03. Februar – 3 MILIONA EURA ULOŽENO U KCCG ZA UNAPREĐENJE MJERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

0
298

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Ellen Goldstein i direktorica Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić i direktorka Klinčkog centra Crne Gore Zorica Kovačević obišli su Klinički centar Crne Gore, gdje je kroz projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori do sada uloženo oko 2,8 miliona eura.
Ministar Hrapović je saopštio da je u okviru projekta energetski adaptirano 11 zdravstvenih ustanova i to Institut za bolesti djece KCCG, Klinički centar Crne Gore u dijelu termo-tehničkih i elektro instalacija, pet bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje i Kotor), dvije specijalne bolnice (Risan i Brezovik) i dva doma zdravlja (Cetinje i Kotor), ukupne vrijednosti izvedenih radova 5.140.204 eura.
On je upoznao predstavnike Svjetske banke sa planiranim novim projektima u oblasti zdravstva, koji se prije svega odnose na ojačavanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite, zatim na uvođenje novih i nastavak realizacije postojećih preventivnih pregleda, kao i sprovođenje osnovnih i stomatoloških sistematskih pregleda djece u osnovnim i srednjim školama. Takođe, prioriteti, kako je naveo ministar Hrapović, su i reforma farmaceutske politike i zaokruživanje integralnog informacionog sistema, umrežavanjem Kliničkog centra i specijalnih bolnica.
Direktorka Kliničkog centra Zorica Kovačević istakla je da su u KCCG do sada završeni radovi na unaprijeđenju energetskih karakteristika Instituta za bolesti djece i sistema termo-tehničkih i elektro instalacija u KCCG, ukupne vrijednosti oko 1,7 miliona eura. Radovi vrijedni oko 1,1 miliona eura na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi KCCG su u toku i biće završeni u martu.
Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić kazao je da je Ministarstvo ekonomije odgovorno za koordinaciju projekta.
– U okviru projekta, u prethodnih sedam godina, energetski je adaptirano 20 objekata i to: 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 7,6 miliona eura, kazao je Noveljić i podsjetio da se projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura.
Direktorica Svjetske banke za Zapadni balkan Ellen Goldstein je izrazila zadovoljstvo što je projekat donio korist, prije svega pacijentima kao i državnom budžetu, kroz uštede u potrošnji energenata koje su ostvarene njegovom realizacijom. Ona je istakla prioritete Svjetske banke identifikovane dokumentom Partnerski okvir sa Crnom Gorom 2016-2020 i najavila da će razmotriti opcije za podršku u predloženim potencijalnim oblastima saradnje, kao što su makro-fiskalna i finansijska otpornost, razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, kao i održivost životne sredine.
Projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ počeo je sa implementacijom 2009. godine, sa rokom završetka mart 2018. godine.