Umjerena ishrana i kretanje, recept za dugovječnost

0
613

[heading]Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u Baru je održan prvi edukativni kamp za dijabetičare iz Crne Gore i okruženja[/heading]

Barska nevladina organizacija „Plavi krug” organizovala je petodnevni edukativni kamp za oboljele od dijabetesa iz Crne Gore i okruženja, na kom su im stručnjaci iz te oblasti objasnili brojna nerazjašnjena pitanja i nedoumice, kako bi tako poboljšali kvalitet života i izbjegli komplikacije koje su kod ove bolesti česte. Suoganizator ovog skupa bio je Barski dom zdravlja -Savjetovalište za dijabetes i Opšta bolnica u Baru. Kako je saopšteno ovom prilikom, nezvanično se procjenjuje da u Crnoj Gori ima oko 50.000 dijabetičara.

Prvi edukativni kamp za dijabetičare započet je 10-og novembra u barskom hotelu „Sidro”. Nakon zvaničnog otvaranja Kampa, uslijedile su radionice istaknutih predstavnika struke i profesionalaca iz ove i srodnih oblasti. Učesnici događaja bili su u prilici da saznaju nešto više o dijabetesu od prof. dr Božidara Bojovića, ass. dr Sretena Kavarića, Dr Valentine Kalinić, dr Olivere Bošković, dr Snežane Labović, doc. dr Snežane Vujošević, dr Rade Sparavalo, dr Olivere Miketić, dr Miodraga Stankovića, dr Elzane Čikić. Nešto širi fundus tema predstavili su psiholog Nataša Šljivić, prof. Lazar Macanović, a smjernice za praktičan rad dale su i medicinske sestre Biljana Kraljević, Biljana Žižić i Velinka Kovačević.

Poseban dio progama činilo je svečano obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u okviru kog su se publici obratili dr Sreten Kavarić, dr Igor Bjeladinović, dr Snežana Vujošević i dr Valentina Kalinić. Svakog dana trajanja Kampa, u terminu od 9h do 13 h, pacijentima je bilo na raspola­ganju Savjetovalište za dijabetes. Ljekar i medicinska sestra obavl­jali su razgovore o dijabetesu i vršili mjerenje tjelesne težine i nivoa šećera u krvi. Na dan borbe protiv dijabetesa, 14-og novem­bra, u centru Bara, Starom Baru i Sutomoru organizovano je dvočasovno mjerenje nivoa šećera u krvi zainteresovanim građanima. U ovom projektu učestvovalo je oko 200 građana barske opštine.

Bolest treba prihvatiti

Veneranda Đonaj iz Ulcinja 26 godina živi sa dijabetesom, a ljekari na Kampu istakli su da je ona primjer kako pacijent može pomoći samom sebi slijedeći i pridržavajući se stručnih preporuka.

– Bolest se mora prihvatiti kao nešto normalno, a tako se treba i ponašati – normalno, kao i svi ostali ljudi. Veoma važno je prihvatiti i pridržavati se pravila i savjeta koje su nam dali ljekari, a neophodna je i redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana, u skladu sa preporukama stručnjaka. Ja jedem četiri obroka i dvije užine, znači ukupno šest puta, ali ti obroci su u manjim količinama. Nikako ne treba jesti obimno odjedanput. Najviše treba jesti kuvano i svježe povrće, te voće. Ne smije se jesti svako voće. Nikako se ne smije jesti grožđe, lubenica, smokva, banane. Ja najviše jedem jabuke, mandarine i nektarine – kazala je Veneranta Đonaj.

Veneranta tvrdi da je pobijedila bolest jer nije dozvolila da ona pobijedi nju. – Nisam se predala, opredijelila sam se za upornost i istrajnost. Pozitivno mislim, i to me održava – navodi ona. Da je ovo uspješan princip, dokazuje i njena borba za materinstvo – uprkos bolesti, ona je danas srećna majka jednog četrnaestogodišnjaka, koja se čak i porodila prirodnim putem – bez komplikacija i primjene carskog reza.

Organizovanu borbu protiv šećerne bolesti podržali su barski Atletski i Košarkaški klub „Mornar”, čiji su predstavnici istakli da je fizička aktivnost jedno od osnovnih načela te borbe. Dijabetičari različitih uzrasta družili su se s članovima kluba, te tako imali priliku da na djelu vide šta znači fizička aktivnost. Za 20-ak dijabetičara iz Crne Gore i zemalja okruženja, zahvaljujući podršci sponzora iz lučkog grada i farmaceutskih kuća, obezbi-jeđen je besplatan petodnevni smještaj na bazi punog pansiona u hotelu „Sidro” i prevoz do Kampa.

– Ishrana dijabetičara ne razlikuje se mnogo od ishrane koja se u svakodnevnom životu smatra zdravom. Razlika je u tome što dijabetičar jede onoliko koliko mu treba, dok osobe koje nemaju dijabetes jedu koliko hoće. Ograničenje koje imaju dijabetičari je da namirnice koje troše moraju biti izmjerene i količinski raspoređene, ali tih principa bi trebalo da se pridržavaju i zdravi. Zdrava ishrana podrazumijeva raznovrsnost, uzimanje različitih namirnica, izbjegavanje hrane sa mnogo masti, čuvati se prerađevina i brze hrane, te povećane upotrebe soli – objasnio je u okviru svoje radionice dr Božidar Bojović.