02. oktobar – Obilježena Nacionalna nedjelja dojenja

0
273

Dojenje nudi najbolji početak života i adekvatan rani razvoj, zbog čega je potrebno dati podršku majkama i promovisati dojenje u svakoj prilici i na svakom mjestu. U Crnoj Gori samo 20 odsto majki doji djecu, a taj procenat bi, zbog značaja za rast i razvoj, trebalo da bude mnogo veći.

To je saopšteno na konferenciji povodom Nacionalne nedjelje dojenja, koju su organizovali Asocijacija preventivne pedijatrije Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori i Ministarstvo zdravlja.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i direktor Doma zdravlja Podgorica, dr Nebojša Kavarić, pojasnio je da se Nacionalna nedjelja dojenja obilježava sa ciljem da se podigne društvena svijest o značaju i prednostima dojenja, kao i da se pruži podrška dojenju, kako bi se unaprijedilo zdravlje majke i djeteta.

– Dojenje je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za ishranom. Naučno je dokazano da bebe koje su dojene rjeđe obolijevaju u prvoj godini, a i tokom cijelog života. Dojenje blagotvorno djeluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj djeteta – kazao je dr Kavarić.

Po posljednjim istraživanjima, kako je rekao, u Crnoj Gori 20 odsto majki doji djecu.

U Crnoj Gori, kako je rekao, u okviru škola za trudnice, škola roditeljstva, svajetovališta za brak i porodicu, savjetovalište za reproduktivno zdravlje, savjetovališta za trudnice, porodicama se ukazuje kako da omoguće uspješno dojenje.

– Dojenje ne propagiramo kao modni trend, već kao početak zdravog života i ishrane naše djece. S nadom u bolju statistiku moramo raditi na propagiranju dojenja i dati podršku mladim mamama za dojenje u javnosti u svim aspektima – rekao je dr Kavarić.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Makavi Kogali, istakao je da dojenje nudi djeci najbolji početak života i adekvatan rani razvoj.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Miro Knežević,  kazao je da se svijest o značaju dojenja kod majki u Crnoj Gori polako mijenja što pokazuje povećanje procenta dojenja u prvom satu sa 14 na 20 odsto.

– Znamo da majčino mlijeko sadrži sve bitne elemente koji su potrebni djetetu. Uz to možemo da govorimo i o psihološkom razvoju djece. Dojenjem štitimo našu djecu i od zaraznih bolesti i od povećanja gojaznosti. Bitan je i razvoj zuba, jer dolazi do pravilnog razvoja zuba, što kasnije smanjuje potrebu nošenja proteza – rekao je dr Knežević.

Pedijatrica dr Paša Divanović istakla je da je dojenje hrana, ljubav, lijek i nezamjenljivo za majku i bebe.

– I jedno i drugo imaju benefite. Mi želimo da bude mnogo veći procenat majki koje doje i da iznosi 50 odsto. Za to nam je potrebna podrška čitave zajednice – kazala je dr Divanović.

Ginekologica dr Željka Ralević, objasnila je da je potrebno da majke shvate dojenje kao najkomforniji, najzdraviji, ali i najjeftniji način ishrane beba. Ona smatra da je majkama potrebno dati podršku da doje na javnom mjestu i da to treba da bude potpuno socijalno i kulturološki prihvatljivo.