03. januar – Aparat Lup rekorder šalje podatke o radu srca ljekarima u KCCG

0
322

U Kliničkom centru nedavno je urađena još jedna najsavremenija hirurška intervencija, koja će preduhitriti veliki broj srčanih udara kod naših građana. Ljekari će pacijentima koji imaju problema sa radom srca, ugrađivati aparat Lup rekorder, koji će pratiti rad srca do tri godine. Tako će programirani aparat Kliničkom centru redovno slati rezultate mjerenja, a ljekari pacijentima mogu odrediti terapiju i bez kontrole u Podgorici. Za tu intervenciju nije potrebna hospitalizacija, a nju će tim Kliničkog centra, od sada, raditi svakodnevno.

Aparat je težak svega dva grama a ljekarima će pomoći da otriju stvarni uzrok mnogih srčanih problema, od neprocjenjivog je značaja – kažu doktori, i kada je u pitanju otkrivanje najtežih poremećaja, bilo da je u pitanju srčani zastoj, ili ubrzan rad srca.

– Procedura se radi jednostavno, sa rezom od svega par milimetara, sa jednom vrlo jednostavnom aplikacijom, ili ubacivanjem aparata u potkožno tkivo, tako da se nakon procedure, tj. u daljem praćenju uopšte neće primjećivati da pacijent nosi taj aparat – objasnio je načelnik odjeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca KCCG, dr Mihailo Vukmirović.
Ljekari imaju mogućnost da programiraju aparat, a u praćenju rada srčanih otkucaja, mogu im, kaže dr Vukmirović, pomoći i pacijenti.
– Mi programiramo aparat da ako puls bude ispod određenog broja otkucaja, recimo 30 u minuti, ili ako bude preko 170 otkucaja u minuti, aparat sam to registruje u periodu od 7 ipo minuta, što nam daje kvalaitetan uvid u srčani rad. Drugi način je da mi kažemo pacijentu da u trenutku kada se ne osjeća dobro, kada se jave simptomi, on jednostavno jednim priskom na dugme na jednom aparatu uključi snimanje – poručio je on.
Rezultate snimka ljekari će imati u realnom vremenu, gdje god se pacijent nalazio.
– Praćenje pacijenta će biti bežičnim putem, to je nova tehnologija koja omogućava da pacijent ne mora da dolazi na kontrolu, osobito je to bitno ako je on mimo porodice. Druga stvar, svaki znak alarma, odnosno registrovanje usporenog ili ubrzanog srćanog rada mimo okvira zadatih vrijednosti će biti znak alarma, i mi ćemo u istom trenutku imati informaciju na mejlu da se nešto dešava, što možemo vrlo jednostavno da provjerimo – objasnio je dr Vukmirović.
Lup rekorderom može se pratiti rad srca u perioduu do tri godine, a ugrađuje se kada se iscrpe sve druge mogućnosti. Za ugradnju najsavremenijeg aparata obučeni su ljekari kliničkog centra, koji će slične intervencije ubuduće obavljati svakodnevno. Tako više neće biti nezabilježenih simptoma kod pacijenata, i tako će se preduhitriti veliki broj srćanih udara kod pacijenata.