01.jun – Centar za neonatologiju dobio pulsni oksimetar

0
402

Centar za neonatologiju Kliničkog Centra Crne Gore dobio je pulsni oksimetar sa jednokratnim neonatalnim senzorom koji će omogućiti da ljekar i sestra prate vitalne parametre novorođenčeta dok putuje u druge zdravstvene centre. Donator aparata je Domaća trgovina lanac Aroma marketa i Conto diskonta.
.
– Pulsni oksimetar je aparat koji brzo i neagresivno mjeri stanje arterijske krvi kiseonikom a neophodan je prilikom transporta novorođenčadi sa odjeljenja neonatologije u druge medicinske centre – pojasnili su iz Domaće trgovine.
Načelnica Centra za neonatologiju KCCG, dr Lidija Banjac kazala je da Centar za neonatologiju ima više takvih uređaja ali donirani pulsni oksimetar je jedini, koji se može koristiti u uslovima transporta.
-Medicinske ekipe Centra, transportuje visokorizičnu novorođenčad za Beograd, na dalju dijagnostiku i liječenje, a transport se obavlja i unutar Crne Gore (transport ka Centru iz svih porodilišta). Transportni pulsni oksimetar omogućiće, da u svakom momentu, ljekar i sestra prate vitalne parametre (pulsnu saturaciju, srčanu frekvencu) novorođenčeta i da, ukoliko je potrebno, na vrijeme odreaguju. Aparat će transport teško bolesne i ugrožene novorođenčadi, učiniti lakšim i komfornijim. Osoblje Centra za neonatologiju zahvalno je na pomenutoj donaciji i nada se da će ova društveno-odgovorna akcija kompanije Domaća trgovina poslužiti za primjer – kazala je dr Banjac.
Iz Domaće trgovine su kazali da se svaki dan susrećemo sa mnogim izazovima i ubrzanim načinom života pa često zaboravljamo koliko je zdravlje bitno a osvrnemo se i zastanemo tek kada naiđemo na određene zdravstvene tegobe.