Zainteresujte se za sebe!

0
69

Modni ružičasti oktobar: po prvi put organizovana oktobarska Crnogorska nedjelja mode u cilju jačanja svijesti o značaju prevencije karcinoma dojke

Ovogodišnja Crnogorska nedjelja mode održana je po 31. put, a bila je posvećena  jačanju svijesti društva o značaju zaštite zdravlja žena od karcinoma dojke, kao i značaju zaštite socijalnih grupa ugroženih nasiljem: žena i djece. Manifestacija pod sloganom ,,Modom protiv kancera dojke” jedna je u nizu brojnih projekata kojima se svake godine tokom „ružičastog oktobra” skreće pažnja na značaj prevencije u suzbijanju pojave karcinoma dojke. Dodatno, njome je podržan i projekat uspostavljanja Centra za rehabilitaciju i dugotrajni oporavak od traume nasilja za žene i djecu. Tim povodom organizovano je donatorsko veče.

Revija mode „Somersby Fashion Week Montenegro” bila je okrilje velikom broju raznovrsnih modnih  kreacija. Svečano otvaranje  organizovano je 24. oktobra u „Capital Plazi”[1]. Tom prilikom predstavljena je modna revija Marine Banović i organizovana humanitarna akcija za pomoć u uspostavljanju Centra za rehabilitaciju i dugotrajni oporavak od traume nasilja za žene i djecu. Nastavak programa održan je 25-27. oktobra, na Imanju Knjaz.

Posjetiocima su narednih večeri predstavljene kreacije Ane Simone, Maje Pavićević, Sanje Bobar, Nade Koljenšić, Nade Pavlović, Jelene Popović, Bojane Čelebić, Mariarosarije Vendito, Lili Ratke Pozdnjakove, Senke Tujković, Natalije Urbanove, Jelene Buhe, kao i diplomaca smjera Modni dizajn FDM UDG-a.  Specifičan ton atmosferi dodao je angažman manekenki brenda „Nurban” zaduženih za doček gostiju.

Ovom prilikom donirana su sredstva za uspostavljanje Centra za rehabilitaciju i dugotrajni oporavak od traume nasilja za žene i djecu. To je projekat koji se realizuje u saradnji sa organizacijom ,,SOS telefon” iz Nikšića. Upozorivši da svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u Crnoj Gori,  izvršni direktor Nacionalne modne komore Crne Gore Srđan  Lubarda istakao je značaj hitne realizacije ovog centra podrške. – Mi smo po prvi put organizovali Crnogorsku nedjelju mode upravo u oktobru s namjerom da i mi na neki način utičemo na sve dame da idu i da se pregledaju – rekao je Lubarda. On je usput istakao da ovo može biti dobra prilika da se izvrši uticaj na ciljnu grupu jer Crnogorsku nedjelju mode prati 95 odsto žena i upravo one čine najvjerniju publiku.

Organizator  Nedjelje mode bila je Nacionalna modna komora Crne Gore, a otvorena je nastupom 16 modela kreatorke Marine Banović Džuver. Sponzori revije bili su „Somersby” i „1664 Blanc”, a događaj je upriličen na Imanju Knjaz, 24-27. oktobra. Poliklinika „Natal” dala je, takođe, značajan doprinos u realizaciji revije, a specijalno za ovu priliku iz SAD-a je doputovala i Emina Čunmuljaj, renomirani modni model.

– Pokrenula me je humana strana. Ja sam izgubila majku od raka i za mene je rak nešto što nosi veliku težinu. Želim da skrenem pažnju ženama u našim krajevima, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu, na Balkanu, da bi mogle više da se zainteresuju za sebe, za svoje zdravlje. Jer, na kraju krajeva, jedna dobra majka, jedna dobra sestra — mora biti i zdrava prvenstveno – rekla je ona[2]. Ističući da je jako važno da preventivni pregledi postanu ženin ritual, manekenka Čunmuljaj je dodala: — Nije rečeno da, ako imam 32 godine, ne može nešto da mi se desi, a najbitnije je da se ono najgore može ,,uhvatiti” na vrijeme, jer za to ima liječenja. Predložila bih svim ženama da idu jedanput godišnje, od 30. godine makar na ultrazvuk ili mamogram.

Ona je ovom prilikom donirala 1.000 evra u cilju podrške osnivanju imenovanog Centra za žene i djecu.

Humanost prije svega

Uz interpretaciju poruke svoje modne linije  predstavljene na Crnogorskoj nedjelji mode, kreatorka Marina Banović Džuver je naglasila da je humanitarni dio ipak najznačajniji. Ona je objasnila da je tome s razlogom dat poseban značaj: da bi se akcentovale mnogo značajnije društvene pojave koje su naša svakodnevica. — Sve više je nasilja oko nas. Lajtmotiv kompletnog događaja je borba protiv nasilja nad ženama i djecom i protiv raka dojke – podsjetila je ona u intervjuu za MNE magazin[3].  – Ne mogu poslati drugu poruku osim da kažem da sam u nekom procesu već nekoliko mjeseci i ja. Odlazim kod ljekara zbog nekih promjena koje doktorka Bogdanović[4] prati – rekla je dalje kreatorka.

Karcinom dojke je izlječiv!

– Mi nemamo vakcinu. Nemamo mogućnost da dobijete čarobnu pilulu, ali redovnom prevencijom, odnosno pregledima, svih dobi, mladih djevojaka, kao što je moja kćerka koja ima svega 16 godina, i druga, koja ima 28, mi na taj način, već sa 16 godina, kad se počne sa samopregledima, a sa 28, sa redovnim ultrazvučnim pregledima, uočavamo rane faze — istakla je prof. dr Dragana Bogdanović, predstavnica Poliklinike „Natal”. I sama se našavši u poziciji modela na reviji, ona je ovom prilikom  podijelila pistu sa svojim dvijema kćerkama.  – Večerašnje kraljice zaista su žene koje su oboljele od raka dojke. Jedna od njih je danas primila i hemioterapiju – rekla je prof. dr Bogdanović, pozivajući na podršku i aplauz.

Neobične heroine su, uz pjesmu ,,I will survive” u izvođenju Verice Čuljković i kvarteta ,,Unique”, a u pratnji Emine Čunmuljaj i doktorke Bogdanović, u znak zajedništva pustile balone sa piste i istakle da žene treba da budu svjesne da nijesu same u borbi protiv ove opasne bolesti. Važno je samo preventivno otići na pregled!

Uoči realizacije Nedjelje mode, najznačajnijeg modnog događaja kod nas, u Podgorici je organizovana Konferencija za štampu. Program ovogodišnje nedjelje mode tom prilikom su prezentovali direktor Modne komore Crne Gore Srđan Lubarda, predstavnica kompanije „Carsberg Montenegro” Anđela Bošković, supermodel i crnogorska ambasadorka dobre volje  Emina Čunmuljaj, predstavnica „SOS telefona” iz Nikšića Leonora Dukaj i Biljana Jovanović iz Poliklinike „Natal”. Ovom prilikom istaknut je značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, ali i udruživanja resursa u cilju podrške pojedinca društvu.

Modna manifestacija „Somersby Fashion Week”, sudeći po interesovanju medija i brojnom prisustvu učesnika, pobudila je značajnu pažnju crnogorske javnosti. Čini se da je već tim ispunjen jedan od njenih glavnih ciljeva: da privuče pažnju javnosti. Suptilno mašući ružičastom oktobarskom vrpcom Crnogorska nedjelja mode istakla je, na valjan način, značaj preventivnih aktivnosti u očuvanja zdravlja.

                                                                                                 Anita Đurović

[1] Kronenbourg Fashion Day

[2] Vid. MNE magazin: int. Neka pregled dojki postane ženama ritual, Boris Šekularac

[3] Vid. MNE magazin: int. Revijom Marine Banović otvorena Crnogorska nedjelja mode, Boris Šekularac

[4] Dr Dragana Bogdanović, Poliklinika „Natal”