Potpisan ugovor sa Eurotransplantom

0
471

Građanima će organi za presađivanje biti dostupniji

eurotransplantCrna Gora je potpisala Ugovor sa Eurotransplantom, kojim će crnogorskim pacijentima, organi za presađivanje  biti dostupniji, a vrijeme čekanja na transplantaciju značajno smanjeno, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.
On je, na pres konferenciji, povodom druge kadaverične transplatacije u Crnoj Gori, koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore (KCCG), ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem napravio istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.
– Crna Gora je 4. septembra potpisala ugovor sa Eurotransplantom, najvećom međunarodnom neprofitnom organizacijom za transplataciju organa. Eurotransplant posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama – rekao je Hrapović.
On je pojasnio da Crna Gora, ugovorom sa Eurotransplantom, postaje član porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnost dobijanja organa, kako je naveo, čini izvjesnijom.
– Na ovaj način, naši pacijenti dobijaju veću dostupnost organa za presađivanje. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno, što je dobra vijest za sve one kojima je organ potreban  – rekao je Hrapović, ističući da crnogorska transplantaciona medicina dobija zasluženo priznanje kao ravnopravni učesnik u evropskoj transplantacionoj zajednici.
Direktor KCCG, Jevto Eraković, rekao je da je oko 30 ljekara te ustanove tri dana mukotrpno radilo i pokazalo svu svoju profesionalnost i spremnost da, kako je kazao, izađu u susret najkomplikovanijim oblastima medicine, a to je transplantaciona medicina.
– Sa ovakvim doktorima i sa srednjim medicinskim kadrom, koji je učestvovao u kompletnom projektu, možemo sa pravom da očekujemo da KCCG bude ono što smo projektovali, dakle regionalni centar i da prevaziđemo granice Crne Gore, vezano za usluge koje pružamo – istakao je Eraković.
On je kazao da je rodonačelnica ideje transplantacione medicine u Crnoj Gori medicinska direktorica KCCG profesorka Marina Ratković, koja je svojim entuzijazmom, velikim radom, konekcijama, prvo sa kolegama iz Hrvatske, pa sa kolegama iz eminentnih evropskih centara napravila prve koraka da bismo došli do današnjeg dana.
Medicinska direktorica KCCG, prof. dr Marina Ratković, rekla je da je sa dvije posljednje, u KCCG urađeno 39 transplantacija bubrega, od čega je, kako je rekla, 36 živih, a tri kadaverična donora.
– Urađena je transplantacija bubrega kod naša dva pacijenta sa hroničnog programa hemodijalize. Jedan pacijent je 1977. godište i iz Rožaja je i četiri godine je na hroničnom programu hemodijalize. Drugi pacijent je na hroničnom programu od 2013. Godine –  navela je prof. Ratković.
Predsjednica Nacionalnog koordinacionog tijela u oblasti presađivanja organa, prof. dr Vesna Miranović, kazala je da uspješnost transplantacionog programa predstavlja ispit zrelosti za jedan zdravstveni sistem i za cijelo društvo.
– Ukoliko nema donacije organa nema održivog transplantacionog programa. Svi zajedno moramo da iskažemo određeni napor da bismo nivo svijesti podigli na onaj nivo da svi shvatimo da u jednom trenutku mi možemo biti ti kojima će organ biti potreban. Činjenica da je čak 16 puta veća mogućnost da budete u potrebi za nekim organom, nego što ćete ga dati govori u prilog tome, koliko su životne okolnosti nepredvidive, a koliko je zdravlje resurs koji se lako troši –  rekla je prof. Miranović.
– Imamo obavezu da svojim pacijentima, vašim prijateljima, komšijama i rođacima izađemo u susret i dokažemo da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ozbiljnim problemom. Na tome ćemo raditi posvećeno i istrajno u sljedećem periodu i u tome očekujemo veliku podršku medija – rekla je prof. Miranović.

R.T.