02. novembar – Vakcina visoko djelotvorna protiv smrtnih ishoda – Velika Britanija

0
123

Vjerovatnost da će nevakcinisani ljudi umrijeti od posljedica covida-19, 32 puta je veća u poređenju s osobama vakcinisanim dvjema dozama, pokazali su rezultati nove britanske studije.

“Znatno je niža” stopa smrtnosti od covida među onima koji su vakcinisani objema dozama u poređenju s onima koji su vakcinisani jednom dozom ili nijesu uopšte vakcinisani, objavila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

U istraživanju i analizi ONS-a korištene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika starosnih grupa, kako bi se dobilo valjano poređenje različitih grupa vakcinisanih i nevakcinisanih.

Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. januara do 21. septembra ove godine stopa smrtnosti među nevakcinisanim iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

Među vakcinisam sa obje doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za vakcinisane jednom dozom stopa je iznosila 105,3, dodaje se.

-Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o djelotvornosti vakcina i sprečavanju najtežih ishoda covida – rekao je dr Peter English, bivši savjetnik u nacionalnom tijelu za kontrolu zaraznih bolesti.

Dodao je i da vakcine nijesu stopostotno djelotvorene pa će se neki zaraziti ili umrijeti iako su se vakcinisali.

– No važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja je da su vakcine visoko djelotvorne protiv smrtnog ishoda od covida -19. Vjerojatnost da ćete umrijeti od posljedica covida 32 puta je manja ako ste vakcinisani, a i jedna doza pruža vam određenu zaštitu, premda ne kao dvije – istaknuo je dr English. Hina