Uz šolju čaja do vitke linije

0
663

Nagomilane kilograme nije lako ukloniti, i za to je potrebno određeno vreme. Rigorozne dijete kojih se pojed­inci pridržavaju i koje su popularne u određenim vremens­kim periodima daju dobre ali kratkotrajne rezultate i vrlo brzo dolazi do vraćanja težine.

Ljeto je idealno godišnje doba za započinjanje i primjenu dobro izbalansiranih dijeta. Na pijacama se može naći obilje voća i povrća, koji su zbog specifičnosti sadržaja vitamina, minerala i hranljivih materija značajni za uspješno skidanje kilograma i održavanje zdravlja. Da bi se postiglo pravilno smanjenje tjelesne mase, važno je smanjiti svakod­nevni energetski unos (smanjiti unos masti i ugljenih hidrata) i istovremeno povećati fizičku aktivnost i rekreaciju, što je u ljetnjem periodu najlakše učiniti.

Za one koji su u proljećnim mjesecima uspjeli da „skinu” nekoliko kilograma viška i postignu željeni izgled, veoma je značajno da tokom ljeta uspiju da održe postignute rezultate.

Danas, s obzirom na popularnost date teme, postoje brojni programi za smanjenje tjelesne težine, dijete, anticelulit tretmani, ali su rezultati veoma često kratkotrajni, sa još većim posljedicima po zdravstveno stanje. Ono što se već duže vrijeme priča i na šta stručna javnost upozorava, to je unošenje adekvatnih količina tečnosti. Ovim ne samo da se sprečava dehidratacija, već se povećava diureza odnosno rad bubrega.

Čajevi umnogome mogu da pomognu u rješavanju ovakvih problema, jer su oni najbolji prirodni diuretici, pospješuju izlučivanje vode i toksina zajedno sa produktima metabolizma, uljepšavaju Vaš ten i učvršćuju Vašu kožu. Takođe, čajevi poput sene i krušine poboljšavaju fiziološke funkcije digestivnog trakta i doprinose boljem metabolizmu masnih materija, povoljno djeluju na peristaltiku crijeva i smanjuju napetost u stomaku. Neki biljni čajevi utiču na stimulaciju rada organa za varenje i bubrega, eliminišu naku­pljene toksične materije, poboljšavaju cirkulaciju. Većina čajeva Vama je poznata i lako ih je nabaviti: breza, kukuruzna svila, cikorija, krušina, sena, uva, trešnjine peteljke i anis.

Mogu pomoći i biljke kao što je matičnjak, jer oslobađaju od stresa i depresije koji su vrlo često uzrok nekontrolisanog konzumiranja hrane, mada je sve zastupljenije i korišćenje zelenog čaja za koji je povrđeno blagot­vorno dejstvo na čovječiji organizam. Zeleni čaj ubrzava oksidaciju masnoća i termogenezu (brzina kojom organizam sagorijeva kalorije).

Konzumiranje upravo ovakvih čajeva pogodno je u ljetnjim mjesecima, s obzirom na to da ih možete pripremiti, ohladiti i piti kao hladan čaj, tj. veoma popularan „ice tea”. Takođe, proizvodi na bazi ljekovitog bilja smatraju se za jedne od najbezbjednijih za rješavanje problema suvišnih kilograma.

Svi ljekoviti sastojci nalaze se u prirodi, samo ih treba pronaći, obraditi i pravilno upotrebiti. Takođe, veoma je bitno znati kako napraviti dobru mješavinu, tj. pravilno odabrati sastojke i količinski ih upotrebiti.

Na kraju, evo i nekoliko savjeta za održavanje nor­malne tjelesne težine:

-Nikad ne jedite brzo

-Izbjegavajte napetost za vrijeme jela, kao što je gledanje TV-a

-Jedite uvijek u isto vrijeme, jer tako želudac najbolje funkcioniše

-Izbjegavajte uzimanje hrane u kasnim večernjim časovima (poslije 20 h).

Želja za dobrim izgledom osnovna je pokretačka snaga za primjenu novih načina i kura mršavljenja. Zato Vam je potrebno da prije nego što uđete u apoteku i kupite jedan od ovakvih preparata uložite sve svoje napore, čvrsto vjeru­jete i jako želite da dobro izgledate. Srećno!

Zdrav način ishrane pomoći će Vam da kontrolišete svoju tjelesnu težinu, daće vam energiju i sačuvati zdravlje. Zdrava ishrana daće Vam lijep i blistav spoljašnji izgled koji dolazi samo ukoliko ste zdravi iznutra.