U jednostavnosti je ljepota

0
818

[heading size=”7”] Intervju: Žana Gardašević-Bulatović [/heading]

zanaOno što karakteriše svaku savremenu, samosvjesnu ženu je harmonija koju pravi balansirajući privatne i poslovne obaveze. Upravo takav sklad krasi ličnost mlade glumice Crnogorskog narodnog pozorišta, Žane Gardašević-Bulatović. Sa istom lakoćom sa kojom se transformiše iz jednog lika u drugi, igra ulogu majke i supruge.

Daske koje život znače privlačile su je od malena. U dubini duše znala je da je predodređena za glumu, i prateći taj instinkt, upisla je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju.

Još u djetinjstvu sam osjetila taj, da ga nazovem, damar koji mi je pokazao put. Taj osjećaj, koji se ne da objasniti, vodio me je sve do profesora Bora Stjepanovića, koji je prepoznao moj talenat i kanalisao ga u smjeru koji danas sama, kroz rad na sebi i ulogama unaprjeđujem.

Kao članica ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta ostvarila je uloge u brojnim predstavama kao što su „Smrtni grijesi,“ „Malograđanska svadba,“ „Tre Sorelle,“ „Večera budala,“ „Imitacija života,“ „ Jaja“, mjuzikl „Something big“… Mnogobrojni likovi kojima je udahnula dušu na pozorišnim daskama modifikovali su, usavršili i kreirali njen umjetnički izraz.

Svaka uloga, odnosno, lik je dio mene, mog karaktera i mog senzibiliteta. Svaki lik me je na neki svoj specifičan način dotakao i promijenio. Nera iz predstave „Tre Sorelle“, Dezdemona iz „Otela“,  Ismena iz „Antigone“, Nina iz „Arta“, Lukrecija iz „Art Exporta“ su junakinje koje su u meni ostavile najdublji trag, probudile mi krv u žilama, i tako me na najbolji način predstavile publici.

Publika van granica naše zemlje pamti je po ulozi Sonje u seriji „M(j)ešoviti brak,“ kroz koju su prodefilovale mnoge glumačke veličine čije je savjete rado slušala. Nakon ove zapažene televizijske uloge uslijedile su  uloge u TV serijama „Zaustavi vrijeme“, „Plava strana mjeseca“ i „Fore i fazoni“.

I prije i poslije serije „M(j)ešoviti brak“ radila sam na televiziji, ali nijedna uloga nije bila toliko specifična kao lik Sonje. Televizija je medij koji daje mogućnost da nas gotovo cijela populacija doživljava kao nekog svog, da nas svojata kako bi mi to u Crnoj Gori rekli. „M(j)ešoviti brak“ je bila popularna serija, a koliko je moja uloga bila dobra i upečatljiva govori činjenica da me i dan danas, poslije 13 godina, prepoznaju na ulici po liku stjuardese Sonje. Rad na seriji je bio dug, ali zanimljiv i uzbudljiv. Vrlo rano sam upoznala sve velike glumce i radila sa njima. Zajedničko za sve njih  bilo je da, što su bolji glumci, jednostavniji su ljudi. Pored glumačkih finesa, to je bilo najznačajnije što sam uočila. 

U pozorišnim predstavama beskrajno uživa, bilo da igra u njima ili posmatra svoje kolege kako stvaraju „magiju“ na sceni. Osim teatra, sreću pronalazi u malim, jednostavnim životnim ljepotama.

Ono što me čini zadovoljnom vezano je za moje raspoloženje, odnosno trenutnu situaciju u životu. Nekada su druženja sa prijateljima, šetnja, topli razgovori i putovanja okrepljivali moju dušu, a nekada samoća, misli i čitanje. No, od kada sam zasnovala svoju porodicu i to se promijenilo.

Svu svoju ljubav i pozitivnu energiju ulaže u porodicu o kojoj priča sa osmjehom na licu. Njena djeca su njen nepresušni izvor radosti koja joj svaki novi dan čine ljepšim, boljim i drugačijim. Od svakodnevinih problema štite je njihovi osmjesi i poljupci.

Prije četiri godine oformila sam porodicu. Vuk i Vjera su plodovi naše dugogodišnje ljubavi. Već godinu dana smo četverac i uživamo u tome. Pošto su oboje još uvijek bebe, crpe mi svaki atom snage, ali me s druge strane pune zadovoljstvom i neviđenom srećom. Nijesam mogla ni zamisliti da i umor može biti eliksir za dušu.

Iako je maestralno odigrala brojne pozorišne i televizijske uloge, čini se da joj jedna od najljepših uloga svake žene, uloga majke, ipak najbolje pristaje.

Uloga majke je najljepša onda kada se desi u pravo vrijeme. Materinstvo mijenja život iz korjena i ne može se u njemu uživati ako nije željeno „do daske“. Činjenica da sam napravila veliku pauzu sa svim ostalim ulogama govori o tome koliko je moja želja baš za ovom ulogom bila jaka. Materinstvo me je oplemenilo i dalo uzvišenu dimenziju mom zivotu.

Zbog svog posla prinuđena je da satima na licu nosi tešku šminku i da uvijek bude u dobroj formi. Kozmetička sredstva, preparati i tretmani nijesu, kako kaže, zaslužni za njen besprijekoran izgled. Tajna njene vitke figure i lijepog lica krije se u nečem drugom.

Djeca me umaraju i njeguju u isto vrijeme. Njihova energija me troši, a njihov osmijeh i veselje me uljepšavaju. Sva ostala, spoljnja njegovanja su zanemarljiva.

Duhovni mir je ono čemu teži i što čini da se osjeća zadovoljno i prijatno u svom mikrokosmosu.

Jezgro zivota čini harmonija, unutrasnja harmonija. U sveobuhvatnom skladu zdravlja i ljubavi tražim smisao da bi se dobro osjećala u svojoj koži, što bih ujedno i citaocima „Medicala“ preporučila.