Vodič za pedijatre i roditelje

0
629

[heading]Iz štampe je izašla brošura u izdanju Danilovgradskog doma zdravlja „Dimitrije – Dika Marenić” autorke doc. dr Olivere Miljanović, posvećena odgoju djece. Na promociji održanoj početkom jula najavljen je i drugi dio koji će biti posvećen prevenciji nezgoda i nesrećnih slučajeva kod djece[/heading]

„Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece” – naziv je devete po redu edukativne publikacije, koju je objavio Danilovgradski dom zdravlja u sklopu različitih preventivnih aktivnosti čiji je cilj unapređenje i zaštita zdravlja crnogorskih građana. Publikacija je ovaj put posvećena zdravlju najmlađih, a njen cilj je, kako je zapisala autorka doc. dr Olivera Miljanović, da učini dostupnim najvažnije informacije o zaštiti zdravlja i pravilnom podizanju i njezi djece. Obrađene su različite teme a najviše ishrana i način dojenja, ali i dječji plač, date osnovne infor­macije o povišenoj tjelesnoj temperaturi i načinu njenog snižavanja, zatim o konvulzivnim febrilnim stanjima, dehidraciji i prolivima, a po prvi put i o sindromu iznenadne smrti odojčeta.

Direktorka Doma zdravlja u Danilovgradu Zorica Kovačević, kazala je da je brošura prva od dvije publikacije vezane za zdravlje i rani razvoj djeteta. – Druga brošura se već priprema i biće posvećena prevenciji povreda i nesreća kod djece. Publikacija je urađena u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore, a uz pomoć Ministarstva potrudili smo se da ona bude dostupna što većem broju roditelja i zdravstvenih radnika. Ovaj put smo brošuru, osim na crnogorskom, štampali i na engleskom, a prevedena je na albanski i romski jezik – kazala je Kovačević, ističući da se uporedo sa pripremanjem drugog dijela publikacije u Danilovgradskom domu zdravlja spremaju da do kraja godine otvore Školu prvog voditeljstva. U njoj bi majke koje po prvi put donose djecu na svijet mogle da dobiju sve neophodne upute.

Ministar zdravlja – prve godine najvažnije

Ministar zdravlja Crne Gore doc. dr Miodrag Radunović, istakao je da je „odgoj i njega djece, te podrška u odrastanju mladih naraštaja jedan od najvažnijih zadataka, izazova i uspjeha svake društvene zajednice”. – Djeca dolaze na svijet sa svojim pravima i slobodama, a na nama je da im obezbijedimo ostvare­nje prava od samog početka života i pripremimo za kompletan, kreativan, odgovoran i ostvaren život u odraslom dobu. Prve godine života presudne su za očuvanje zdravlja i pravilan rast i razvoj djeteta. Članice Ujedin­jenih nacija su se obavezale da do 2015. godine dostignu Milenijumske razvojne ciljeve, prema kojima treba da se obezbijedi optimalna zaštita zdravlja, pravilna ishrana i njega, prevencija poremećaja i bolesti koje se mogu spriječiti pravilnom brigom o zdravlju, ali i osnaživanje dobre roditeljske prakse čije se ponašanje i stavovi direktno odražavaju na razvoj djeteta u ovom periodu. Nakon roditelja sa djecom u najmlađem uzrastu najčešće su pedijatri, čija se uloga ostvaruje praćenjem rasta i razvoja, zaštitom zdravlja i primarnom prevencijom, kao i kroz obrazovanje i motivaciju roditelja – kazao je ministar Radunović.

Osim za pedijatre, publikacija je vodič i za roditelje koji će u njoj, naglasio je ministar, naći osnovne principe njege bolesnog djeteta u kućnim uslovima, uputstva za rano prepoznavanje stanja i bolesti koja mogu ugroziti zdravlje djeteta i preporuke u kojim situacijama da potraže stručnu pomoć. Ključna tema publikacije, dojenje djeteta, promoviše ujedno, prema mišljenju Radunovića, jedan od prior­itetnih zadataka zdravstvene zaštite u Crnoj Gori -transformaciju svih porodilišta u „porodilištapo mjeri djeteta i majke”.

DOJENJE NE PREKIDATI NI TOKOM BOLESTI

U Priručniku je dat veliki broj uputstava o načinu dojenja djeteta, od pripreme dojke za dojenje, prvog podoja, pravilnog postavljanja bebe i tehnika sisanja do toga koliko dugo i često dojiti bebu, do tehnika izmlazanja mlijeka i načina njegovog čuvanja.

Kada se tiče uvođenja nemliječne ishrane, koja počinje nakon navršenih pola godine, data su detaljna uputstva o tome koje namirnice davati i kako ih spremati, te o načinu hranjenja. – Nakon navršenih pola godine treba obavezno nastaviti sa dojenjem, ali je neophodno postepeno uvesti i čvrstu nemliječnu hranu i sokove, koja djetetu daje dodatnu energiju i unos gvožđa i vitamina. Osim uzrasta, da bi se uvela čvrsta hrana dijete mora da dostigne i neke sposobnosti cjelovitog razvoja, kao što je sjedenje, stabilno držanje i okretanje glave, da pokazuje pokrete nalik žvakanju, da voljno otvara usta i nema više refleks izbacivanja iz usta. Dojenje tokom prve godine ne treba prekidati, niti onda kada je dijete bolesno, jer mu majčino mlijeko najviše prija i najlakše se probavlja, a obezbjeđuje unos neophodnih hranjivih materija i antiti­jela koja štite od infekcija mikrobima. Namirnice koje se daju poslije šest mjeseci su voće i povrće u obliku kaša, pirea i sokova, žitarice, nemasno meso – piletina, teletina, junetina i riba očišćena od kostiju i kože. Treba davati hljeb i tjesteninu, kao i jogurt, mladi sir i kajmak. Čvrsta hrana se priprema cijeđenjem, kuvanjem, pasiranjem i pripremom u mikseru – zapisano je u Priručniku.