03. avgust – Od septembra treća doza vakcine za tinejdžere – Njemačka

0
18

Njemačka će od 1. septembra omogućiti dovakcinaciju protiv COVID-a 19 za starije i za osobe osjetljivog zdravlja, a omogućiće i vakcinaciju djece od 12 do 17 godina, objavili su ministri zdravlja šesnaest njemačkih saveznih pokrajina.

Dovakcinacija će se sprovesti jednim od dvije vakcine Pfizer/BioNTech ili Moderna – ističe ministarstvo, dodajući da je ta odluka “u interesu preventivne zdravstvene zaštite”.

Ministri su takođe dogovorili vakcinaciju mladih od 12 do 17 godina. Vakcinaciju će nuditi pedijatri i ljekari porodične medicine, ali moći će ih organizovati i školske ustanove i univerziteti.

– Svako ko želi može se vakcinisati tokom ljeta – rekao je ministar zdravlja Jens Spahn i potvrdio da Njemačka ima dovoljno vakcina za sve starosne grupe.

Ministarstvo se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da je “imunska reakcija ograničena ili brzo slabi nakon potpunog vakcinisanja protiv COVID-19” kod nekih sgrupa, “najprije pacijenata oslabljenog imunosnog sistema, kod starijih i onih kojima treba ljekarska zaštita, piše Al Jazzera.