01. oktobar – Obilježen Dan starijih osoba

0
321

Klinika za ORL i MFH Kliničkog centra Crne Gore uključila se u akciju obilježavanja 1. oktobra, Međunarodnog dan starijih osoba. Ona je u saradnji sa Udruženjem penzionera organizovala Dan otvorenih vrata. Ljekari Klinike za ORL i MFH su u periodu od 10h do 15h obavili skrining sluha i konusltativne preglede audiologa osobama starijim od 65 godina bez uputa i zakazivanja od strane izabranog ljekara.

Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Udruženjem penzionera Glavnog grada je, povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starih, postavio punkt u Delta sitiju gdje su zainteresovanim građanima ljekari davali savjete, mjerili vrijednosti krvnog pritiska i  šećera i dijeliti edukativni materijal.

– Odnos prema djeci i starijima ogledalo je zdravstvenog sistema i zbog toga je važno više usmjeriti pažnju prema potrebama starijeg stanovništva i uključiti sve činioce kako bi njihov status bio bolji – kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica, doc. dr Nebojša Kavarić.

– U Podgorici ima 20 odsto starijeg stanovništva, preko 65 godina. U Glavnom gradu živi 17 hiljada ljudi koji imaju preko 77 godina i 11 osoba koji imaju preko 100 godina. Trudimo se da pokušamo da zdravstveni sistem više usmjerimo ka potrebama starijeg stanovništva. Nije to samo potreba u ljekovima, terapijama, novoj opremi, nego je veoma važan način komunikacije sa njima – kazao je dr Kavarić.

Direktor Fonda PIO Crne Gore, Dušan Perović, naveo je da se briga o najstarijima ogleda u dva segmenta.

– Jedan segment se odnosi na to da crnogorska porodica, kroz tradicije i običaje, brine o najstarijima. To je nešto što nam je istorijski ostavljeno u nasljeđe, i drugo kroz funkcionalnu brigu. Znači briga o najstarijima ogleda se kroz institucije koje su za to zadužene – kazao je Perović.