Naime, stvaranjem mikrooštećenja na striji i usljed velikog zagrijavanja tkiva dejstvom laserskog snopa u dubini sredn­jeg sloja kože, dolazi do stvaranja novih kolagenih vlakana koja premošćavaju striju i potiskuju je u dubinu tkiva. Ovaj tretman se sprovodi u više seansi u razmacima od 6 sedmica, a efekti su vidljivi već poslije prvog tretmana. Takođe se primjenjuje i kombinovana elektroterapija i laseroterapija.

Terapija IPL nekoherentnim, nelaserskim siste­mom čini se obećanim terapijskim modalitetom za liječenje striae rubra, zbog povećanja produkcije neokolagena i elastičnih vlakana. Za terapijske modalitete kod striae alba može se reći da su mogo manje efikasni. Excimer laser 308 nm (UVB iradijacijsko područje) efikasno se upotrebljava za repigmentaciju striae alba. Njegovim dejstvom povećavaju se količina pigmenta melanina, veličina i broj melanocita.

Iako za sada ne postoje terapijski modaliteti koji se mogu smatrati apsolutno efikasnom terapijom strija, nove terapijske procedure, posebno laseroterapija i kombinovane terapijske procedure, obećavaju afirmativan pomak u rješavanju ovog značajnog estetskog prob­lema !

Jedna od studija prijavljuje primjenu 1550 nm frakcionisanog termolizirajućeg lasera u terapiji striae alba sa histopatološkom potvrdom u smislu povećanja epidermalne gustine i depozita kolagenih i elastičnih vlakana. Potrebno je izvršiti više tretmana, uz mogućnost javljanja nuspojava, u smislu opažanja minimalno izraženog bola i pojave hiperpigmentacija poslije tretmana.

Efikasna je i terapijska procedura ponavljanim kemijskim pilinzima u niskim koncentracijama (15-20%) trihlor-sirćetne kisjeline, pri čemu su ponavljane ciljane hemoeksfolijacije nivoa papilarnog i retikularnog derma. Ekstremni slučajevi upućuju na obavljanje intervencije iz oblasti plastične i estetske kirurgije.

PREVENCIJA: Iako postoji teorija da na pojavu strija utiče nasljedni faktor elastičnosti kože, predlažu se mjere prevencije koje treba preduzeti kako bi se pokušalo spriječiti njihovo nastajanje ili se ublažio njihov intenzitet. Svakako, važi pravilo da je strije “mnogo lakše spriječiti nego liječiti”!

  1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju !
  2. Svakodnevno nanosite hranljive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože !
  3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, oligoelementima – silicijumom, cinkom, manganom, magnezijumom…
  4. Redovno hranite kožu hidratantnim prepara­tima, unosite u organizam dosta vitamina, pijte mnogo vode i krećite se !
  5. Ne zloupotrebljavajte preporučene terapijske procedure topikalnim kortikosteroidima !
  6. Izbjegavajte prekomjerne varijacije u težini, posebno u trudnoći i pubertetu !

 

Piše: dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog