Sve blagodeti grožđa

0
736

Ljeto i sve blagodeti koje nam ono donosi, omogućavaju da u potpunosti ispoštujemo navedenu Hipokratovu izjavu. Da bi hrana koju unosimo zaista bila naš lijek, potrebno je da u sve to unesemo samo malo više svijesti. Sve ostalo je tu, pred nama. Nameće nam se, mi samo treba da ga uzmemo. I uživamo. I shvatimo da je to upravo ono što treba da uradimo za sebe. Upotrebimo tako malo snage, a tako mnogo dobijemo za uzvrat.

Grožđe, kojim obiluju naši prostori, predstavlja nepre­sušan izvor energije. Zahvaljujući svojim hranjivim materijama, bogatstvu ugljenih hidrata i velikom vitaminsko-mineralnom opsegu, ovo voće nam pomaže u kompletnoj regeneraciji organizma. Njegove blagodeti su poznavali i stari narodi i rado ga koristili. Grožđe pripada rodu Vitis (lat.) koji uključuje brojne sorte crnog, bijelog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kisjelosti i manje količine šećera, dok je bijelo slađe i manje kisjelo. Neke vrste grožđa koriste se u medicinske svrhe, naročito one bogate kininom, druge se koriste za pripremu soka ili vina, neke se jedu u svježem, prirodnom obliku, a određene sorte se suše. Na taj način se dobija suvo grožđe, koje je još koncen-trisanije, u svom bogatstvu različitih nutrijenata.

Grožđe sadrži 79% vode. Ona je neophodna za odvijanje metabolizma u svim ćelijama organizma biljaka, životinja i čovjeka. U zavisnosti od vrste i uslova gajenja, voće može da sadrži od 75 do 93% vode. Tako visok sadržaj vode smanjuje energetsku, ali pruža visoku fiziološku vrijednost. Zahvaljujući tome što su nutritivno vrijedne supstance grožđa vodeni rastvori (šećeri, kisjeline, bojene materije, pojedini vitamini i minerali) čovječiji organizam ih lako usvaja.

Ugljeni hidrati su, poslije vode, najzastupljeniji sastojci. Zajedno sa kisjelinama oni predstavljaju osnovnu komponentu u formiranju ukusa proizvoda.

U 100 gr svježeg voća (to je količina koja može da stane u žensku šaku srednje veličine) ima 70 kalorija, 1 gr proteina, 0,2 gr masti, 20 gr ugljenih hidrata (od čega 15,5 grama šećera) i 1 gr dijetalnih biljnih vlakana. Dobar je izvor vitamina A, E i C, kao i minerala – magnezijuma i kalijuma.

Zahvaljujući izraženoj koncentraciji biljnih pigmenata (bioflavonoida), koji mu i daju boju, grožđe spada u namirnice sa izrazitim antioksidacionim potencijalom. Te osobine mu daju sposobnost da se bori protiv zračenja, duvanskog dima, štetnih dejstava ljekova i drugih materija koje oštećuju naše ćelije, a time i čitav organizam. Antioksidanti iz voća i povrća, kao što su vitamini A, E i C, koje nalazimo i u grožđu, značajno utiču na očuvanje vida, objavljeno je u studiji Oftalmološkog arhiva. Tri obroka ovog voća, ako se uzimaju svakodnevno, smanjuju rizik od pojave staračke katarakte. Kožice bobica grožđa bogate su vlaknima koja pospješuju probavu. Od njih može da se pravi i čaj, koji se uspješno primjenjuje u borbi protiv skoro 14 vrsta bakterija, uključujući Escherichiu colli i Staphylococcus aureus. Sjemenke grožđa treba pažljivo sažvakati, jer dokazano smanjuju nivo holesterola u krvi. Postoje brojni dokazi o uticaju grožđa na zdravlje srca i krvnih sudova. Polifenoli, resveratroli, antocijani, katehini i kvarcetini (biljni pigmenti) komponente su koje međusobnim dejstvom preveniraju pojavu oboljenja srca i krvih sudova, ali i zaustavljaju već uznapredovalu bolest. Svi ovi pigmenti se nalaze u samo jednoj bobici grožđa.

Polifenoli, zbog kojih je uostalom grožđe i ušlo na velika vrata u svijet kozmetike, djeluju kao svojevrsni štit koji čuva kožu od štetnih uticaja iz okoline, znatno usporavajući prirodni proces starenja. Polifenoli, u kombinaciji s ostalim sastojcima, prijaju svim tipovima kože. Utiču na cirkulaciju, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože, pa je tako čine nježnom i svježom. Uspješno usporavaju i brišu prve znakove starenja na mladoj koži i znatno usporavaju starenje. Vidljivo jačaju, zatežu i osvježavaju zrelu kožu.

Smatra se, takođe, da izmiksovane bobice grožđa koje nanesemo direktno na očišćeno lice, u toku nekih 15-ak minuta, značajno čiste pore kože od mitisera.

Odlična kombinacija namirnica koja može preduprijediti i otkloniti prve znakove umora kože, nakon napornog dana: izmiješajte masku od po jedne supene kašike soka od grožđa, meda, brašna i malo maslinovog ulja. Masku držite 20 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom.

Grožđe ima ljekovita svojstva koja povoljno djeluju na neke bolesti i tegobe: kod alergija, Alchajmerove bolesti, anemija, angine pektoris, arteroskleroza, kod gojaznosti, gubitka apetita, gubitka koncentracije, zatvora, nadutosti, kašlja, nesanice, ner­voze…

Grožđe se u narodu koristi za jačanje krvi, ali povoljno djeluje i na: bubrege, jetru, žuč, kožu, prostatu, stomak, crijeva, srce, krvne sudove i imuni sistem. Pored toga, dokazano je da njegova primjena u ishrani usporava procese starenja i pomaže organizmu u borbi protiv toksina, virusa i karcinoma.