Zdrava koža – preduslov za dobro zdravlje i lijep izgled

0
584

Koža je najveći i veoma značajan organ ljudskog tijela, koji se formira još u prvom trimestru trudnoće i služi kao zaštitni omotač dok je beba još u maminom stomaku. Ona štiti plod od infekcije, reguliše toplotu (uloga termoregulacije), promet soli i vode, a prima i nadražaje iz spoljašnje sredine.

Kao i svi drugi organi, koža novorođenčeta je nezrela, nježna i nedostaje joj zaštitni keratinski sloj, budući da žlijezde lojnice ne proizvode dovoljno masnoće da bi je zaštitile. Zato je veoma osjetljiva, nježna na dodir, mekana i topla i, naravno, zahtijeva posebnu njegu. Koža novorođenčeta deset puta je tanja od kože odrasle osobe, a osjetljiva i nezrela kakva jeste, često ili povremeno sklona je iritacijama.

U njezi kože novorođenčadi i odojčadi posebno je važno:  kupanje, čišćenje i pranje kože, zaštita od spoljnih uticaja, kao i posebna zaštita i njega osjetljive kože. Pravilna njega preduslov je i za dobro zdravlje i za lijep izgled.

 

KUPANJE

Kupanje jako prija bebama jer su boravile u toploj vodi prije rođenja. Beba se kupa po regijama, prvo oči, nos, uši, kožni nabori na vratu, ruke, grudni koš, stomak, nožice, potom genitalna regija i predio čmara. Temperatura vode bi trebalo da bude 36 stepeni, a temperatura prostorije između 23 i 25 stepeni. Naročito treba obratiti pažnju pri pranju vrata, gdje se dvije površine kože dodiruju pa lako dolazi do upale. To se u praksi nerijetko viđa ukoliko se pri kupanju ne obrati posebna pažnja. Ručice beba u prvim mjesecima se nalaze uz tijelo, pa je potrebno obavezno ih podignuti pri kupanju, a treba obratiti pažnju i na nožne prstiće gdje često zaostane dio mrtvog tkiva epidermisa. Treba naglasiti i to da pranje i njega osjetljive regije genitalnog predjela i  čmara, naročito kod djevojčica, uvijek treba biti od prednjeg ka zadnjem dijelu, kako bi se izbjegle infekcije.

Preporuka je da se za kupanje koriste proizvodi koji ne sadrže parabene, konzervanse, jake mirise, boje, koji imaju pH sličan koži i koji su hipoalergeni. Takvi su, prema riječima dr Čizmović, proizvodi linije Uriage nastali u saradnji  pedijatara i dermatologa, na bazi termalne vode koja je izvor njege i zdravlja.

Uriage termalna voda, inače, izvire u ekološki čistom alpskom dijelu Francuske, na izvoru je bakteriološki čista, a  pH 6.7 sličan je koži, što doprinosi zaštiti integriteta ćelija, pogotovo osjetljive kože i sluznica. U termalnoj vodi je vrlo visoka koncentracija  mineralnih soli i elemenata u tragovima Zn, Cu, Mn, Mg, Si, Ca, što djeluje umirujuće na suve i iritativne kože kao i kože sklone atopiji, a zdravoj koži daje prijatan osjećaj. Uriage termalna voda djeluje protiv upala i doprinosi iscjeljenju iritativnih koža. Ovo je jedina termalna voda koja se smije direktno nanositi na sluznice i bolesne kože. Ona umiruje, hidrira i daje osjećaj svježine.

U prvim danima, čak i sedmicama, preporučljivo je koristiti Creme lavante – pjenušavu emulziju koja pere i njeguje kožu vaše bebe, a osnovna podloga joj je termalna voda. U njoj nema ni parabena, ni konzervansa, ni boja, ni sapuna.

Nakon navršenog prvog mjeseca preporučuje se Shampooing  – prvi šampon za kosu koji čini kosu sjajnom i mekanom, ne iritira oči i blagog i prijatnog je mirisa. I u njemu se nalazi termalna voda.

Kod tjemenjače, koja je fiziološka pojava na glavi bebe zbog prevelikog lučenja lojnih žlijezda, koristi se umirujuća  i obnavljajuća krema protiv tjemenjače –  Soin Croutes de Lait, koju je potrebno blago utrljati na tjeme, ostaviti da odstoji nekoliko sati i isprati.

 

ČIŠĆENJE OČIJU I NOSA

Kada je beba okupana, ponekad je potrebno očistiti joj oči i nos.  Za to postoje Isophy ampule i Isophy sprej, čiji je sastav 100 odsto Uriage termalna voda. Kod beba koje imaju fiziološko suženje suznog kanala krmelji se često nakupljaju duž kapaka, pa ih je neophodno očistiti. Vrlo često je potrebno tretirati i nosnice, jer je u njima povremeno ili često moguće naći zaostale djeliće hrane koji su se tu zadržali nakon bljuckanja i povraćanja. I njih je neophodno očistiti, da bi beba mogla normalno da diše.

Ukoliko se roditelj nađe van kuće ili je u nemogućnosti da okupa bebu, tu su Uriage proizvodi bez ispiranja. To su EAU voda za čišćenje i nježno mlijeko za čišćenje kože Lait de toilete.

 

ZAŠTITA OD SPOLJAŠNJIH UTICAJA

Da bi sačuvali integritet bebine kože treba je stalno štititi, a za to postoje uriage kreme i veoma hranjive kreme koje štite kožu od klimatskih faktora – vjetra,  hladnoće, kiše, sunca.

Takve su 1ere Crème i Cold Cream. Zahvaljujući ovim proizvodima, gdje je termalna voda takođe osnovna podloga, koža beba je hidrirana, glatka, nježna i spremna za susret sa faktorima spoljašnje sredine.

 

POSEBNA   ZAŠTITA  I  NJEGA  OSJETLJIVE  KOŽE

Svakodnevnu njegu i zaštitu zahtijeva i pelenska regija – područje koje je kontinuirano izloženo djelovanju vlage, trenja, topline i hemijskih produkata iz mokraće i stolice, što vodi mjenjanju pH kože i samim tim smanjenoj otpornosti kože koja je tada podložnija upalnim promjenama – pelenskom dermatitisu koji se javlja čak i kod 50 odsto beba. Da ne bi došlo do toga, majke bi trebalo svakodnevno da nanose uriuage 1er Change  – prvu emulziju za njegu i zaštitu pelenskog područja, koja ujedno prevenira pelenski dermatitis ili ojed. Krema se nanosi poslije svakog mijenjanja pelena na temeljno očišćenu i suvu kožu pelenske regije.

Ukoliko ipak dođe do crvenila ili ojeda pelenske regije, preporučljivo je koristiti  Cu-Zn+ cream  ili Cu-Zn+ spray koji djeluju umirujuće i obnavljajuće na promijenjenu kožu pelenske regije.

Ako se iritacija desi na koži oko usana usljed sisanja prstića, cucle ili kod izbijanja zubića, preporučuje se korišćenje Soin peri – oral crem, kreme za peroralnu njegu, koja u sebi, osim termalne vode, sadrži bakar i cink.

Ekcem ili atopijski dermatitis je hronična bolest kože koja nastaje kod genetski predisponirane djece uzajamnim djelovanjem spoljašnjih i genetskih činilaca. Pored suve kože, javlja se i crvenilo i ljuskava žarišta koja jako svrbe.

Liječenje ima za cilj uklanjanje simptoma. Pored pravilnog liječenja, veoma je važna i pravilna njega. Uriage je u ovom slučaju dizajnirao posebnu Xemose liniju koja sadrži nježni sident za pranje, i Emolientne Xemoze kremu koje ublažavaju suvoću, daju koži hidriranost i mekoću, nema zategnutosti kože, lako se apsorbuju i, što je najvažnije, ne ostavljaju mastan film sloj i hipoalergene. Za pravilnu njegu tih koža neophodno je da voda u kojoj se beba kupa ima 32 do 33 stepena, jer toplija isušuje već dodatno suvu kožu. Prilikom upotrebe, neophodno je kožu dobro posušiti i nanijeti emolijentnu Xemose kremu.

 

Piše: Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar

Opšta bolnica, Nikšić