01. avgust – Nove mogućnosti za borbu protiv koronavirusa

0
137

Jedina zaštita od kovida u ovom trenutku dolazi vakcinisanjem. Ali u budućnosti te bi vakcine mogle dolaziti iz inhalatora ili tableta.

Hemičarka Ingemo Anderson i njen tim osmislili su inhalator za vakcinu protiv koronavirusa – riječ je o tankom plastičnom inhalatoru veličine pola kutije šibica za koji se njen tim nada da bi mogao igrati veliku ulogu u globalnoj borbi protiv koronavirusa, omogućavajući ljudima da kod kuće uzimaju verzije budućih vakcina u prahu.

– Lako ga je i jeftino proizvoditi – kazao je Johan Waborg, izvršni direktor kompanije koja se najviše bavi proizvodnjom inhalatora za pacijente s astmom.

– Samo uklonite mali plastični listić, a zatim se aktivira inhalator vakcine i samo ga stavite u usta pa duboko udahnite – pojasnio je Waborg.

Kompanija Iconovo sarađuje s pokretačem istraživanja imunologije u Stockholmu, ISR, koji je razvio vakcinu sa suvim prahom protiv Covid-19. Ova vakcina koristi proizvedene proteine virusa Covid-19 (za razliku od Pfizera, Moderne i Astra Zenece koji koriste RNA ili DNA koji kodiraju za te proteine) i može podnijeti temperature do 40 ° C.

I upravo je to glavna razlika u uslovima čuvanja potrebnim za čuvanje trenutno dostupnih vakcina protiv koronavirusa odobrenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, koja su sva u tečnom obliku i moraju se držati na niskim temperaturama inače će izgubiti djelotvornost.

– Promjena je u tome što vakcinu u prahu možete vrlo lako distribuirati bez hladnjaka, a mođe se primijeniti i bez prisustva zdravstvenih radnika – kaže osnivačica ISR-a i profesorica imunologije, Ola Winquist.

Vakcina je zasad testirana samo na miševima, no postoji optimizam u medicinskoj zajednici da bi ovo rješenje moglo uveliko pomoći globalnoj borbi protiv koronavirusa, piše BBC.