02. avgust – Antivakcinaši zapalili centar za vakcinaciju – Poljska

0
131

Nepoznati počinioci zapalili su u Zamošću na jugoistoku Poljske mobilni centar za vakcinaciju protiv kovida-19 i podmetnuli požar u sjedište lokalne sanitarne inspekcije.

– Ponovo se ove noći dogodio banditski napad u Zamošću gdje su zapalili državnu sanitarno-epidemiološku stanicu i centar za vakcinaciju. Vakcinacija je ta brana, barijera pred kovidom-19. Neuobičajeno strogo ćemo pristupati takvim napadima – kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Na konferenciji za novinare sa šefom poljske policije Jaroslavom Simčikom premijer Moravjecki najavio je nula tolerancije, krivično gonjenje i surove kazne u svim tim nasilnim napadima antivakcinaša koji su u Poljskoj učestali posljednjih dana.

Agresivne i nasilne napade na centre za vakcinaciju u Poljskoj predvodi antivakcinaški pokret Poljske žute košulje koji tvrdi da se bori za slobodu svih Poljaka od vakcina ali i od poreza, a do ovih nasilnih napada pojavljivali su se najčešće na manifestacijama na kojima postoji i mogućnost vakcinacije da ubjeđuju ljude da vlada sa njima opasno eksperimentiše kao nacistički doktor Mengele, prenosi TVCG.