04. novembar – Prvi odobrili Merckovu tabletu protiv COVID-19 – Velika Britanija

0
19

Velika Britanija je objavila da je odobrila Molnupiravir, lijek protiv COVID-a 19 koji je razvila američka kompanija Merck i koji bi trebao biti ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, prenosi Hina.

– Danas je istorijski dan za našu zemlju, jer je Velika Britanija prva zemlja u svijetu koja je odobrila antivirusni lijek protiv COVID-a 19, koji se može uzimati kod kuće. To mijenja život najranjivijim i imunokompromitovanim, koji će uskoro primiti revolucionarni tretman – naveo je u saopštenju ministar zdravstva Sajid Javid.

Molnupiravir je odobrila britanska regulatorna agencija MHRA za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim kovidom 19 koje imaju barem jedan faktor rizika za razvoj teške bolesti (pretilost, stariji od 60 godina, šećerna bolest i srčane bolesti).

Antivirusni ljekovi poput Molnupiravira smanjuju sposobnost virusa da se replicira, čime usporavaju bolest. Njihova primjena može biti dvostruka – sprečavaju razvoj teških simptoma, a onima koji su bili u bliskom kontaktu da ih ne razviju. Prepisuju se pacijentima u roku od nekoliko dana nakon pozitivnog testa i upola smanjuju broj hospitalizacija, pokazala su klinička ispitivanja, prenosi Reuters