Zašto se štitimo od UV zračenja

0
582

Prof. dr Gordana Vuleta
Doc. dr Snežana Savić
Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Novi i visokoefikasni UV filteri u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca mogu da štite od neželjenih efekata izlaganja suncu (UV zračenja), uključujući pojavu eritema/crvenila i/ili opekotina, prevremeno starenje (fotostarenje) kože, fotosenzitivne ili alergijske reakcije i neke oblike kancera kože. To je ujedno i najsažetiji odgovor na pitanje zašto je potrebno štititi se od UV zračenja, odnosno koristiti proizvode za zaštitu od sunca. UVB deo spektra utiče uglavnom na epidermalni sloj kože i odgovoran je za pojavu crvenila i opekotina. Učestalo i prekomerno izlaganje UVB zracima dovodi do promene na DNK ćelija kože i imunosupresije. Drugim rečima, UVB zračenje se označava kao inicijator karcinogeneze i slabeći imuni odgovor, umanjuje mogućnost prepoznavanja i uništavanja malignih ćelija. UVA zraci prodiru dublje, u dermalne slojeve kože. Stimulišu tamnjenje/pigmentaciju kože, ali su odgovorni za pojavu znakova fotoostarele kože (hiperpigmentacije, teleangiektazije, suva, gruba, izborana koža, aktinične keratoze…) i označavaju se kao promoteri karcinogeneze.

Nedavno je objavljen podatak Nacionalnog centra za kancer SAD da svake godine između 40-50% Amerikanaca iznad 65 godina starosti, dobija neki od dva nemelanomska oblika raka kože: kancer skvamoznih ćelija ili kancer bazalnih ćelija kože, što je posledica kumulativnih patoloških promena, tokom dužeg niza godina. Najrizičniji je period detinjstva i rane mladosti (do 20. godine života), kada se usled pregorevanja stvaraju fokusi za moguće buduće prekancerozne promene na koži. Uticaj UVA i UVB zračenja nije potpuno jasan u pojavi melanoma, ali se smatra značajnim faktorom rizika u etiopatogenezi ovog oboljenja kože.
Kod izrazito osetljive kože (fototip 1 i 2), posebno kada su u pitanju deca, do izražaja mogu doći fotosenzitivne reakcije. Najčešće se javljaju usled uticaja pojedinih sastojaka kozmetičkog proizvoda za zaštitu od sunca (npr. neadekvatan izbor UV filtera, emulgatora ili parfema), kao posledica uzimanja nekih lekova (NSAIL, hinoloni, tetraciklini, psoraleni, tiazidi, furosemid, amjodaron i fenotiazini), ili u slučaju autoimunih oboljenja (npr. sistemski eritematozni lupus). Znaci koji upućuju na iritaciju ili fotoalergijsku reakciju preosetljive kože su: ružičast do crvenkast osip sa pojavom sitnih plikova, pojava pega/fleka na delovima direktno izloženim suncu, peckanje, osećaj gorenja… Najbolja prevencija, posebno kod osoba gde do promena dolazi usled primene neodgovarajućeg proizvoda, jeste primena kvalitetnih proizvoda za zaštitu od sunca i preparata za negu kože nakon sunčanja (engl. after-sun prperations).

Kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca su višefunkcionalni proizvodi koji kožu treba da štite od UV zračenja, da je hidratišu i neguju, a da pri tom neželjene reakcije u vidu crvenila, iritacije ili alergija budu svedene na minimum. Savremene formulacije preparata za zaštitu kože od sunca, shodno deklarisanom faktoru zaštite (engl. sun protection factor, SPF), odnosno isticanju odrednice ?UVA/UVB širok spektar zaštite? (engl. UVA/UVB broad spectrum) ili (?UVA/UVB protection balance?) sadrže od 4-40% različitih UV filtera. O UV filterima prisutnim u formulaciji proizvoda saznaje se na osnovu sastava, tj. spiska sastojaka koji je deklarisan na pakovanju proizvoda (engl. Ingredients). Farmaceut i dermatolog koji korisnika/pacijenta upućuju na izbor nekog određenog proizvoda treba da skrenu pažnju na vrstu upotrebljenog filera. Poznato je da su u ovim formulacijma česti izazivači iritacije ili alergijske reakcije baš hemijski filteri.

Poseban aspekt zaštite čini edukacija korisnika o pravilnoj upotrebi proizvoda. Treba naglasiti da se deklarisani SPF (zaštitni faktor od sunca) odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja i da je poželjno koristiti proizvode sa istaknutom oznakom ?UVA/UVB širok spektar zaštite?. Međutim, pored kvaliteta proizvoda od presudnog značaja je pravilna upotreba proizvoda: nanošenje u dovoljnoj količini, više puta u toku izlaganja, obavezno nakon svakog kupanja, tj. brisanja peškirom. Kada se na kožu nanese ona količina proizvoda koja obezbeđuje da se na njenoj površini nađe sloj debljine 2 mg/cm2 , bi značilo da se bočica losiona od 200 ml, ako se poštuje ova preporuka, može potrošiti za svega 5 nanošenja na čitavu površinu kože čoveka prosečne visine i težine.
U zaključku, treba se čuvati sunca, a kada se izlažemo njegovom zračenju neophodno je koristiti kvalitetne proizvode za zaštitu u dovoljnoj količini, jer samo tako može se obezbediti deklarisana zaštita od sunca.