U KCCG izvršena eksplantacija pet organa

0
544

KCCG organiU Kliničkom centru Crne Gore 05. septembara izvršena je eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno tridesetak crnogorskih ljekara, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković. On je naveo da je u toj ustanovi urađena kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa osobe koja je doživjela moždanu smrt na živu) i da su sve ekipe KCCG bile angažovane u tom procesu.

– Uključeno je dvadesetak, tridesetak naših ljekara, a svi oni zaslužuju apsolutno poštovanje i respekt za ono što su uradili večeras i protekla tri dana. Mnogi od njih nisu koristili nimalo slobodnog vremena, već su se potpuno posvetili pacijentu, i tome da procedure uspiju. Njihovo znanje i njihova privrženost pacijentima i ovoj proceduri je izuzetno velika, tako da očekujem da i rezultati budu takvi – istakao je dr Eraković.

KCCG, kako je rekao, ima uspješnu saradnju sa najeminentnijim evropskim centrima sa kojima ćemo i večeras zajedno raditi mnoge procedure.

– Za neke od procedura su naši doktori već osposobljeni. Neke rade samostalno, a neke uz asistenciju, dok će pojedine procedure raditi profesori i eksperti iz eminentnih evropskih centara. KCCG je značajna evropska tačka, gdje su se okupili mnogi evropski centri, zajedno sa našim doktorima, koji su tu da preuzmu veliki dio odgovornosti i da pokupe znanja i iskustva onih koji, u ovim oblastima, imaju mnogo više znanja i iskustva – pojasnio je dr Eraković.

Prema njegovim riječima, cilj je da KCCG postane regionalni centar u zdravstvu.

-Svi stremimo tome da KCCG prevaziđe granice Crne Gore. Naši doktori to znaju, mogu i siguran sam da će to postići – rekao je dr Eraković.

Direktorica Direktorata za kvalitet zdravstvene zaštite i ljudske resurse u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović, kazala je da crnogorska transplantaciona medicina nastavlja da ispisuje novu stranicu.

– Sve je počelo sa dvije hrabre Nikšićanke, koje su svojim sugrađanima podarile novi kvalitet života. A evo sada imamo priliku da vidimo kako je jedna porodica razbila tradicionalne okvire i odlučila da donira organe voljenog člana porodice spasi i unaprijedi živote pet osoba – rekla je prof. dr Miranović.

Humanost čini se, kako je pojasnila, ogleda u tome što je bezuslovna i ne očekuje ništa zauzvrat.

– Samo osjećanje da organi njihovog bliskog člana porodice nastavljaju da žive u drugim osobama, predstavlja najveću nagradu za njihovo humano djelo. Smatramo da je ovo pozitivan primjer, koji potpuno pozdravljamo i sa institucionalnog nivoa i kao građani Crne Gore. Nadamo se da će takvih poteza, u budućnosti biti više, što će pružiti kvalitetniji život, onima kojima je transplantacija organa jedini način da nastave kvalitetno da žive – istakla je prof. dr Miranović.

Medicinska direktorica KCCG, internista-nefrolog prof. dr Marina Ratković, kazala je da je mnogo doktora učestvovalo u održavanju donora. Da bi crnogorski pacijenti mogli da dobijaju organe, kako je pojasnila, moraju postojati nacionalne liste čekanja.

– Mi smo već sazreli što se tiče bubrega. Imamo 37 transplantiranih pacijenata, od čega je 36 transplantirano od živog davaoca, a samo jedan je kadaverični bubreg – kazala je Ratković.

Ona je pojasnila da za transplantaciju postoje standardi, operativni protokoli da bi se, kako je objasnila, u svakom trenutku znalo zbog čega se nešto radi u terapijskom i praktičnom smislu i koji su principi.

– Nema nedoumica, već taj lanac dešavanja i u naučnom i u organizacionom smislu možete da pratite, jer je to jedan jako ozbiljan posao. Nema nikakve improvizacije. I ako bi se desilo da dođe do komplikacija, u svakom trenutku može da vidi da li je sve ispoštovano i da li je išlo kako zakoni i protokoli nalažu – rekla je prof. dr Ratković.

Kardiohirurg u Centru za kardiohirurgiju KCCG, dr Aleksandar Radović, rekao je da je njemu i njegovim kolegama velika čast da budu dio tima ljekara iz Njemačke i Švajcarske, koji su obavili ekplantaciju organa srca koje je, kako je rekao, otišlo u zemlju Eurotransplanta.