04. maj – Priprema za projekat otvaranja Banke humanog mlijeka

0
59

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović boravi u posjeti Kliničko bolničkom centru Zagreb u cilju priprema za projekat otvaranja Banke humanog mlijeka u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji.

Tim povodom, Ženski klub Skupštine Crne Gore ranije je obezbijedio oko pola miliona eura, a projekat će se realizovati uz podršku UNICEF-a.

Kako je navedeno u saopštenju, u okviru KBC Zagreb i njegovog Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju već dvije godine, po najvišim standardima, radi Banka humanog mlijeka koja će biti uzor prilikom uspostavljanja istovjetnog centra u KCCG.

To je i povod posjete delegacije iz Crne Gore u kojoj su, uz dr Radulović, bili i načelnica Odjeljenja za terminsku novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dr Saveta Stanišić, načelnica Centra za neonatologiju, dr Lidija Banjac, predstavnici Ministarstva zdravlja kao i poslanice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

– Naša delegacija je posjetila i Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju gdje nas je dočekao direktor Slavko Orešković, koji je ujedno i dekan Medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu. Upoznali smo se sa načinom rada i razmijenili iskustva u vezi sa praćenjem najmlađih pacijenata. Saradnja na ovom polju biće dragocjena s obzirom na ambiciju KCCG da bude i prvo baby friendly porodilište u Crnoj Gori – objasnila je dr Radulović.

Osim KBC Zagreb, delegacija je posjetila i sjedište UNICEF-a u Zagrebu gdje je ova međunarodna organizacija predstavila programe zaštite i promocije dojenja u Hrvatskoj uz iskustvo u osnivanju prve Banke humanog mlijeka.

Ovu posjetu je organizovao upravo UNICEF, a finansirala Evropska unija u okviru projekta EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori.

Banka humanog mlijeka je ustanova u kojoj se pohranjuje, obrađuje i testira humano mlijeko koje majke izdoje za svoje dijete ili koje žene daruju banci kako bi ga mogla iskoristiti djeca kojoj je potrebno.