01. avgust – Počela prva faza testiranja vakcine protiv kuge – Velika Britanija

0
43

Na Univerzitetu Oxford počela je prva faza testiranja nove vakcine protiv vrlog starog neprijatelja – kuge. Vakcina je bazirana na tehnologiji koja se trenutno koristi u borbi protiv pandemije Covida-19. A naučnici sada trebaju pomoć ljudi. Trenutno je u toku regrutacija volontera koji će dobrovoljno, u ime nauke, primiti ubod igle u kojoj se nalazi nova eksperimentalna vakcina, prenosi Science Alert.

Kuga, poznata pod jezivim nadimkom ‘Crna smrt’, s lakoćom je sa svijeta tokom 1300-ih istrijebila više od polovine populacije Evrope. Ova teška bolest se i dalje pojavljuje u nekim djelovima Afrike, ali ne uvijek samo tamo. Nedavno je jedan dječak u SAD-u umro od komplikacija uzrokovanih kugom.

Uzrokovana bakterijom Yersinia Pestis, kuga na čovjeka prelazi preko muva, a zatim se širi kontaminiram tjelesnim izlučevinama ili drugim materijalima. Ako se ne liječi, ova strašna bolest rapidno može postati fatalna, sa stopom smrtnosti od 100 posto, zavisno o tome na koji način inficira organizam. Bolest može krenuti simptomima koji nalikuju onima gripe – groznicom, bolovima i umorom. Najčešće slijedi upala limnfnih žlijezdi, što je vrlo bolno. Ukoliko se bakterija u krvotoku razmnoži, dolazi do septihemijske kuge uz koju dolazi i povraćanje, proliv, krvarenje te gangrena.

Najrjeđa vrsta kuge je ona koja se infiltrira u pluća, a radi se ujedno i o najopasnijem obliku ove infekcije. Ona brzo napreduje i vodi do respiratornog šoka, u roku od dva dana od infekcije.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da je broj oboljelih od kuge u 25 zemalja svijeta od 1990-ih rastao. Od 2010. do 2015. godine u svijetu je zabilježeno 3.248 slučajeva, od kojih su 584 rezultirala smrću oboljelih. Godine 2017. u Madagascaru je buknula epidemija koja je odnijela 171 život. Službeno je zabilježeno 2119 oboljelih.

Za uspješnu borbu protiv kuge kritična je brza dijagnoza. Što se tiče liječenja, zasad se najefektivnije pokazalo liječenje antibioticima, posebno za plućnu varijantu. Nažalost, takvo liječenje nije uvijek moguće. Upravo iz tog razloga vakcina bi drastično pomogla u borbi s ovom strašnom bolešću.

Oxfordska grupa za vakcine razvila je intramuskularnu vakcinu uz pomoć modifikovanog virusa gripe koji se u ljudima ne može razmnožavati. Slična metoda korištena je u razvoju vakcine AstraZenece protiv koronavirusa.

Zasad je ova vakcina testirana samo na životinjama, no rezultati su ohrabrujući. Kao i sa drugim vakcinama, nuspojave se kreću od lokalizovane boli do alerijskih reakcija. Upravo zato će svi učesnici testiranja biti pomno praćeni, posebno tokom prve nedjelje nakon primanja vakcine. Većina nuspojava trebala bi biti privremena, iako bi u rijetkim slučajevima, navode naučnici, moglo biti produženog trajanja nuspojava.

Naučni tim s Oxforda traži zdrave volontere stare između 18 i 55 godina kako bi učestvovali u godinu dana dugoj studiji. Nude im novčanu nagradu od 630 funti, a cijelu priču pomno prate svjetske zdravstvene vlasti, prenosi Danas.hr.