Uputstvo za prevenciju i liječenje prehlade

0
676

ZABLUDA: “Stomačni grip” je jedna vrsta gripa

ISTINA: Jedna od tri osobe koja oboli od gripa može da ima i stomačne tegobe, ali to je veoma rijedak glavni simptom gripa. Drugi virusi i bakterije, odnosno trovanje hranom su češći uzroci mučnine, povraćanja i proliva, ipak postoji grip kod odraslih osoba što često počinje sa stomačnim tego­bama (prolivom), stoga ukoliko dolazite iz oblasti u kojima je registrovan ptičji grip obavezno to napomenite ljakaru.

povezanih sa simptomima gripa. Odmaranje (mirovanje) u toku trajanja bolesti je vrlo važno ali ne i jedina mjera. Uko­liko ste u većem riziku od razvoja komplikacija gripa, odmah se obratite ljekaru i ne sprovodite liječenje kod kuće bez nadzora ljekara.

ZABLUDA: Grip ili prehladu možete dobiti ako izlazite vani po hladnom vremenu

ISTINA: Grip i prehlade su mnogo češće u zimskom periodu, iz razloga što se zbog hladnoće osobe skupljaju u zatvorenim prostorima, pa se virus lakše prenese. Tako da grip i prehlada nemaju veze sa boravkom vani po hladnom vremenu (hladnoća može da oslabi imuni sistem ali gripa nema bez kontakta sa virusom gripa).

ZABLUDA: uzimanje vitamina C u velikim količinama, može da spriječi grip ili prehladu ili rezultira brzim oporavkom

ISTINA: Ovakve tvrdnje nijesu dokazane. Ipak, veoma je važno za ukupno zdravlje uzimati neophodne količine vitamina C, kao i ostalih vitamina.

ZABLUDA: “Prehladu treba iscrpiti glađu, a grip nahraniti”

ISTINA: Ovakva ideja se ne preporučuje ni u kom slučaju. Kod prehlada i gripa, potrebno je uzimati nešto više tečnosti nego obično. Treba piti vodu i sokove, jesti prema apetitu, i uzimati tople napitke kako bi se ublažio kašalj i upaljeno grlo. Ipak ne treba se «nalivati» tečnošću i opterećivati kardiovaskularni sistem i bubrege, naročito ukoliko imate hronične bolesti srca, pluća i bubrega.

ZABLUDA: Bilje je efikasno u liječenju prehlade

ISTINA: Echinacea i drugo bilje ima veliki publicitet u liječenju prehlade. Takođe se smatra da i cink pomaže u brzom liječenju prehlade. Do danas, ne postoje čvrsti naučni dokazi za ove tvrdnje.

ZABLUDA: Kada se razbolite od gripa, jedino što možete da uradite jeste da ostanete u krevetu

ZABLUDA: Pileća supa i vruća alkoholna pića su djelot­vorni u liječenju gripa i prehlade

ISTINA: Antiviralni lijekovi, ako se uzmu u prva dva dana od pojave simptoma, mogu da smanje trajanje bolesti i ozbiljnost simptoma. Medikamenti za ublažavanje simp­toma (sredstva za snižavanje povišene tjelesne temperature i sredstva protiv bolova) takođe pomažu u smajenju tegoba

ISTINA: Pileća supa je popularan kućni lijek, i ako kao i drugi topli napici mogu da ublaže bol u grlu ili kašalj, pileća supa nema poseban efekat u liječenju gripa i prehlade.Vruća alkoholna pića, kao i sve druge napitke koji sadrže alkohol treba izbjegavati dok ste bolesni.

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti